MApN: Avansările în grad ale militarilor, după noi REGULI. Guvernul vrea să modifice Ghidul Carierei Militare

77507
30
MApN: Avansările în grad ale militarilor, după noi REGULI. Guvernul vrea să modifice Ghidul Carierei Militare - 1-1484652833.jpg
Guvernul României intenționează să modifice Ghidul carierei militare, proiectul de lege aflându-se de la finele anului trecut în dezbatere publică pe site-ul MApN. 


Noul text de lege prevede modificări privind avansarea în grad a militarilor, fiind modificate 4 articole de lege și adăugat unul nou. De precizat că toate modificările vizează strict ofițerii, aducându-se noi prevederi la avansarea în grad a căpitanilor, maiorilor/locotenenți-comandori sau a locotenenți-coloneilor și a coloneilor și a cursurilor de specialitate pe care aceștia ar trebui să le urmeze.

Astfel, potrivit propunerii legislative:

1. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 8. – Normele privind organizarea și funcționarea sistemului de ierarhizare și selecție a cadrelor militare în vederea evoluției în carieră se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale."


2. Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 13. – Căpitanii în activitate pot fi promovați în funcții care nu necesită exclusiv specializare interarme/master de conducere interarme și/sau înaintați în gradul de maior/locotenent-comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții legale:

a) au împlinit stagiul minim în grad;

b) au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;

c) sunt absolvenți cu diplomă de studii universitare de master similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licență cu durata de cel puțin 4 ani, cu diplomă de licență, obținută până la absolvirea primei promoții de studii universitare de licență similare ciclului I Bologna;

d) sunt absolvenți ai cursului de stat major/similar."

Actualul art. 13 prevede:

Căpitanii în activitate care îndeplinesc condițiile legale de stagiu minim în grad, experiență profesională dobândită prin funcțiile exercitate, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și sunt absolvenți ai cursului de stat major/similar, pentru gradul de maior/locotenent-comandor, pot fi promovați în funcții și/sau înaintați în gradul de maior/locotenent-comandor, pe baza hotărârii comisiilor de selecție.

3. Articolul 14 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 14. – Maiorii/Locotenenții-comandori în activitate care au împlinit stagiul minim în grad, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și sunt absolvenți ai cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar pentru locotenenți-colonei/căpitani-comandori pot fi promovați în funcții și/sau înaintați în gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție."

Actualul Art. 14 prevede:

Maiorii/Locotenenții-comandori în activitate pot fi promovați în funcții care nu necesită exclusiv specializare interarme/masterat de conducere interarme și/sau înaintați în gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor, pe baza hotărârii comisiilor de selecție, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții legale:

a) au stagiul minim în grad îndeplinit;

b) au experiență profesională dobândită prin funcțiile exercitate;

c) au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;

d) sunt absolvenți cu diplomă de studii universitare de masterat similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licență cu durata de cel puțin 4 ani, cu diplomă de licență, obținută până la absolvirea primei promoții de studii universitare de licență similare ciclului I Bologna;

e) sunt absolvenți ai cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar pentru locotenenți-colonei/căpitani-comandori.

4. Articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

"Art. 15. – (1) Căpitanii în activitate aflați în ultimii 2 ani de stagiu minim în grad, maiorii/locotenenții-comandori, locotenenții-colonei/căpitanii-comandori, precum și coloneii/comandorii care au abilitățile necesare și potențial de dezvoltare profesională pot urma programul de studii universitare de master de conducere interarme, iar după absolvire pot fi menținuți sau promovați în funcții corespunzătoare.

(2) Pentru a participa la concurs în vederea admiterii la studii universitare de master de conducere interarme, ofițerii prevăzuți la alin. (1) trebuie să fie absolvenți ai studiilor universitare cu diplomă de licență și să îndeplinească celelalte condiții, care se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale pentru fiecare formă de organizare a acestor studii.

(3) Maiorii/locotenenții-comandori și locotenenții-colonei/căpitanii-comandori în activitate care au absolvit studii/cursuri interarme/master de conducere interarme sunt exceptați de la obligativitatea absolvirii cursului prevăzut de prezentul ghid pentru înaintarea în gradul următor."

5. După articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 161, cu următorul cuprins:

"Art. 161. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 12 - 16, înaintarea în gradele de căpitan, maior/locotenent-comandor și locotenent-colonel/căpitan-comandor a ofițerilor confirmați în specialități militare corespunzătoare serviciilor specializate, astfel cum sunt stabilite prin nomenclatorul armelor, serviciilor și specialităților militare prevăzut la art. 83 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, nu este condiționată de absolvirea cursurilor de carieră.

(2) Locotenenții-colonei/căpitanii-comandori în activitate confirmați în specialitățile militare prevăzute la alin. (1), care îndeplinesc condițiile legale de stagiu minim în grad, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și au absolvit cursul postuniversitar de conducere a serviciilor specializate pot fi promovați/numiți în funcții și/sau înaintați în gradul de colonel/comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție."



