Mega-scandal: "Operațiunea Balconul"

6753
27
Disciplina în construcții este o "materie" la care Constanța a rămas repetentă, iar complicitatea autorităților care ar trebui să controleze fenomenul transformă într-o "varză" tot ceea ce ținea vreodată de arhitectură și frumusețe zonală. Se încalcă legea, dar cine să constate toate aceste lucruri atunci când bugetarul plătit cu o simbrie de toată jena ca să facă pe polițistul în materie de construcții este obișnuit să-nchidă ochii instant dacă te prezinți la el cu o… atenție? 

Vă prezentam, în urmă cu aproape o lună, cazul unui constănțean nemulțumit vizavi de faptul că vecinul lui de la parter a început construirea unui ditamai balcon sub geamul său, care era de fapt o extindere a camerelor din apartament și prin care el mai câștiga cel puțin 20 de metri pătrați.

Este vorba de Steriu Uda, de pe strada Soveja nr. 41 bloc S1, scara B, care, atunci când l-am vizitat, a susținut că are toată documentația în regulă și nu avea niciun fel de temere vizavi de legalitatea construcției pe care o ridica. Ei bine, între timp, trimiși de Toader Sorin Străjeru, proprietarul apartamentului de deasupra sa, angajații de la Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul Primăriei Constanța au constatat că lucrările la balconul respectiv ar fi fost efectuate cu încălcarea prevederilor autorizației de construire și a documentației tehnice pe care le deține Steriu Uda. El a fost sancționat în baza Legii 50/1991, dar "pârâtul" și-a finalizat, între timp și fără să-l oprească nimeni balconul, deși, teoretic, dacă nu respecți autorizația de construire și propria documentație tehnică ar trebui ca lucrările să fie stagnate, iar construcția adusă la stadiul inițial. Nimic din toate astea nu s-au întâmplat…

Plângeri peste plângeri

Toader Sorin Străjeru nu se lasă însă prea ușor. El a depus sesizare la Serviciul Autorizații în Construcții din cadrul Primăriei și cere să se facă verificări vizavi de eliberarea respectivei autorizații, susținând că apartamentul său, dar și rezistența întregului bloc sunt afectate de extinderea apartamentului al cărui proprietar este familia Uda, de la parter. Alte plângeri au fost depuse la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Garda de Mediu, dar au fost demarate și două litigii, unul de natură penală, iar altul pe latură civilă.

Tribunalul Constanța va trebui să se pronunțe vizavi de cererea familiei Străjeru prin care solicită anularea autorizației de construire emisă de Primărie pentru balconul respectiv și demolarea construcției ridicate ilegal, iar Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța vor trebui să se pronunțe cu privire la legalitatea ori comiterea vreunui abuz de către proprietarul apartamentului acuzat că ar fi construit ilegal, și dacă ar fi existat vreo complicitate din partea administratorului și președintelui Asociației de Proprietari.

Balcon folosit de hoți pentru a-i sparge casa!

Pentru că în urma articolului privind cazul a cărui prezentare am făcut-o mai sus am primit mai multe sesizări pe adresa redacției cu privire la astfel de construcții asupra cărora planează suspiciunea că ar fi ridicate ilegal, ieri, am făcut un periplu prin oraș, pentru a vedea dacă oamenii sunt nemulțumiți pe bună dreptate ori nu.

Prima oprire am făcut-o pe strada Mircea cel Bătrân nr. 118 bloc LD3. La parter există, întradevăr, un balcon, pretabil pentru sediu de firmă, dar cu lacătul pus pe ușă. De la vecini am aflat că acesta reprezintă "mărul discordiei". Firește, pe cei de la etajele superioare îi deranjează mai puțin existența construcției cu pricina. În schimb, proprietara de la etajul unu, care are apartamentul chiar deasupra balconului, a ajuns în culmea disperării, am spune noi, pe bună dreptate.

"De două ori, hoții mi-au spart apartamentul, intrând pe geam, după ce au escaladat balconul vecinului. Prima dată anul trecut, pe 11 august, când eram la o nuntă, iar a doua oară în acest an, pe 16 septembrie. Mi-au furat bunuri de valoare: laptopuri, aparatură, bijuterii; mi-au creat o pagubă de vreo 600 de milioane de lei (n.r. - vechi). Acum vreo două săptămâni, între orele 5 și 6 seara, eram cu fata acasă, ne uitam la televizor. Am auzit cum cineva forța gratiile de la geam, iar când m-am dus, am văzut un individ, cu o rangă, care încerca să le smulgă și să intre peste noi. Am tras o sperietură groaznică, mai ales la gândul că, de obicei, fata era singură acasă la ora aceea. Se putea pomeni cu un individ peste ea în apartament!", ne-a povestit disperată femeia.

