Imagini "de groază" într-o secție de Poliție din Constanța. "Am fost șocat, sunt condiții inumane!"

12240
7
Polițiștii Secției 5 din municipiul Constanța își desfășoară activitatea în condiții greu de imaginat, într-un sediu insalubru: pereți de pe care cade tencuiala, săli cu igrasie și toalete despre care se poate spune orice, mai puțin că ar fi igienice! Toate aceste aspecte au fost semnalate, de dată recentă, în mod surprinzător, de un constănțean care a ajuns cu o problemă la secția de la marginea municipiului.

Constănțeanul Ilie Cristescu a ajuns, în urmă cu puțin timp, la Secția 5 Poliție, pentru soluționarea unei neînțelegeri cu un vecin. Ce a găsit la unitatea de poliție l-a îngrozit, după cum a declarat pentru „Cuget Liber”, astfel că a așternut pe hârtie „situația de neconceput” și a transmis cele constatate către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar și către Instituția Prefectului și prim-ministrul Nicolae Ciucă.





Un constănțean oripilat de ce a găsit în sediul de Poliție i-a trimis o petiție ministrului Bode

„În urmă cu aproximativ două-trei săptămâni, din motive personale, m-am deplasat la Secția 5 Poliție din Constanța. Am rămas șocat de imobilul care adăpostește angajații instituției, o situație de neconceput în secolul al XXI-lea. După cum veți vedea și în pozele atașate, atât la interior, cât și la exterior, sediul de Poliție este grav afectat de trecerea timpului. Tencuiala din exterior este foarte afectată, desprinsă în anumite locuri și care poate cădea în orice moment, existând riscul să rănească cu ușurință angajații instituției sau pe cetățenii care intră în acest sediu. Oricine e supus unui risc și, cu siguranță, cei care vor fi trași la răspundere sunt tot domnii polițiști. Toaletele sunt insalubre și oferă imagini respingătoare. Holurile au pereții văruiți, dar se vede că s-a încercat acoperirea acestora cu var peste ceea ce a fost afectat de trecerea zecilor de ani. Nu am ajuns la etajul superior, dar la cum arată clădirea pe exterior și parterul, sunt convins că etajele superioare arată la fel de deplorabil, totul este un disconfort pentru angajații cărora le este afectată negativ activitatea, cât și sănătatea.

Angajații sunt înghesuiți în birouri cu pereți dezolanți, cu mobilier deosebit de vechi, totul în jur emană un miros greu, de vechi.

Domnule ministru, sunt condiții inumane, mai ales în cazul polițiștilor care trebuie să impună respect și autoritate, nu doar prin uniformă, dar și prin locul de muncă. Se vede că s-au făcut unele reparații, dar acelea sunt minore și modeste, și sunt convins că este numai meritul polițiștilor, ei fiind cei care au făcut investiții din buzunarul propriu”, a semnalat constănțeanul Ilie Cristescu.



„Poate e cazul să vă adunați la o masă cu cei responsabili și printr-un set de reglementări și un program coordonat de acțiune să faceți în așa fel încât să demarați reabilitarea și modernizarea Secției 5 Poliție. Aveți resursele necesare, propunând soluții adecvate pentru ca angajații acestei instituții să lucreze în condiții decente. Nu spuneți că nu există bani, pentru că fiecare cetățean plătește taxe și impozite la bugetul de stat. Veniturile din taxe și impozite pe care le plătim către stat sunt convertite în investiții pe plan național, asigurând condiții de muncă tuturor, inclusiv polițiștilor de la Secția 5 din Constanța. Bani sunt, important este ca ministerul să își dorească să facă ceva cu ei, să știe cum să îi distribuie”, a mai subliniat cetățeanul.

Reparații promise de cel puțin patru ani

Situația de la Secția 5 Poliție, care se agravează cu trecerea timpului, în lipsa unor investiții considerabile, a tot fost semnalată în articolele „Cuget Liber” în ultimii ani. Clădirea respectivă nu aparține Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, ci a fost acordată spre folosire gratuită în 2005, de către o altă instituție. De-a lungul anilor, conducerile inspectoratului au tot promis că vor fi găsite soluții pentru reabilitarea sediului. În 2019, comisarul șef Constantin Dancu, inspector șef la acel moment, ne declara că se poartă discuții cu proprietarul clădirii în vederea realizării de reparații. Mai recent, la începutul lui 2022, chestorul Adrian Constantin Glugă preciza că sediul respectiv a fost cuprins în planul de investiții pentru anul trecut, alături de Secțiile 1 și 4.



Se pare însă că planurile nu s-au potrivit cu situația din teren, căci nu s-a mai ajuns să fie realizate reparațiile. Potrivit surselor noastre, acestea ar fi fost reprogramate pentru primul trimestru din 2023. Un răspuns oficial din partea IPJ Constanța urmează să ne parvină însă zilele următoare.

