Valea Plângerii la Pașapoarte. Angajații reclamă că sunt puțini și suprasolicitați!

1158
Valea Plângerii la Pașapoarte. Angajații reclamă că sunt puțini și suprasolicitați! - pasapoartesindicate-1647187234.jpg
Serviciile de pașapoarte din întreaga țară, inclusiv din Constanța, sunt luate cu asalt de câteva zile. Pentru a face față numărului ridicat de solicitări – fie prin programări online, fie prin prezentare direct la ghișee – Ministerul Afacerilor Interne a luat decizia prelungirii programului de lucru cu publicul, în intervalul orar 8.00 – 20.00.

Sindicaliștii susțin că măsura luată nu face altceva decât să „alimenteze” teoria că războiul va ajunge și în România. Mai mult, volumul ridicat de muncă pentru serviciile de pașapoarte vin în contextul în care personalul este insuficient și deja suprasolicitat.

„În loc să calmeze populația și să ofere garanții și explicații referitoare la inexistența unui risc iminent, conducerea MAI a modificat programul cu publicul de la 08:00 – 20:00 ca alimentând indirect teoriile conform cărora vor fi evenimente și în România. Pe această cale, informăm cetățenii că sistemul de eliberare a pașapoartelor poate gestiona un flux foarte mare de cereri, însă având în vedere calitatea de stat membru al UE, în peste 90% din țările din Europa românii pot folosi cartea de identitate pentru a intra în aceste țări”, a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

„Mai mult de atât, secretarul de stat în MAI, printr-o «informare» transmisă prefecturilor, care nu are valoare nici de ordin, nici de dispoziție, dispune de la sine putere prelungirea programului de lucru de la 8.00 la 20.00 inclusiv în weekend, deși personalul existent este insuficient și suprasolicitat, fără a se ține cont de refacerea capacității de muncă. Nu am văzut să se «dispună» măsuri și pentru reducerea deficitului de personal la nivelul serviciilor publice comunitare, unde un coleg lucrează cât pentru alți trei - patru colegi care ar trebui să ocupe posturile vacante”, a mai subliniat sindicalistul.

Drept pentru care sindicaliștii atrag atenția ministerului de resort să emită ordine sau dispoziții care să respecte prevederile Acordului colectiv de muncă, privind programul de lucru, pentru ca drepturile angajaților din aceste instituții să fie respectate.

Menționăm că, potrivit informațiilor furnizate de Sindicatul Europol, numărul programărilor online, înregistrat în perioada 1-8.03.2022, a crescut cu 324,05% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul de cereri depuse în țară, înregistrat în perioada 1-08.03.2022, a crescut cu 417,40 % față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care numărul angajaților care gestionează cererile a scăzut față de perioada similară a anului trecut, numărul pensionărilor fiind mai mare decât al celor care au intrat în sistem.

În același timp, reamintim că cetățenii din Constanța au reclamat în repetate rânduri în ultimele zile fie că nu au reușit să își facă programare online, pentru că pagina web a instituției era nefuncțională, fie că nu există niciun ghișeu alocat celor care se prezintă fără programare prealabilă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7263 secunde