Puteau fi salvate victimele tragediei de pe Siutghiol? Cum pot fi rezolvate situațiile de criză

3859
26

Articole de la același autor

Durere fără margini, revoltă și acuzații au rămas în urma tragicului accident aviatic din lacul Siutghiol, în care și-au pierdut viața patru oameni. Moartea lor trebuie să fie un semnal de alarmă care să ducă la luarea unor măsuri, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Camelia Harton, pilotul Petre Cătuneanu și copilotul Ginel Crăcănel au avut parte de un sfârșit absurd, în vreme ce salvatorii se străduiau să parcurgă cele câteva sute de metri care-i separau. De ce nu s-a intervenit mai repede? - este una dintre întrebările care sunt, zilele acestea, pe buzele tuturor. Trebuie arătați cu degetul, acuzator, pompierii și incriminați pentru faptul că nu sunt destul de bine pregătiți ori pentru că nu au suficiente dotări? Sau, așa cum fac oamenii care și-au dedicat viața apei, ar trebui admis faptul că salvarea victimelor tragediei a fost îngreunată de numeroși alți factori.

Alexandru Micu, specialist de marcă al yachtingului, a enumerat, pentru "Cuget Liber", câțiva dintre acești factori: poluarea lacului, lipsa unei culturi nautice etc.

Ce ar fi fost dacă…

În urmă cu mai bine de șase decenii, lacul Siutghiol era apreciat pentru apa lui limpede. "Era precum un lac de munte!", spun oamenii. În prezent, însă, algele s-au dezvoltat în exces, apa este tulbure, iar vizibilitatea redusă. Iar de vină este poluarea din ultima jumătate de secol: fie că este vorba despre deversările de la vilele construite pe malul lacului, sau, așa cum cred oamenii din zonă, despre deversările de la un combinat chimic care arunca, în anii ’70, diverse substanțe chimice în lac etc. Cert este că poluarea a dus la reducerea vizibilității, ceea ce a îngreunat și acțiunea scafandrilor în după-amiaza și seara zilei de luni, 15 decembrie.

Apoi, așa cum a subliniat Alexandru Micu, dacă pe lac s-ar fi aflat pescari amatori sau sportivi, aceștia ar fi putut ajunge în doar câteva minute la victime. Cel puțin la cele care reușiseră să iasă la suprafață. "În lacul Siutghiol s-a pescuit excesiv, astfel că în prezent, nici nu mai este pește și nici pescuitul nu mai este permis. Până la urmă, și braconieri dacă ar fi fost pe lac, ar fi putut să ajungă mai repede la victime. Un alt factor care a contribuit negativ este lipsa unei culturi nautice în zona noastră, a Dobrogei. Cum ar fi fost dacă pe malul lacului erau, de exemplu, zece cluburi nautice, de caiac, de canotaj, de yachting, de înot etc. Erau sportivi, erau oameni pregătiți care ar fi putut să intervină într-un timp mai scurt", consideră specialistul în yachting.

Toată lumea poate învăța cum să dea o mână de ajutor!

Motive pentru care salvatorii nu au reușit să ajungă la timp se găsesc suficiente. Important este ca după un astfel de eveniment să fie luate măsuri pentru a nu se repeta, pentru a nu fi pierdute și alte vieți. Iar Alexandru Micu, cel care, de atâtea ori, a făcut cinste țării noastre în competițiile de yachting la care a participat, propune realizarea unei rețele de instructori voluntari în intervenții de salvare pe apă.

Atât istoria, cât și evenimente recente au dovedit că civilii au un rol important în salvarea de vieți.

"În Primul Război Mondial, americanii se confruntau cu o problemă: nu aveau dotări și oameni suficienți pentru alimentarea navelor de război. Iar soluția a fost propusă de Franklin Roosevelt, care era secretar asistent la Departamentul de Marină Militară. Acesta i-a solicitat lui Chapman, editorul șef al unei reviste de bărci cu motor, redactarea unui manual cu instrucțiuni pentru manevrarea bărcilor. Și i-a cooptat pe civili, pentru a realiza aprovizionarea navelor de război. Manualul de 144 de pagini a fost realizat în trei zile și cuprindea instrucțiuni cum să fie manevrată o barcă, cum să se deplaseze civilii până la nave, cum să le abordeze fără să le lovească etc.

Apoi, în urmă cu două luni, regele Willem Alexander al Olandei atrăgea atenția că statele europene nu vor mai avea puterea financiară de a susține serviciile sociale, iar cetățenii Europei vor trebui să-și dezvolte propriile rețele de ajutor social", a exemplificat Alexandru Micu.

Și, așa cum a punctat și constănțeanul, "s-a dovedit, atât în tragedia din lacul Siutghiol, cât și în cazul celei din Munții Apuseni, că oamenii pot fi mai eficienți decât autoritățile".

În concluzie, propunerea pe care constănțeanul o adresează autorităților, dar și organizațiilor non-guvernamentale, este realizarea respectivei rețele de instructori voluntari pentru salvarea de vieți pe apă. Iar acești voluntari, la rândul lor, vor instrui locuitorii cum să intervină eficient și rapid, cu mijloacele pe care le au la îndemână. "Chiar și în cazul tragediei din lacul Siutghiol au fost oameni, civili, care au dorit să intervină, dar nu au putut", a subliniat Alexandru Micu. 