Pe de altă parte, rămâne de văzut ce va însemna „reparații”: o văruială de spoială sau reabilitare serioasă, având în vedere că în ultimii ani clădirea a fost afectată și de apa care s-a scurs prin găurile din acoperiș.



„Poate pentru că reclamă și cetățenii starea deplorabilă a sediilor, vor fi făcute investiții”

Situația deplorabilă de la Secția 5, cât și din alte unități a fost semnalată în repetate rânduri, în trecut, și de sindicaliștii din Poliție. „Este realitatea din Ministerul Afacerilor Interne, pe care noi, ca sindicat, am tot semnalat-o. Poate acum, că au început și cetățenii să reclame starea sediilor de poliție, vor fi luate și măsuri. Beneficiarii serviciului polițienesc sunt cetățenii și inclusiv aceștia nu se simt în siguranță în sediile de Poliție. Din nefericire, toate unitățile sunt la fel, afectate de trecerea timpului și fără să beneficieze de reparații. O reabilitare serioasă nu a mai fost efectuată, nicăieri, de zeci de ani! Noi am transmis adrese către responsabili, dar ne-am lovit de indiferența factorilor de decizie, care sunt mai preocupați de luptele din culise, politice și pe cine să pună în funcții călduțe”, ne-a declarat Daniel Avasilcăi, liderul Sindicatului Europol filiala Constanța. 





Comentează știrea

Dana
13 ianuarie 2023
Respect

Parcă ție și milă de polițiștii care lucreaza acolo. Asta arată disprețul autorităților față angajați.

Ion
13 ianuarie 2023
mai

Lipsa de respect din partea MAI! Criminali de-a dreptul!

Mihai
13 ianuarie 2023
Sediu politie penitenciar

A zis bine Daniel Avasilcai: . ''Beneficiarii serviciului polițienesc sunt cetățenii și inclusiv aceștia nu se simt în siguranță în sediile de Poliție.'' acolo nu te simti in siguranta, ala nu e sediu de politie, ala e penitenciar. Daca treci pe langa cladire, sunt sanse sa-ti pice in cap bucati de tencuiala. Oribil sediu.

Carstea
13 ianuarie 2023
Umilinta totala pt politisti

In asemenea conditii sa lucreze politistii...o rusine pt cei care ar trebui sa ia taurul de coarne si sa modernizeze cladirea. Nu se poate ca in aceste vremuri sa arata in asemenea hal sediul politiei, nu se poate. Felicitari petitionarului si cuget liber pt postare.

lazar
13 ianuarie 2023
Cocina de porci a politiei sectie 5 C-ta

Domni Jurnalisti.Asta-i egala cu o cocina de porci.Intrbati pe dl dr Bode Lucian in ce clan de interlopi este in rolat de nu vede si nu aude problemele politistilor.Si acesta mizerie in acesta cocina e de mult,trebue decorat Mircea Pavel de la Replica ca a descoperit acest tezaur,la periferia Ro,si a Europei.Nu puteti dsv de la Cugetul sal intrebati si pe vecinul lor de la sectia 5 C-ta,spagagiu Dancu Constantin si pe Dr in drept si filozofie longevitul de 33,3 ani militianul Rapotan Alexandru.Ce au pazit si de ce auavut grije de spaga si DNA au fost cu ei,au protejat clanuri interlopi si de hozii.Si la corpul de control IGPR sa scrie protocolul laudabil si cu stele rosi,ii compensa cu milusei,branzica de oaie,vinisor de calitate si icre de calitate datea alarma la 44 de posturi de militie din jud C-ta sa fie servit.Ia verificat cineva ca ei au contribuit la dezvoltarea clanurilor de interlopi.Si ma face si prost pe fata cu adevarul,ca le am cerut sa mi se faca dreptate corecta in spiritul legi staului de drept si al Constitutiei Ro.Borfasi neamului romanesc.Salutari lui d-na Mitrica dot la investigati mai este.

Constantin
13 ianuarie 2023
Nu lucrează nimeni acolo

Care activitate? Lucrează organele de la secția 5:))) eu nu cred .....

Lori de pe Panduri
13 ianuarie 2023
Sectia 5 grajdu politiei

Constantine ai dreptate,ei sunt in mana cu proxeneti si vanzatori de droguri si lumea ii compatimeste Ia uite ce spune ala de deasupra ta.Uitativa la Dancu si Rapotan ce capitalisti sunt.Rapoatan e asociat cu Mitica cimitir si procuror,cautati voi jurnalisti ca sunteti mai inteligenti ca DNA.DNA lucreza direct cu hotii pe sub teran.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5416 secunde