Mărturia teribilă a constănțeanului care a supraviețuit atacului terorist din Algeria

1210
7
Mărturia teribilă a constănțeanului care a supraviețuit atacului terorist din Algeria - romanrapitteroristi-1358763153.jpg

Articole de la același autor

Un constănțean de 40 de ani este unul dintre cei patru români care au supraviețuit luării de ostatici de la complexul de exploatarea gazelor de la In Amenas, Algeria. A reușit să scape, pentru că s-a ascuns împreună cu un alt român, în momentul în care teroriștii i-au ucis pe paznicii complexului. Până în prezent, autoritățile algeriene au numărat 21 de ostatici uciși de teroriști, printre care și doi români.


Constănțeanul George Iachim se numără printre cei patru români care au reușit să scape cu viață după ce complexul de exploatarea gazelor de la In Amenas a fost atacat de gruparea teroristă "Semnatari cu sânge". Într-un interviu acordat televiziunii publice algeriene, sâmbătă, la câteva ore după ce armata algeriană a intrat în forță în complexul ocupat de teroriști, constănțeanul povestește cum a reușit, împreună cu un coleg, tot român, să se ascundă și să scape cu viață. 


S-au ascuns când i-au văzut pe teroriști


"Am trecut prin clipe grele. Miercuri dimineață (n.r. 16 ianuarie), ne aflam în curtea complexului și i-am văzut pe teroriști venind. Am văzut când au început să-i împuște pe paznicii de la poartă și apoi au intrat în clădire și au început să ia ostatici. Eu, împreună cu un coleg, tot român, ne-am baricadat într-un birou. Am încuiat ușa și am pus un pupitru în ușă…", își amintește constănțeanul clipele teribile prin care a trecut. 


Au stat baricadați în acel birou până după lăsarea întunericului, iar apoi s-au strecurat fără să fie observați. Abia spre dimineață au putut să răsufle ușurați, conștienți că au depășit pericolul, după ce au fost preluați de autoritățile algeriene. "Au avut grijă de noi, am primit îngrijiri, pentru că eram deshidratați", a adăugat constănțeanul. 


Cât privește intervenția militară pentru eliberarea ostaticilor, bărbatul a declarat în același interviu: "Autoritățile locale au făcut tot ce au putut, având în vedere că era o situație foarte dificilă și nu se putea interveni brusc". 


George Iachim are 40 de ani și este tatăl unui copil. Absolvent al Liceului Traian și ulterior al Politehnicii București, constănțeanul are o experiență de peste 15 ani în industriile navală și petrolieră, lucrând în Șantierul Naval Capu Midia, în Nigeria, Bahamas și Algeria. Membrii familiei, înștiințați despre starea bărbatului, nu au dorit să comenteze.


Bilanț provizoriu: 23 de ostatici, printre care și doi români, morți


Sâmbătă, după aproape patru zile în care gruparea teroristă apropiată Al Qaida a ținut sute de algerieni și străini ostatici, armata algeriană a intrat în forță în complex, totul terminându-se într-o baie de sânge. Potrivit ultimelor date statistice, făcute publice de Ministerul de Interne algerian, au fost eliberați 685 de angajați algerieni și 107 străini. În schimb, au murit sau sunt dați dispăruți 23 de ostatici, potrivit un bilanț provizoriu, și au fost uciși 32 de teroriști. Forțele speciale continuă să securizeze complexul și să caute eventuale victime, astfel că numărul lor poate să crească. 


Printre morți se află și doi români. Unul dintre ei era din localitatea prahoveană Bărcănești. El plecase la muncă pentru a strânge bani, căci aștepta venirea pe lume a celui de-al doilea copil.


Aveau explozibil legat de corp


Mărturiile celor care au fost ținuți ostatici șochează; după ce au fost eliberați, oamenii au povestit cum le-au fost legate centuri cu explozibili, cum s-a tras asupra lor și au fost amenințați că vor fi executați fără avertisment dacă vor încerca să evadeze. Gruparea responsabilă de luarea de ostatici se intitulează singură "Semnatari cu sânge" și este condusă de Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii celulei Al-Qaida din Magrebul Islamic. Gruparea este cunoscută drept una dintre cele mai active din Africa și au cerut, pentru eliberarea ostaticilor, încetarea conflictului armat din Mali. 


Comentează știrea

ION
21 ianuarie 2013
TERORISTI

Un barbat tinar si multi altii ca el paraseste tara ptr. a-si intretine familia ,ptr. a-si gasi de munca. PRIMARIA nu.i ajuta cu crearea a noi locuri de munca ... dar prefera sa ne intoxice cu nr. exagerat de pensionari si maidanezi. OARE CIND SE VA TERMINA ACEST COSMAR ???

Maria
21 ianuarie 2013
Rusine politicienilor

Bietul om prin ce a fost nevoit sa treaca din pricina incompetentei politicienilor nostri care nu sunt in stare sa creeze locuri de munca in tara.

Miruna
21 ianuarie 2013
pe mazarica il doare la basca rosie de lamentarile voastre

Votati l in continuare!!! nu spun ca voi care cititi ziarul l-ati votat, dar cu siguranta l-au votat unii din parintii,bunicii ,unchii,matusile ,fratii,surorile,prietenii,vecinii si alti oligofreni si pomanagii din familiile voastre iar voi nu ati facut nimic sa ii convingeti sa nu mai voteze pastaia drogata cu clanul lui de interlopi ce devalizeaza dpdv financiar si economic orasul CONSTANTA!..Va meritati soarta!

Răspuns la: TERORISTI
Adăugat de : ION, 21 ianuarie 2013
Un barbat tinar si multi altii ca el paraseste tara ptr. a-si intretine familia ,ptr. a-si gasi de munca. PRIMARIA nu.i ajuta cu crearea a noi locuri...
un excrc ordinar
27 ianuarie 2013
umbla cu pikle in armata

cacaciosu asta umbla cu pile prina rmata in 1998 si se cotea de la isntructie. un pilos ordinar ce a terminat facultatea cu spaga verificati la cunostinte nu va mai luati dupa vorbe. in armata era in gasca de smecgeri cu pilosii de teodorescu, pokararul din navodari de la iefs cta cu p se numea, era in gasca d epilosi ordinari. a facut armata in perf feb-aug 1998 in cta. un excroc ordinar, un fitos, se dadea lovit sa nu stea in unitate, un nenorocit. DUMNEZEU TEA LOVIT IACHIME BLESTEMAT SA FII IN WECII WECILOR BESTIEEEEEEEEE

un excrc ordinar
27 ianuarie 2013
umbla cu pile in armata

un pilos ordinar ina rmata un betivan curvar o bestie de om de joasa speta un bodegar un nenorocit un jeg ordinar o bestiee mueeeeee ba mueeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

nenorocit si jeg de om
27 ianuarie 2013
un pilos in armata

era in gasca cu PERERVA BESTIARU CU TEODOROVICI MUISTUUU CU MIRCEA PILOSU D ELA TROCADERO CU alti excroci pilosi. DUMNEZEU VEDE SI NU AIRTA LE DA LA TOTI DUPA SUFLET. LA CAT RAU A FACUT iachim nenorocitu IL PADEPSESTE DUMNEZEU. TOTU SE PEDEPSESTE. ACEST JEG ORDINAR A PRIMIT PEDEAPSA

nenorocit si jeg de om
27 ianuarie 2013
un pilos in armata

blestemat esti in weci wecilor de aia carora leai facut rau ina rmata si nu numai

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5028 secunde