Litoralul, luat cu asalt de infractori. Cum acționează și cum recunoașteți hoții de pe plajă

1181
4
Litoralul, luat cu asalt de infractori. Cum acționează și cum recunoașteți hoții de pe plajă - fond1339782914-1372108886.jpg

Articole de la același autor

A venit vara, iar hoții sunt la "datorie", pe plajă! Polițiștii din stațiunile de pe litoral au început deja să primească reclamații de la turiști care au fost jefuiți în timp ce făceau baie în mare.

Aglomerația crește riscul să ajungeți victima unei infracțiuni. Fie că este vorba despre piețe, stații de autobuz, concerte în aer liber sau plajele înțesate de pe litoral, hoții sunt prezenți. Sfârșitul de săptămână și sărbătorirea Rusaliilor a fost prilej de relaxare pentru români, astfel că plajele au devenit a doua casă. Și, cum era de așteptat, infractorii nu au lipsit. Însă, după cum atrag atenția polițiștii, multe dintre furturile comise de pe plajă au loc din cauza neglijenței și naivității victimelor.

"Paza bună trece primejdia rea! Noi facem tot ce putem, dar și oamenii trebuie să aibă o atenție mărită, căci este vorba despre bunurile lor", a subliniat comisar șef Iulian Dode, șeful Poliției Mamaia.

Atenție! Polițiștii nu patrulează pe plajă

Anii trecuți, în timpul sezonului estival, un număr semnificativ de furturi aveau loc din camerele de hotel. Verificările realizate de polițiști la începutul acestei veri, au evidențiat că majoritatea și-au pus la punct securitatea, având agenți de pază și sisteme electronice de supraveghere video, astfel că hoții nu se mai avântă atât de ușor în unitățile hoteliere. Își concentrează atenția, însă, asupra plajelor, unde încă sunt lacune la asigurarea pazei. Astfel, polițiștii spun că sunt puțini operatorii care au înțeles că trebuie să asigure și securitatea pe porțiunile de plajă unde se relaxează constănțenii și turiștii, la soare. Tocmai de aceea, oame-nii legii continuă verifi-cările operatorilor de turism și, de săptămâna viitoare, vor demara și o campanie de avertizare a turiștilor.

Pe de altă parte, se impune reamintit faptul că polițiștii nu patrulează pe plajă! Potrivit Legii 333/2003, plajele sunt în grija operatorilor care le-au concesionat.

Nu vă încredeți în necunoscuți!

Cu puțină atenție, îi puteți recunoaște pe hoți și puteți preveni eventualele situații în care ați putea deveni victima unei infracțiuni.

În mod frecvent, borfașii folosesc așa numita metodă "prosopul". În general, este vorba de persoane de etnie romă, care se plimbă pe plajă, printre șezlonguri sau cearșafuri, cu un prosop sau un tricou pe umăr. Când observă un telefon mobil, o tabletă sau alte bunuri care le stârnesc interesul, "scapă" prosopul peste acestea. De aceea, atrag atenția polițiștii, nu lăsați bunuri la vedere și, mai important, nu le lăsați nesupravegheate.

Nu vă încredeți, însă, prea mult, nici în vecinii de șezlong sau de cearșaf care se arată prietenoși.

"Aflați în vacanță, turiștii se împrietenesc foarte ușor cu vecinul de cearșaf sau de șezlong, mai ales dacă îl văd și două zile la rând. Hoțul, pentru a-i câștiga încrederea, atunci când intră în apă îi roagă să aibă grijă de bunurile lui. Iar dacă printre acestea se află și un telefon scump sau o tabletă, victimele sunt deja convinse de onestitatea acestuia, așa că procedează la fel, lăsându-și lucrurile în grija vecinului. La întoarcere, însă, constată că au dispărut. În astfel de cazuri sunt cel puțin doi hoți, iar bunurile nu sunt niciodată lăsate, într-adevăr, nesupravegheate, unul dintre suspecți observând de la distanță și i se pasează bunurile", a afirmat comisar șef Iulian Dode.

