Mai multe ONG-uri cer CSM să publice anonimizat hotărârile judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale

352
Mai multe ONG-uri cer CSM să publice anonimizat hotărârile judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale - victime-1699290112.jpg
64 de organizații și persoane din mediul universitar cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) publicarea sub anonimat a tuturor hotărârilor judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale.


Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor a publicat luni, 6 noiembrie, o petiție pentru „justiție transparentă în cazurile de violență sexuală”. Printre organizații se numără Centrul FILIA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. sau APADOR-CH.


Semnatarii petiției cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să publice anonimizat toate hotărârile judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale. În prezent, acestea sunt excluse de la consultarea publică, invocându-se protecția victimelor. Nu există varianta consultării acestora într-o versiune în care numele victimelor sunt anonimizate.


„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis exceptarea de la publicare a hotărârilor pronunțate în cauzele privind infracțiuni sexuale (2009, 2013, 2022)”, arată inițiatorii petiției titrează libertatea.ro
Hotărâri în care violul este judecat ca act sexual. Inițiatorii și susținătorii petiției explică de ce este important ca aceste hotărâri să fie publicate.


„Publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești ne ajută să urmărim pe termen lung impactul modificărilor legislative pentru protecția victimelor infracțiunilor sexuale: cum sunt calificate comportamentele pe care le sancționează legea penală, cum putem întări legislația preventivă, ce provocări și bariere stau în calea protejării drepturilor victimelor.


Un raport din 2021 al Inspecției Judiciare arată că între 2014 și 2020 au existat multiple cazuri în care procurorii și judecătorii au decis, pe baza unor argumentări sexiste și rasiste, că victimele minore au consimțit la propriul viol. De cele mai multe ori, victimele provin din medii vulnerabile și nu au încredere în autorități să raporteze abuzurile sexuale. Victimele au nevoie să vadă că agresorii sexuali sunt trași la răspundere și că justiția este înfăptuită cu respectarea drepturilor fetelor și femeilor”, menționează reprezentanții Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2492 secunde