Misiune aviatică deasupra Mării Negre. Porțile de Azur văzute din elicopterul Puma

1299
4

Articole recomandate

Pe aerodrom ninge cu nuferi. Elicopterele escadrilei 141, ancorate pe locurile de parcare, cu palele elicelor husate și legate de roți, seamănă mai degrabă cu niște păsări zgribulite, cu penele aripilor aplecate sub greutatea zăpezii. Nu se zboară.

Comandantul de escadrilă, locotenent-colonelul Mihai Fitcal stă relaxat la birou, având în față harta meteorologică. Sunetul strident al telefonului îl scoate parcă din amorțeală. Imediat a auzit vocea directorului Grupului de foraj marin, inginer Panu Dumitru.

- Să trăiți! Vă rugăm să interveniți la superiorii dumneavoastră pentru executarea unui zbor la platforma "Gloria".

- Ce zbor? a întrebat comandantul. Nu vedeți ce-i afară?

- Avem o situație deosebită la platformă. Trebuie să ducem acolo niște specialiști în foraj.

Fitcal s-a lăsat în scaun, trecându-și mâinile prin păr. Și-a aprins o țigară. Apoi a raportat Comandantului Aviației.

- Domnule general, avem o solicitare de la Grupul de foraj marin. Vor să executăm un zbor la platformă.

- Mihai, i-a zis generalul, eu nu-mi pot lua răspunderea unui asemenea zbor. În toată zona de est nu zboară nimeni. Las la aprecierea ta.

- Mergem, a spus comandantul fără să stea mult pe gânduri…

Pregătirea și decolarea

Comandantul escadrilei a deschis ușa biroului, a mers la sala de pregătire a piloților și a ordonat:

- Goreac și Luca la echipare. Zburăm la platformă.

Cei doi, căpitanul Constantin Goreac și locotenentul-major Mihai Luca, au primit bucuroși ordinul și au mers în sala de echipare.

La sfârșit mi s-a adresat mie.

- Locotenente, echipează-te că mergi și tu cu noi.

- Am înțeles!

Ne-am deplasat către elicopterul PUMA 09, portocaliu, echipat cu flotoare pentru zborul deasupra mării. Eram echipați în costumele de supraviețuire pe mare. Zăpada continua să cadă uniform pe alee.

Pornirea motoarelor, uruitul lor, dă, deodată, mișcări bruște, legănate, elicopterului. Mâinile piloților sunt pe comenzi: manșe și manete de pas. Simt desprinderea de sol ca un cântec, o melodie ce mi-o închipui mereu, dar pe care nu aș putea s-o redau niciodată.

Aterizarea în port

Virăm spre Dana 34 a portului Constanța. Clădirile orașului se profilează lent în foarfeca ștergătoarelor de parbriz. Pare că cineva desfășoară în calea noastră o hartă în relief. Acul altimetrului cade ușor. Fitcal lovește cu palma maneta de scoatere a trenului de aterizare. Roțile pocnesc sec sub fuzelaj, iar mecanicul "taie" câteva contacte. Manevra de aterizare se execută cu atenție și îndemânare. Vizibilitatea e mică. Se vede, mai mult se ghicește, cercul alb-roșu unde trebuie puse roțile. PUMA, căruia îi mai spuneam și portocala datorită culorii fuzelajului, aterizează lin. Cei pe care trebuie să-i transportăm se apropie de elicopter. Urcă, unul câte unul, îmbrăcându-și vestele de salvare din mers…

Urmează decolarea, pe un cerc imaginar, către platforma de foraj marin "Gloria" aflată la 138 km în larg, la travers Constanța. După decolare, mecanicul îmi oferă locul lui, între cei doi piloți. Zăpada ne dă mult de furcă. În jur, cu toată strădania mea, nu văd nimic. Parcă simțindu-mi îngrijorarea, spre a mă liniști, comandantul comunică prin radio celor de la sol: - Pe traiectul de zbor, totul normal la bord!

