Puteau fi salvate victimele tragediei de pe Siutghiol? Cum pot fi rezolvate situațiile de criză

3852
26

Articole de la același autor

Durere fără margini, revoltă și acuzații au rămas în urma tragicului accident aviatic din lacul Siutghiol, în care și-au pierdut viața patru oameni. Moartea lor trebuie să fie un semnal de alarmă care să ducă la luarea unor măsuri, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Camelia Harton, pilotul Petre Cătuneanu și copilotul Ginel Crăcănel au avut parte de un sfârșit absurd, în vreme ce salvatorii se străduiau să parcurgă cele câteva sute de metri care-i separau. De ce nu s-a intervenit mai repede? - este una dintre întrebările care sunt, zilele acestea, pe buzele tuturor. Trebuie arătați cu degetul, acuzator, pompierii și incriminați pentru faptul că nu sunt destul de bine pregătiți ori pentru că nu au suficiente dotări? Sau, așa cum fac oamenii care și-au dedicat viața apei, ar trebui admis faptul că salvarea victimelor tragediei a fost îngreunată de numeroși alți factori.

Alexandru Micu, specialist de marcă al yachtingului, a enumerat, pentru "Cuget Liber", câțiva dintre acești factori: poluarea lacului, lipsa unei culturi nautice etc.

Ce ar fi fost dacă…

În urmă cu mai bine de șase decenii, lacul Siutghiol era apreciat pentru apa lui limpede. "Era precum un lac de munte!", spun oamenii. În prezent, însă, algele s-au dezvoltat în exces, apa este tulbure, iar vizibilitatea redusă. Iar de vină este poluarea din ultima jumătate de secol: fie că este vorba despre deversările de la vilele construite pe malul lacului, sau, așa cum cred oamenii din zonă, despre deversările de la un combinat chimic care arunca, în anii ’70, diverse substanțe chimice în lac etc. Cert este că poluarea a dus la reducerea vizibilității, ceea ce a îngreunat și acțiunea scafandrilor în după-amiaza și seara zilei de luni, 15 decembrie.

Apoi, așa cum a subliniat Alexandru Micu, dacă pe lac s-ar fi aflat pescari amatori sau sportivi, aceștia ar fi putut ajunge în doar câteva minute la victime. Cel puțin la cele care reușiseră să iasă la suprafață. "În lacul Siutghiol s-a pescuit excesiv, astfel că în prezent, nici nu mai este pește și nici pescuitul nu mai este permis. Până la urmă, și braconieri dacă ar fi fost pe lac, ar fi putut să ajungă mai repede la victime. Un alt factor care a contribuit negativ este lipsa unei culturi nautice în zona noastră, a Dobrogei. Cum ar fi fost dacă pe malul lacului erau, de exemplu, zece cluburi nautice, de caiac, de canotaj, de yachting, de înot etc. Erau sportivi, erau oameni pregătiți care ar fi putut să intervină într-un timp mai scurt", consideră specialistul în yachting.

Toată lumea poate învăța cum să dea o mână de ajutor!

Motive pentru care salvatorii nu au reușit să ajungă la timp se găsesc suficiente. Important este ca după un astfel de eveniment să fie luate măsuri pentru a nu se repeta, pentru a nu fi pierdute și alte vieți. Iar Alexandru Micu, cel care, de atâtea ori, a făcut cinste țării noastre în competițiile de yachting la care a participat, propune realizarea unei rețele de instructori voluntari în intervenții de salvare pe apă.

Atât istoria, cât și evenimente recente au dovedit că civilii au un rol important în salvarea de vieți.

"În Primul Război Mondial, americanii se confruntau cu o problemă: nu aveau dotări și oameni suficienți pentru alimentarea navelor de război. Iar soluția a fost propusă de Franklin Roosevelt, care era secretar asistent la Departamentul de Marină Militară. Acesta i-a solicitat lui Chapman, editorul șef al unei reviste de bărci cu motor, redactarea unui manual cu instrucțiuni pentru manevrarea bărcilor. Și i-a cooptat pe civili, pentru a realiza aprovizionarea navelor de război. Manualul de 144 de pagini a fost realizat în trei zile și cuprindea instrucțiuni cum să fie manevrată o barcă, cum să se deplaseze civilii până la nave, cum să le abordeze fără să le lovească etc.

Apoi, în urmă cu două luni, regele Willem Alexander al Olandei atrăgea atenția că statele europene nu vor mai avea puterea financiară de a susține serviciile sociale, iar cetățenii Europei vor trebui să-și dezvolte propriile rețele de ajutor social", a exemplificat Alexandru Micu.

Și, așa cum a punctat și constănțeanul, "s-a dovedit, atât în tragedia din lacul Siutghiol, cât și în cazul celei din Munții Apuseni, că oamenii pot fi mai eficienți decât autoritățile".