Vizavi de legalitatea eliberării autorizației de construire, ea ne-a spus că balconul a fost ridicat acum mai mulți ani și că și-a dat acordul pentru că vecinul i-ar fi spus că vrea să își facă un balcon exact ca al ei, fără a se extinde în plus. Și ceilalți vecini ar fi fost induși astfel în eroare, dar odată construcția făcută, nimeni nu a mai spus nimic… "Acum, vara, nici nu pot ține geamul deschis, că pe scările exterioare construite pentru a intra în apartament stau tineri ori țigani, beau, înjură, fumează și vorbesc prostii", ni s-a mai plâns locatara.

Balcon cu "piscină" la scară, pe bulevardul Tomis

A doua oprire pe care am făcut-o, ieri, a fost pe bulevardul Tomis nr. 261 bloc T3 scara B. La fel, și aici, proprietarii apartamentului de la parter au mai construit, practic, încă o cameră și au îngrădit și spațiul din fața așa-zisului balcon. Strigător la cer este faptul că, deși cei direct afectați de o astfel de construcție, respectiv proprietarii apartamentelor situate chiar deasupra balcoanelor "buclucașe", nu-și dau acordul pentru ridicarea lor, legea spune că e nevoie de 50 plus 1 din semnăturile locatarilor din bloc…În acest caz, familia de la etajul unu nu a fost de acord cu ridicarea balconului, dar dacă semnăturile au fost strânse de la ceilalți locatari nu a avut încotro și a trebuit să se adapteze situației… Ce înseamnă asta? Că au fost nevoiți să încheie un contract cu o firmă de pază și protecție pentru a se simți în siguranță în propria casă!

"Nu știm cât de corecte sau legale sunt autorizațiile emise de Primărie. Noi am cerut documentele, dar nu ni le-au arătat", ne-a spus proprietarul. Pe gărduțul care împrejmuiește grădinița din fața balconului, în care proprietarul de la parter intenționează să facă și o mică "piscină", cum se amuză… amar, unii dintre vecini, am găsit și detalii despre construcție. Aflăm astfel că familia Aurelia și Adrian Mazilu este în posesia autorizației de construire nr. 278 din data de 29 februarie 2012 pentru "balcon pe toată lungimea apartamentului", eliberată, firește, de Primăria Constanța. Am încercat să stăm de vorbă cu proprietarii, dar aceștia, probabil, nu se aflau acasă ori nu au dorit să discute pe acest subiect.

O grădină ca-n rai pe pe strada Soveja!

A treia locație indicată de cititorii ziarului "Cuget Liber" a fost pe strada Soveja nr. 65 bloc 51. Și aici am fost uimiți de faptul că proprietarul de la parter și-a construit, practic, o altă cameră în afara blocului. Are ieșire din apartament direct într-o grădiniță amenajată în spațiul ce aparține blocului. Totul este îngrădit. Nu este absolut nicio diferență între un cetățean care locuiește la casă și acest fericit proprietar care stă la bloc. Are curte, are loc de întins rufele, terasă pe care să-și bea, vara, cafeluța… Am încercat să luăm legătura cu administratorul pentru a ne lămuri dacă totul a fost construit în conformitate cu legea, dar acesta nu a fost de găsit la ora efectuării documentării noastre.

Bomboana de pe colivă: "Penthouse"-ul de la Poarta 6!

Cea mai "impresionantă" situație am găsit-o însă la Poarta 6! La parterul blocului FD4, jumătate din acesta, în dreptul unui apartament de patru camere, se află o terasă care, practic, înconjoară blocul pe jumătate!!! Proprietarii și-au făcut terasă, unde au loc de întins rufe, de băut o cafea, de o ieșire la iarbă verde, căci și grădinița din jurul apartamentului este îngrădită și par să aparțină aceluiași proprietar. Numai pe această terasă există două ieșiri din apartament, iar intrarea pe terasă se face printr-o portiță din lemn. Atât administratorul blocului, cât și proprietarii (care spun că apartamentul este cumpărat pe firmă și că arhitectul le-ar fi spus că, în astfel de situații, există posibilitatea de a îngrădi… tot ce prinzi) spun că toată documentația care a avut la bază ridicarea unei astfel de construcții este perfect legală!

Noi nu putem decât să-i credem pe cuvânt! Problema este că astfel de construcții au "inundat" Constanța și, pe lângă faptul că strică, în multe cazuri, estetica locului, pun în pericol imobilele învecinate, ceea ce nu poate fi deloc corect. Pe de altă parte, mulți constănțeni se plâng de faptul că dacă merg, ca oameni simpli și fără prea mulți bani în buzunar, pentru a obține o autorizație pentru ridicarea unor construcții de genul acelora prezentate mai sus, li se pun bețe-n roate și sunt nevoiți, în multe dintre cazuri, să renunțe la idee, numai din cauza nervilor întinși la maxim și a drumurilor inutile pe care sunt nevoiți să le facă.



Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
evaluator
15 noiembrie 2012
pentru propietarii din blocurile cu astfel de constructii

faceti urmatorul test sunati la o agentie imobiliara spuneti ca vreti sa vindeti apartamentul primiti-l evaluati apartamentul notati-va suma cu care cred ca s-ar vinde ap. dupa care explicatile la parter a fost realizata o constructie care a eliminat pereti exteriori si a adus modificarii interioare ap. de la parter va rezulta o noua suma mult diminuata . datorita acestor constructii valoarea de piata a apartamentelor dvs. a scazut ,cine va va da diferenta . care este deosebirea intre un hot de buzunare , unul care talhareste si unul care imi stirbeste proprietatea scazandui valoarea cu 5, 10 sau 15 mii de euro . daca nu ma credeti faceti evaluarile.

agent imobiliar
15 noiembrie 2012
asa este

la etajul 1 in aceiasi scara cu cel ce a construit si cu vedere pe spate ,deci celalalt tronson este de vanzare apartament cu 3 camere,am fost acolo cu clienti ,nu numai ca ii scade valoare dar cand scot capul pe geam si vad constructia de la parter nici fara bani nu mai vor apartamentul respectiv si va voi reproduce exact ce a zis clienta: Sub nicio forma nu vreau acest apartament,daca si celui de sub acest apartament ii casuna sa faca o constructie similara cu cea de la celalalt tronson,eu ce fac,stau cu gratii ca la puscarie sa nu intre hotii peste mine?

Jiji
15 noiembrie 2012
Cutremur

Un cutremur de intensitate mare se asteapta in 2012 ; 2013 proprietatile aflate deasupra acestor apartamente cu pereti eliminati sau modificati vor avea de suferit sau se vor prabusi antrenand tot tronsonul sau afectand tot blocul . Cine ii va despagubi pe proprietari ; cine le va reda sanatatea celor accidentati ;cine le va reda viata celor morti . Pentru a nu va afla intr-una din aceste situati ,de a vedea cum munca de o viata dispare intr-o clipa sau cum dvs sau cineva drag dispare sau ramane infirm nu stati nepasatori ,aliativa celor care sustin demolarea acestor constructii ,refacerea urgenta a structurilor de rezistenta afectate . Recunoasteti cei care ati semnat diverse tabele ca ati fost indusi in eroare ,ati semnat pt.balcon si s-a construit imobil unora chiar ne-a placut limba romana . tabelul este valabil daca a fost semnat de un proprietar al apartamentului avand cota indiviza de 1/2 din proprietatea respectiva . In campanie electorala se afla juristi ,avocati ,deputati,senatori ,poate ne sfatuiesc ce sanse legale avem pt.anu fi afectati de un viitor cutremur datorita slabiri rezistentei blocurilor urmare acestor alipiri daramari partiale a peretilor interiori sau exteriori

dezinformatul
15 noiembrie 2012
cartier BABA NOVAC

stie cineva de existenta unor astfel de constructii in cartierul de locuinte ieftine pentru tineri Baba Novac - Energia ?

nicoleta
16 noiembrie 2012
asa zise balcoane

situatie similara pe strada topolog 5 la blocul c 3,scara c,constructie pe toata lungimea apartamentului ,cu peretii exteriori eliminati si cu iesire,intra si ies musafirii pe-acolo,iar cei de la etaj 1,s-au trezit ziua cu hotii in casa,de scuturat ceva nu intra in discutie caci nu se poate, mizeria de la acoperis miroase froaznic a mucegai.

idem
16 noiembrie 2012
idem

aceiasi situatie si la blocul f 8,scara b, strada topolog,unde hotii au intrat peste proprietara si fiica acesteia,de 2 ori,o data in timpul noptii,cand le-a si furat posetele si ce-au mai apucat,si altadata ziua,si asta numai din cauza constructiei de la parter,care se vede ca in toate cazurile favorizeaza infractionalitatea.Oare organele competente si primaria asteapta cumva ca vre-un hot sa omoare vre-un proprietar si apoi sa ia masuri?

Vasile Alexandri
17 noiembrie 2012
Somnul natiuni naste monstri

Ne-am saturat de mincinosi care conduc aceasta tara si acest oras ,aceste clone a lui Pinochio care zic la un imobil balcon si la amenajari interioare daramarea fatadei , care au distrus aspectul unitar si armonios al blocurilor care au ingropat sub betoane si constructii kilometri patrati din spatiul verde al orasului ,care inchid ochii in loc sesizeze organele privind constructiile ilegale pe proprietatea comunitati care ia ales sa o administreze . Toate aceste fapte sunt rezultatul haosului ce domneste in institutiile statului nu-ti raspund in termenul legal la sesizari ,cel care se ocupz este in CO si fel dd fel de vrajeli .la bugetul care-l avem nu mai avem nevoie de astfel de angajati PROPUN LANSAREA CAMPANIEI NATIONALE CAZEMATE ADIACENTE PARTERULUI BLOCUTILOR INVENTATA LA CONSTANTA de niste smecheri si colaboratori care sunt Bime mersi si mederamjati de cei care ar trebui sa faca orfine .

27 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.187 secunde