Minele din Marea Neagră nu reprezintă un pericol pentru localnici și turiști

320
Minele din Marea Neagră nu reprezintă un pericol pentru localnici și turiști - fond-mine-1718910161.jpg

Articole de la același autor

De la începutul conflictului din Ucraina și până acum, prezența minelor marine din Marea Neagră a reprezentat un motiv de îngrijorare atât pentru navigatori, cât și pentru persoanele care vin vara pe litoral.

 

Potrivit locotenentului Alexandru Turturică, șef al Biroului de informare și relații publice din cadrul Forțelor Navale Române, de la începutul războiului de la graniță, în Marea Neagră au fost neutralizate peste 100 de mine, iar în zona de competență a autorităților române, au fost identificate și neutralizate cinci mine în derivă.

„Acestea nu reprezintă un pericol pentru oamenii care vin la mare, în schimb minele derivate reprezintă un pericol pentru libera circulație pe mare. Din acest motiv, Forțele Navale Române, împreună cu celelalte state riverane și țările partenere NATO monitorizează zonele de responsabilitate în apele Mării Negre, iar în caz că sunt identificate, structurile specializate merg la fața locului pentru a le neutraliza”, a susținut Alexandru Turturică.

Încă de la începutul acestui an, România, Turcia și Bulgaria, singurele țări NATO cu acces direct la Marea Neagră, au anunțat lansarea unui proiect, numit „MCM Black Sea”, prin care se dorește curățarea apelor de mine.

Astfel, Forțele Navale Române, prin intermediul navelor militare, elicopterelor, dronelor și scafandrilor Explosive Ordnance Disposal (EOD) asigură zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare în spațiul maritim și fluvial al României.

„24 de ore din 24, suntem la datorie și monitorizăm zona de responsabilitate pentru a elimina orice pericol de navigație”, a mai specificat Alexandru Turturică.

Anul trecut, în luna septembrie, România a cumpărat două nave vânătoare de mine, din clasa Sandown, la mâna a doua, din Marea Britanie, respectiv fostele HMS Blyth și HMS Pembroke.

Până acum, doar una dintre ele a fost livrată, în luna decembrie a anului 2023, a doua urmând să ajungă în România în această vară.

 

România, la comanda unei grupări NATO împotriva minelor marine

Joi, 20 iunie, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” a părăsit Portul militar Constanța, pentru a se integra în gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor „Standing NATO Mine Countermeasures Group Two” (SNMCMG-2).

De asemenea, la data de 28 iunie, România va prelua comanda SNMCMG-2, pentru a doua oară, în patru ani.

Astfel, în perioada iulie - decembrie 2024, gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor, sub comanda Forțelor Navale Române, va executa misiuni specifice în bazinul mediteraneean.

Scopurile principale ale SNMCMG-2 sunt asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4561 secunde