În concluzie, propunerea pe care constănțeanul o adresează autorităților, dar și organizațiilor non-guvernamentale, este realizarea respectivei rețele de instructori voluntari pentru salvarea de vieți pe apă. Iar acești voluntari, la rândul lor, vor instrui locuitorii cum să intervină eficient și rapid, cu mijloacele pe care le au la îndemână. "Chiar și în cazul tragediei din lacul Siutghiol au fost oameni, civili, care au dorit să intervină, dar nu au putut", a subliniat Alexandru Micu. 

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
specialist
19 decembrie 2014
despre comentariile domnului micu

penibile explicatiile, dar considerand faptul ca habar nu are ce inseamna o actiune de interventie si salvare, articolul ar putea fi pastrat pentru a fi transferat la sectiunea "sa mai radem astazi". cat despre "brigazile de voluntari" haideti sa ne mai gandim un pic. una este educatia inceputa la nivel de scoala si continuata la nivelul cunostinetelor unui adult si alta e formarea "brigazilor de voluntari". cine le conduce? cine le coordoneaza? sau domnul micu merge pe ideea "dezbina si castigi". continuam cu "bazele nautice": cine isi tine o baza nautica PRIVATA deschisa in decembrie? domnule micu, iarasi spuneti aberatii. claritatea apei: domnule micu, de ce nu spuneti cu nume si prenume "vilele" de pe malul lacului ce deverseaza apa gri direct in lac? de ce nu spuneti cu majuscule care sunt factorii determinanti in poluare si neintretinere? primarii, consilieri, avocati, juristi, si alte categorii de personal, cu care si dumneavoastra aveti legaturi mai mult sau mai putin clare. cine este administratorul lacului? cine se ocupa de autorizatiile de pescuit? cine merge in control la "vilele de pe malul lacului" sa contorleze canalizarile si volumul vidanjelor ce se folosesc? va e frica sa nu dati nume? continuam? hai sa vedem ce a mai scris autorul, din interviul domnului micu. despre respectarea legii: este inadmisibil c ao "personalitate" precum domnul micu sa spuna despre braconieri ca "ar fi fost bine sa fie pe acolo". pai asa, ce sa inteleaga poporul de rand? hai sa braconez, ca oricum nu imi face nimic, poate mai pica un "sputnick" si sunt si eu prin zona". rusine! "cultura nautica": despre ce cultura nautica este vorba cand majoritatea utilizatorilor luciului de apa numit "siutghiol" nu sunt autorizati, certificati si folosesc mijloace de transport sau agrement NECERTIFICATE? domnule micu, un comentariu pe acest subiect? pacat de calificari, medalii si rezultate. domnule micu, precum se zice in popor: daca tacea, filozof ramanea... sau mai pe latineste "aquila non capit muscam"... o zi buna va doresc tuturor...

specialist
19 decembrie 2014
pentru admirator

domnule admirator, va invit sa mai citit inca o data ceea ce am scris mai sus. daca nu resusiti sa intelegeti, va explic eu: am scris ca sunt DE ACORD cu o astfel de educatie, aceasta trebuind sa inceapa din invatamantul primar, avansat spre cel liceal, la nivelul de cunoastere si intelegere pentru fiecare varsta. nu tintesc nici un astfel de post, dar nici nu am sa il las pentru "hei-rup"-isti ca dumneavoastra, domnule admirator. e vorba de putina psihologie, raportata la mentalitatea specifica zonei despre care discutam, a Constantei. voluntariatul pe care il doriti si sustineti nu functioneaza de nici o culoare, spre deosebire de alte zone geografice ale tarii. intelegeti ce vreau sa explic? daca nu, va sfatuiesc o pauza in urmarirea canalelor de televiziune specifice... in cazuri de urgenta, cineva trebuie sa fie leader, adica conducator, in sensul de a lua decizii responsabile si directe in privinta actiunilor ce trebuiesc facute. cand sunt trei grupe de voluntari diferite, acestea trebuiesc sa accepte autoritatea de conducere a unui for tutelar, autorizat si cu experienta in domeniul respectiv. sa va aduc aminte, domnule admirator, de faptul ca prefectul judetului din apuseni unde a cazut avionul, facea planurile de cautare si salvare pe UN PLIANT TURISTIC??? echipele de voluntariat se supun forului decizional pe responsabilitatea actiunilor respective. acele grupuri de voluntari trebuiesc separate din start. unii aduna gunoaie, altii intervin la stingere de incendii din natura, altii la dezapezire, altii la... nu poti fi voluntar polivalent... nu exista asa ceva. domnule admirator, din cauza unora ca dumneavosatra, spalat pe creier si uitandu-va doar la micimea lumii din jurul dumneavosatra, societatea din Constanta nu reuseste sa faca nimic. nici pe plan economic, nici pe plan cultural, sportiv si altele. sunteti reprezentantul clasic al votantilor "pachetelor electorale"... dar, spre fericirea noastra, a celor ce vrem cu adevarat sa miscam ceva, vremea voastra s-a dus. dar asta e o alta discutie.