Și acum, ca în atâtea alte zboruri deasupra mării, îi privesc atent pe piloți. Caut să le surprind gesturile firești, manevrele sigure și, mai ales, să le descopăr zâmbetul larg înflorit pe chipul fiecăruia când platforma apare în zare. Dar în condiții atât de grele nu s-a mai zburat și cei din echipaj au întipărită în cutele strânse ale frunții acea încordare care nu are nevoie de explicații. Murmur:

- Nu se vede nimic… mare sau cer.

- Puțină răbdare, locotenente. Vei vedea ceva neobișnuit, mă asigură comandantul. Ceva de domeniul fantasticului.

- Nu înțeleg! Ce poate fi "fantastic" pe o asemenea vreme?

- Peste puțin timp vei înțelege și îți vei da seama de ce meseria noastră are o frumusețe cosmică.

Din instinct mi-am strâns încheietorile vestei de salvare. Pofta mea de a pune întrebări a încetat brusc. În colțurile geamurilor zăpada se depusese straturi, straturi. Privesc afară, în abisul ce se colorează când roșu când cenușiu. Acul altimetrului indică înălțimea de 400 metri. Cu respirația tăiată privesc cum cenușiul devine din ce în ce mai negru. Negru ca smoala. Mai întâi cred că visez, apoi realizez imediat unde sunt și văd că jocul de lumini are loc sub ochii mei. Un joc pe care este imposibil să-l descrii. Negrul se schimbă în diferite nuanțe, mai închis mai deschis. Ochiuri mici și albe se rotesc în jurul elicopterului. Razele soarelui aruncă prin aceste ochiuri săgeți de foc. Ca prin minune, ninsoarea încetează… În acel moment cerul deschide în fața noastră, într-o explozie neînchipuită a luminii, două porți imense, uriașe. Dincolo de aceste porți, cerul se vede senin, iar marea apare sub noi de un albastru deschis. Fără să vreau, amintindu-mi de vorbele comandantului Fitcal, am strigat: - Extraordinar: PORȚILE DE AZUR!

NELU ENACHE - Asociația Română pentru Promovarea și Istoria Aeronauticii - Filiala Constanța 

Comentează știrea

anii 80"
30 decembrie 2014
In ziua de azi se poate?

Frumoase povesti si intr-adevar portocaliul 09 a fost f. activ la zborurile spre platforme in anii 80'. In ziua de azi insa ceea ce ar trebui intensificat ar fi pregatirea si interventia in timp util pt misiuni SAR (cautare si salvare) - avem la Tuzla trei elicoptere Puma navalizate adica mult mai dotate decat acel 09. Sunt sau nu sunt pregatite in orice clipa sa actioneze (cel putin un echipaj si un elicopter in alarma gata de interventie in orice moment)??? Daca da de ce nu s-a intervenit cand smurdul a cazut in ghiol???? Pasagerii si echipajul feryboat-ului ce a luat foc zilele trecute langa Grecia au fost in mare parte salvati de elicoptere pe o vreme mizera, oare sunt ai nostri capabili sa faca la fel in caz de nevoie??? Asteptam astfel de intrebari sa le puneti elicopteristilor militari din Tuzla!

MIHA
1 ianuarie 2015
LUCRU DOMICILIU

Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Este necesar sa ai -peste 18 ani, - calculator si internet - sa fi serios -sa ai vointa -si multa rabdare. Programul este part-time, 2-3 ore pe zi. Se lucreaza de acasa, nu este necesar experienta. Si vei avea suportul meu permanent. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Pentru mai multe detalii , trimite-ti mesaj cu textul "info" la email: [email protected]

Stanciu Adrian
2 ianuarie 2015
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. pentru mai multe detalii despre cum se joaca si pasii care trebuiesc urmati: YM: stanciuadrian33 sau email

RODICA
4 ianuarie 2015
Cea mai accesibila oferta de lucru!

Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6654 secunde