Turiștii beți, victime sigure ale tâlharilor

Vara aceasta, spre deosebire de anii trecuți, borfașii nu se tem să recurgă inclusiv la violență pentru jefuirea turiștilor. Sunt vizate persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice, iar tâlhăriile au loc după miezul nopții, când petrecăreții părăsesc cluburile pentru a se răcori în apa mării. A pățit-o, de curând, un turist de 21 de ani, din București, care, în jurul orei 5,00 dimineața, s-a trezit înconjurat de șase puștani din Năvodari și Lumina, care, prin amenințări cu bătaia, l-au "ușurat" de un telefon performant în valoare de peste 2.000 de lei.

Riscul să fiți victima unei astfel de infracțiuni este mai ridicat în nordul stațiunii Mamaia, unde au fost deschise mai multe cluburi. Dar, tocmai de aceea, și polițiștii și-au concentrat atenția mai mult asupra acestei zone, ne-au precizat aceștia.

În concluzie, chiar dacă vă aflați pe plajă pentru a vă relaxa, fiți atenți la cei care vă înconjoară și nu vă lăsați bunurile nesupravegheate. Iar dacă vă sunt furate lucrurile, sunați imediat la 112, nu porniți singuri în căutarea suspecților sau să așteptați să ajungeți la hotel. Cu cât sunați mai repede la Poliție, cu atât sunt mai multe șanse ca hoții să fie prinși.

v v v

Ultimul caz de furt de pe plajă le-a fost semnalat polițiștilor din zona Mangaliei. O turistă de 48 de ani, din București, a reclamat că în timp ce se afla pe plajă, i-a dispărut poșeta. Pentru că a sunat imediat la Serviciul unic de urgență 112, oamenii legii l-au găsit aproape imediat pe hoț, un individ de 19 ani, din localitate, care încă nu reușise să se debaraseze de poșeta furată. 

Comentează știrea

admirator
25 iunie 2013
da' voi n-ati auzit

ca pisica cu zurgalai nu prinde soareci? ce eficienta au tipii aia in uniforme, plimbandu-se pe plaja? ei nadusesc, se excita la vederea tinerelor nude, hotii se tireaza de la distanta. Si oamenii sunt crispatri pentru cca sunt deranjati de niste personae in uniforme... Treceti-i la tinuta de camuflare si faceti echipe mixte! sau politistele nu mai au chef sa fie violate?

Pt. admirator
25 iunie 2013
Si totusi.....

Ai dreptate dar chiar asa, de ce sa mergi la plaja cu electronice si multi bani la tine ? Romania nu are nici pe de parte un sistem bine organizat de protectie si aparare a cetatenilor,asa ca propriile masuri sunt absolut necesare. In plus,ar fi cazul sa sunati la 112 si cand vedeti personae care ofera spre vanzare telefoane,tablete. Sigur tipii nu vor putea justifica provenienta lor.

citizen
25 iunie 2013
veniti dragi reporteri, sa vedeti de ce radet si raja au preturi asa mari,pe langa contractele oneroase si licitatile dubioase au o armata de angajati care (majoritatea) nu fac nimic;de ex chiar acum la pct termic de pe al portului -sos m

veniti dragi reporteri, sa vedeti de ce radet si raja au preturi asa mari,pe langa contractele oneroase si licitatile dubioase au o armata de angajati care (majoritatea) nu fac nimic;de ex chiar acum la pct termic de pe al portului -sos mangaliei sunt 4 angajati care fac sudura unui gard metalic,3 se uita si unul munceste,exact ca in bancurile cu dorel;plus ca inauntru or mai fi vreo 2-3 care freaca menta de pe langa tevi!

europeanu
25 iunie 2013
Hotul de mazare

De ce nu-l intrebati pe derbedeu ce face cu banii nostri ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5109 secunde