MApN: Avansările în grad ale militarilor, după noi REGULI. Guvernul vrea să modifice Ghidul Carierei Militare

77516
30
MApN: Avansările în grad ale militarilor, după noi REGULI. Guvernul vrea să modifice Ghidul Carierei Militare - 1-1484652833.jpg
Guvernul României intenționează să modifice Ghidul carierei militare, proiectul de lege aflându-se de la finele anului trecut în dezbatere publică pe site-ul MApN. 


Noul text de lege prevede modificări privind avansarea în grad a militarilor, fiind modificate 4 articole de lege și adăugat unul nou. De precizat că toate modificările vizează strict ofițerii, aducându-se noi prevederi la avansarea în grad a căpitanilor, maiorilor/locotenenți-comandori sau a locotenenți-coloneilor și a coloneilor și a cursurilor de specialitate pe care aceștia ar trebui să le urmeze.

Astfel, potrivit propunerii legislative:

1. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 8. – Normele privind organizarea și funcționarea sistemului de ierarhizare și selecție a cadrelor militare în vederea evoluției în carieră se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale."


2. Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 13. – Căpitanii în activitate pot fi promovați în funcții care nu necesită exclusiv specializare interarme/master de conducere interarme și/sau înaintați în gradul de maior/locotenent-comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții legale:

a) au împlinit stagiul minim în grad;

b) au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;

c) sunt absolvenți cu diplomă de studii universitare de master similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licență cu durata de cel puțin 4 ani, cu diplomă de licență, obținută până la absolvirea primei promoții de studii universitare de licență similare ciclului I Bologna;

d) sunt absolvenți ai cursului de stat major/similar."

Actualul art. 13 prevede:

Căpitanii în activitate care îndeplinesc condițiile legale de stagiu minim în grad, experiență profesională dobândită prin funcțiile exercitate, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și sunt absolvenți ai cursului de stat major/similar, pentru gradul de maior/locotenent-comandor, pot fi promovați în funcții și/sau înaintați în gradul de maior/locotenent-comandor, pe baza hotărârii comisiilor de selecție.

3. Articolul 14 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 14. – Maiorii/Locotenenții-comandori în activitate care au împlinit stagiul minim în grad, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și sunt absolvenți ai cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar pentru locotenenți-colonei/căpitani-comandori pot fi promovați în funcții și/sau înaintați în gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție."

Actualul Art. 14 prevede:

Maiorii/Locotenenții-comandori în activitate pot fi promovați în funcții care nu necesită exclusiv specializare interarme/masterat de conducere interarme și/sau înaintați în gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor, pe baza hotărârii comisiilor de selecție, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții legale:

a) au stagiul minim în grad îndeplinit;

b) au experiență profesională dobândită prin funcțiile exercitate;

c) au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;

d) sunt absolvenți cu diplomă de studii universitare de masterat similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licență cu durata de cel puțin 4 ani, cu diplomă de licență, obținută până la absolvirea primei promoții de studii universitare de licență similare ciclului I Bologna;

e) sunt absolvenți ai cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar pentru locotenenți-colonei/căpitani-comandori.

4. Articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

"Art. 15. – (1) Căpitanii în activitate aflați în ultimii 2 ani de stagiu minim în grad, maiorii/locotenenții-comandori, locotenenții-colonei/căpitanii-comandori, precum și coloneii/comandorii care au abilitățile necesare și potențial de dezvoltare profesională pot urma programul de studii universitare de master de conducere interarme, iar după absolvire pot fi menținuți sau promovați în funcții corespunzătoare.

(2) Pentru a participa la concurs în vederea admiterii la studii universitare de master de conducere interarme, ofițerii prevăzuți la alin. (1) trebuie să fie absolvenți ai studiilor universitare cu diplomă de licență și să îndeplinească celelalte condiții, care se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale pentru fiecare formă de organizare a acestor studii.

(3) Maiorii/locotenenții-comandori și locotenenții-colonei/căpitanii-comandori în activitate care au absolvit studii/cursuri interarme/master de conducere interarme sunt exceptați de la obligativitatea absolvirii cursului prevăzut de prezentul ghid pentru înaintarea în gradul următor."

5. După articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 161, cu următorul cuprins:

"Art. 161. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 12 - 16, înaintarea în gradele de căpitan, maior/locotenent-comandor și locotenent-colonel/căpitan-comandor a ofițerilor confirmați în specialități militare corespunzătoare serviciilor specializate, astfel cum sunt stabilite prin nomenclatorul armelor, serviciilor și specialităților militare prevăzut la art. 83 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, nu este condiționată de absolvirea cursurilor de carieră.

(2) Locotenenții-colonei/căpitanii-comandori în activitate confirmați în specialitățile militare prevăzute la alin. (1), care îndeplinesc condițiile legale de stagiu minim în grad, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și au absolvit cursul postuniversitar de conducere a serviciilor specializate pot fi promovați/numiți în funcții și/sau înaintați în gradul de colonel/comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție."



Comentează știrea

30 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
O parere
19 ianuarie 2017
Rahat

Sa ne kkm pe voi cu legile voastre,și pe mentalitatea voastră comunistă!Armata înseamnă doar ofițeri și puțin subofițeri, sgp nu exista,ei sunt muncitori necalificați, sclavi pe plantație! Jegosilor

Sandel
19 ianuarie 2017
Armata în strada

Ar trebui sa ieșim toți militarii în strada sa schimbam noi nedreptățile din tara asta .sa nu ne mai plângem pe net ca nu rezolvam nimic. Noi lătrat și ursii merg .

anonim
19 ianuarie 2017
diferente salarii

Un S.G.P. cu 3 luni vechime ia 2150 lei iar un Slt. Cu 2 ani vechime ia aprox 2300 lei. Vi se pare normal? Unde e diferenta dintre soldat si ofiter? Daca o gresete soldatul nu el e tras la raspundere, ci comandantul de pluton, adica Slt.ul... nu va mai plangeti de salarii ca faceti 24 cu 72, deci luati 2150 aproape degeaba.. si mai faceti si altceva in cele 3 zile libere.

Taga
19 ianuarie 2017
Salarii

Domnule anonim dacă noi sgp luam banii degeaba dumneavoastră DC ii luați??

Taga
19 ianuarie 2017
Salarii

Aaaa și încă ceva mergeți dumneavoastră în post la -25 de grade și stați să vedem ce mai ziceți?DC aveți bani de chirie mai mult ca un sgp nu e aceeași chirie pt toți??Hai sa fim un pic realiști sgp e mereu in prin plan apropo la cate deszăpeziri ați fost??

mihai
19 ianuarie 2017
blabla

Cui nu ii convine poate sa dea la academie.

caporal
19 ianuarie 2017
armata

Niste jeguri sunt .noi am ajuns sclavi pe la cincu la americani si conducerea armatei noastre ii pupa in cur pe americani

caporal
19 ianuarie 2017
armata

Niste jeguri sunt .noi am ajuns sclavi pe la cincu la americani si conducerea armatei noastre ii pupa in cur pe americani

caporal
19 ianuarie 2017
prostie romaneasca

S.au saturat caporali sa se duca la cincu cate trei saptamani pe bani lo si ne m.ai ia si bani la masa si lingai lor "carausi" stau in unitate nu servesc cincu uni caporali nici macar nu stiu unde este cincu si alti stau toata vara pe acolo

Marian
19 ianuarie 2017
Salariul

Este corect că un soldat după o luna de angajare sa ia salariu 2200 și un plutonier cu 10 ani vechime sa ia la fel chiar mai puțin?

30 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1581 secunde