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
bagator in seama
20 decembrie 2014
pe langa plopii fara sot

Ne pierdem in detalii si nu vedem esentialul. Esential este faptul ca "salvatorii" au dotari de tot rahatul, pentru ca banii de investitii merg la birouri si conduceri nu la dotarea celor de jos. Cine stie pricepe, asa ca sa nu ne mai dam cu parerea despre una si despre alta. Daca la fiecare lac mai mare ar exista un "salvator" cu o barca, atunci astfel de situatii ar fi evitate. Dar "salvatorii" sunt foarte putini pentru ca au avut parte de vanturi puternice de restructurare, care au lasa unitatile goale ca, copacii toamna. Ma opresc aici ca ma apuca furia si nu-mi face bine la fiere.

fost voluntar de cruce rosie
21 decembrie 2014
pentru papagalu specialist

Este foarte usor sa fii chibit si parerolog, sa arunci cu dejectii verbale din spatele unui pseudonim. Nu ati adus nici un argument constructiv pe marginea subiectului pus in discutie de Micu. Asa ca eject. In ceeace priveste articolul, da merita macar incercata crearea unei structuri, chiar si ong care sa invete "civilii" notiuni elementare de actionare in diverse situatii. Pentru mine a fost crucea rosie, instructorii lor m-au invatat la vremea respectiva cum sa actionez in caz de accident, cutremur, incendiu ori inundatie. Care era protocolul pe care trebuia sa il urmez. Se faceau exercitii saptamanale, mai tarziu a fost creat si un detasament numit Delfinul. Nu actionam numai pe prim ajutor. Erau instructori pe diverse domenii cum ar fi: supravietuire-acolo am aflat de cartea lui Derlogea-, parapanta, alpinism etc. Din pacate nu s-a mai dorit continuarea acestor activitati, conducerea de atunci a avut o alta viziune, oamenii s-au imprastiat care'ncotro. Daca s-ar fi continuat acum ar fi fost cateva sute de constanteni civili pregatiti sa sara in ajutor la nevoie. Asa se intampla cand aduci in fruntea unei institutii un cap paralel cu obiectul si activitatea... Pentru cine isi va lua responsabilitatea crearii unui asemenea organism pregatit sa intervina in caz de.... si sa mai si pregateasca populatia prin cursuri si seminarii privind cele de mai sus, va beneficia de sprijinul meu si al fostilor mei colegi.

gigi salvatoru
21 decembrie 2014
parere

Mie mi se pare ca micu zice ca ar trebui ca civilii care sunt pregatiti sa poata interveni la un nivel de risc mic. Am intrat pe grupul Actioneaza!!! Ignoranta ucide! De pe facebook. Nu mi se pare ca critica interventia autoritatilor ci spune ca daca civilii ar fi pregatiti si ar interveni ar muri mai putini oameni.

RODICA
21 decembrie 2014
OFERTE DE LUCRU PENTRU TOTI!

Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Engineer
21 decembrie 2014
Tot inainte..

Ca de obicei , se vorbeste mult si prost. Vorbiti mult si fara rost domnilor. Nu mai judecati.. " ca e bine ca nu e bine " ce-a zis omu` in inteviu, " eu zic ca ar trebui sa fie facut nu stiu ce.. " daca zici.. . Luati cu adevarat atitudine ! Puneti ceva in practica !

MIHA
21 decembrie 2014
LUCRU DOMICILIU

Cautam persoane sa lucreze ca operatori online part-time, intr-un program de lucru de 2-3 ore pe zi(chiar mai putin dupa ce va obisnuiti cu activitatea), program de lucru care vi-l faceti dumneavoastra . Activitatea se desfasoara in mare parte pe internet si veti primii toate instructiunile necesare. Cereti mai multe detalii la adresa [email protected]

specialist
26 decembrie 2014
despre

si ca o mica adaugire la subiectul cu voluntariatul si cu beze nautice in juruyl lacului: cica s-ar fi aprobat cumpararea unei salupe de interventie, avand motoare de 450CP. barca respectiva nu mai este barca de interventie, salvare si ajutor in caz de urgenta, este o barca de AGREMENT. valoarea investitiei? va las sa aflati, fiind vorba de un numar cu sase cifre. spalare de bani? va las tot pe voi sa aflati. legaturile respectivului cu "cluburile nautice" si cu domnul mincu? or sa razbata in presa in foarte scurt timp. din nefericire pentru domenul mincu, o persoana pe care o stimez la nivel profesional, dar doar atat, acesta a fost ales sa fie "pionul" sau "alba ca zapada". vom vedea. celelalte acuzatii la adresa mea nu ma deranjeaza. domnule sorin mihalache, tot respectul pentru cuvintele scrise. ma bucur ca facem parte din aceeasi generatie si avem aceleasi idei. felicitari. la fel si pentru gigi salvatorul, cu un singur amendament: grupurile de "voluntari" trebuiesc instruite de personal acreditat si specializat, TOT PE BAZA DE VOLUNTARIAT! in momentul in care vine cineva si propune cursuri cu relvanta la acest lucru si se cer bani, atunci e sifonare de fonduri. sincer nu am auzit despre acest grup si nici depsre activitati specifice. dar cautam! in rest doar de bine si sa aveti cu toti o perioada plina de fericire, vacanta binemeritata si un an nou plin de ce va doriti! Sarbatori Fericite!

admirator
28 decembrie 2014
de unde stiti ca sunt hai-rupist?

din vasta dvs. experienta? (de specialitate, normnal...) A mai spus cineva: veniti cu propuneri concrete si atunci va vom vedea gradul de specializare! Si vom putea discuta concret. dar tocmai astea lipsesc...

RODICA
29 decembrie 2014
Cea mai serioasa oferta de lucru!

Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Gogu
30 decembrie 2014
Can0taj Academic

Ma mir ca toti specialistii de mai sus nu s-au gandit sa-l cupleze la 112 pe Mazarica, sunt sigur ca iesea in 2 minute din sufrageria de la Tic-Tac cu jetul sau cu caiacul ,cu fusta sau fara!!!!

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 0.539 secunde