Engineer
19 decembrie 2014
Opinie

Vorba celui de-al doilea individ care si-a exprimat opinia "nu stiu ce fel de specialist sunteti dumneavoastra" - a fost diplomat . Probabil sunteti vreun "dotore" ca tot ati adus vorba de "pachete electorale" , cine ataca se apara . Aveti un talent de narator extraordinar, vorbiti mult si fara rost . Tineti-o tot asa !

lacramioara
19 decembrie 2014
opinie

Ca intotdeauna ne iau cu explicatii ametitoare dar un raspuns concret inca nu am citit, ne-am cam saturat sa tot auzim motive de copii mici si nimic altceva. Dejectii revarsate .....si cine le-a permis sa faca asa ceva.....o mana spala pe cealalta si toti furati si noi cetatenii de rand ne scaldam in ......dejectiile voastre.

Dezgustata
19 decembrie 2014
raspuns specialistului

Stimabile domn specialist, Imi dau seama ca domnia voastră este mult superioară domnului Micu. În plus ați reușit să folosiți un proverb latin care în acest context este .....ma scuzați dar paralel cu subiectul. Asta doar dacă domnia voastră este acvila și domnul Micu este musca. Oricum vă pot spune că sunteți susceptibil de histrionism. Probabil că dumneavoastră stimate domn specialist faceți cele mai bune prăjituri și împachetați cel mai prosoapele. Ați dat dovadă clară de superioritate! (Sper că ați înțeles ironia fină, în caz contrar deși nu mă caracterizează vă pot explica direct lucrurile).

un cetatean
19 decembrie 2014
specialului

Să înțelegem specialistule ca Micu e un prost iar tu un geniu inca in viata. Auzi ma specialistule nu cumva tu ai coordonat si operatiunile astea in care l-ati pierdut pe pilot. Vorba lu domn inginer "dotore" esti tare la coordonat. Operatia a reusit dar pacientul a murit. Cat de tare esti? Hai spune tu!

cel care poate
19 decembrie 2014
alternativa

Inteleg ca un om vine cu o idee. O fi buna, o fi rea...cine poate sti daca ne preocupam mai mult sa o desfiintam inainte de a ne bate capul sa o implementam. Problema romanilor nu este lipsa dorintei de a se implica voluntar. Mai bine zis...nu mai este neaparat. Era a generatiei blazate care se obisnuise sa ia totul de-a gata de la sistem, dar eu vad semne de schimbare. Problema este insa a celor care se preocupa atat de mult sa demoleze ceea ce altii incearca sa construiasca. De ce? Pentru ca e mai usor sa stai acasa si sa dai din degete pe tastatura decat sa-ti folosesti mintea si timpul ca sa creezi ceva. Eu sunt din cei carora nimeni nu le-a acordat niciun credit, dar a demonstrat ca se poate imposibilul in domeniul meu de activitate. Asa ca sunt de partea celor care propun, indiferent de cum se va dovedi in practica ideea.

Bogdan Iacob
19 decembrie 2014
pentru cei ce vor sa inteleaga.

As vrea sa explic simplu,pe înțelesul auto-numitului Specialist,materialul postat reprezintă ceea ce a înțeles reporterul din explicațiile domnului Micu. Dintr-o explicație,expozeu,colocviu,fiecare pricepe CAT poate,atât a înțeles reporterul si,la fel de puțin, dumneata domnule specialist, Domnule Mucu,va adresez rugămintea de a posta aici tot ceea ce doriți sa întreprindeți si,ulterior sa discutam intr-o cat mai buna cunoștință de cauza. Adresez rugămintea ca pe viitor sa evitați o reinterpretare a celor spuse de dumneavoastră,scăpând astfel de acest telefon fara fir.

proMicu
19 decembrie 2014
o idee buna

Cred ca proiectul se va lovi de multe obstacole dar cu munca si perseverenta se poate realiza. Domnule Micu va multumesc pentru intiativa. Oricum el poate deveni sustenabil daca gasiti voluntarii. Pentru specialist - domnule poate ne spuneti numele dumneavoastra. Nu de alta dar in spatele unui pseudonim toti putem face acuzatii nefondate. Semanati cu domnul Ponta in fata propunerii de eliminare a legii amnistiei. Probabil de aici si legatura cu pomenile acelea electorale despre care aminteati.

anti prostie
20 decembrie 2014
papagal

S-a gasit si papagalul asta de micu mare specialist :))) sa isi vada de sportul lui

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 0.6353 secunde