Mafia pădurilor are ramificații la Constanța. Evaziune fiscală și spălare de bani prin depozitele de lemne

1247
1

Articole de la același autor

Mai multe percheziții de amploare au fost realizate, în dimineața zilei de miercuri, 28 septembrie, la sediile unor firme și la domiciliile unor suspecți, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Descinderi au avut loc în mai multe localități, dar cele mai multe s-au desfășurat în Suceava și în județul Constanța, la sediile unor firme din municipiul reședință de județ și Tuzla. Cercetările penale vizează infracțiunile de evaziune fiscală, spălare de bani, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a pus în aplicare, miercuri dimineață, 28 septembrie, 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională. De asemenea, au fost efectuate percheziții și la ocoalele silvice din mai multe județe. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în județul Constanța perchezițiile au avut loc la sediile unor firme din municipiul Constanța și comuna Tuzla.

Acestea au fost efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare. Totodată, au fost efectuate 16 controale economice la punctele de lucru - depozite ale unor societăți comerciale și au fost puse în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Cherestea și brichete, vândute fără facturi legale

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „exploatarea forestieră”, „silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „tăierea şi rindeluirea lemnului” și „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, s-ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale și neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Potrivit anchetatorilor, cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și valorii acesteia, sens în care, în înțelegere cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere. Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, au efectuat controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic. De asemenea, au fost citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.



Comentează știrea

Constantin
28 septembrie 2022
Erorile neamului vanzator

Deoarece trebuie aplicate amenzi ca apare exces de bioxid de carbon în atmosfera, UE (și "pupindorsalii" lor) trebuie sa dea voie la defrișare pe scara larga !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4608 secunde