Comentează știrea

30 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Florin
17 ianuarie 2017
Avansari

Guvernul nu se gandeste numai la ofiteri. La cei care mor prin Afganistan, nu! Aici ma refer la subofiteri si soldati,gradati profesionisti.

mi6
17 ianuarie 2017
:))))

Numai pentru grade mari....saracii soldati, fruntasi si caporali....pentru asttia nimic......

Gheorghe
17 ianuarie 2017
Ghidul carierei militare

Pentru maiștrii și subofițeri nimic. Ăștia mici nimic . Lasa-I sa stea cu gradul mic pina uitam de ei . La fel e și cu salariile , cu sporurile și cu vechimea în armata . Dacă stai 7 ani SGP după care ai 16 ca sof . NU primești O.O. în Slujba Tarii decât pentru 15 ani . La pensie constați ca ai lucrat pe moșia unui of. Sa se modifice unitar ptr. toate categoriile de personal. La fel și salariile . Of. zici ca-și rupți din cer. La fel și sporurile. Of. au salarii NATO și noi ăștia mici nici minim pe economie. Cind le raportez îți răspunde ca se știe situația și ca .......

Sindbad
17 ianuarie 2017
Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale...

Ce rost mai au art. 12-16, dacă art. 161 le surclasează? Ăilalți, să moară subofițeri, o să fie avansați sublocotenenți postmortem. Enjoy!

costica
17 ianuarie 2017
Lucrezi în timpul liber!

Oferta importanta: lucru online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: pacurarucostica1963@gmail com http://bit.ly/29ypMJN

soldat roman
18 ianuarie 2017
avansari

Soldatul si caporalul va muri soldat si caporal pt ca nimanui nu ii pasa. Sunt soldati care iau salariu cat altii iau bani de chirie... ce mai....!..

Tudorel
18 ianuarie 2017
și restul?

Ce nu înțelegeți armata e făcută pentru Ofițeri! Pentru ceilalți care își fac treaba nici măcar mulțumiri acestea din urmă tot ofițeri care stau iarna la căldură și vara la răcoare le primesc.

caporal
18 ianuarie 2017
hmm

Un soldat , fruntas , caporal cu 15 ani vechime are solda de 900/ luna.. pe cand un ofter pleaca de la 3000 de lei / luna ! La razboi sau in misiuni tot soldatii mor.. Am ajuns sa avem cate 200 de libere de recuperat in armata ( adica un an de zile de stat acasa ) din cauza demisiilor din armata...nu mai sunt militari deloc..oare cei din NATO stiu situatia asta extrem de grava din sistemult asta comunist din armata ? Toti ofiterii tac malc , isi vad doar interesul personal si de cariera !

doar eu
18 ianuarie 2017
batjocora pentru subofiteri,soldati, gradati profesionisti

Domnilor guvernanti, de la inceputuri, armata a avut militari. Militarii au tinut linia 1 in permanenta. Nu ofiterii au iesit in linia intai. Subofiterii pe care dvs. acum ii uitati si-au varsat sangele. Si ei au familii,copiii,nevoi.Cu ce bani sa traiasca? Stiti ca diferenta de salariu dintre un ofiter si un subofiter este de doua salarii nete,la care se adauga si alte Oscaruri,sporuri,prime de comanda,ca deh,ofiterul nu se poate trezi dimineata daca nu are toate onorurile. Cine face toata treaba,cine pregateste documentele ofiterilor?Subofiterul. Cine primeste aprecieri, bani si Oscar? OFITERUL. In fata mortii toti suntem egali. Nu va bateti joc de cei cu grade mici sau care nu au avut norocul celor care au ajuns ofiteri.V-asi intreba pe dvs. acestia care ati gandit aceasta lege,daca aveti copii,familie, daca va ajunge salariul de la o luna la cealalta? Aflati ca celor cu grade mici adica subofiteri, maistri militari, soldati, s.a nu ke ajunge salariul decat pana a doua zi, deoarece trebuie sa plateasca chiria,intretinerea, sciala,gradinita copiilor. Dvs. cei care faceti oropuneri, nu abrti de unde sa stiti, ca sunteti satui, noi suntem flamanzi, deznadajduiti si scarbiti.

Svec
19 ianuarie 2017
realitate

sa ne fereasca Dumnezeu sa mergem la lupta cu ofiterii pe care armata ii are acum. Cam 90℅ sunt facuti din pile, relatii si obligatii. Cat despre diferente...este sfidator sa vezi cum chiria dintr-o localitate de garnizoana este maxim pe piata imobiliara 600 lei si ofiterul primeste 1500, iar subofiterul 400. A ajuns armata sa intretina niste incapabili cu bani care un civil nu ii castiga o luna numai prin chirie. Unul cu grade mari a stat la socrii cu chirie ani buni, iar cand a vazut ca treaba se impute a cumparat casa socrilor ca tot ia dat armata chirie atatia ani. A se vedea la B30 cazuri ascunse si actuale cum sau la socrii si iau bani de la armata.

30 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3295 secunde