Puteau fi salvate victimele tragediei de pe Siutghiol? Cum pot fi rezolvate situațiile de criză

3859
26

Articole de la același autor

Durere fără margini, revoltă și acuzații au rămas în urma tragicului accident aviatic din lacul Siutghiol, în care și-au pierdut viața patru oameni. Moartea lor trebuie să fie un semnal de alarmă care să ducă la luarea unor măsuri, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Camelia Harton, pilotul Petre Cătuneanu și copilotul Ginel Crăcănel au avut parte de un sfârșit absurd, în vreme ce salvatorii se străduiau să parcurgă cele câteva sute de metri care-i separau. De ce nu s-a intervenit mai repede? - este una dintre întrebările care sunt, zilele acestea, pe buzele tuturor. Trebuie arătați cu degetul, acuzator, pompierii și incriminați pentru faptul că nu sunt destul de bine pregătiți ori pentru că nu au suficiente dotări? Sau, așa cum fac oamenii care și-au dedicat viața apei, ar trebui admis faptul că salvarea victimelor tragediei a fost îngreunată de numeroși alți factori.

Alexandru Micu, specialist de marcă al yachtingului, a enumerat, pentru "Cuget Liber", câțiva dintre acești factori: poluarea lacului, lipsa unei culturi nautice etc.

Ce ar fi fost dacă…

În urmă cu mai bine de șase decenii, lacul Siutghiol era apreciat pentru apa lui limpede. "Era precum un lac de munte!", spun oamenii. În prezent, însă, algele s-au dezvoltat în exces, apa este tulbure, iar vizibilitatea redusă. Iar de vină este poluarea din ultima jumătate de secol: fie că este vorba despre deversările de la vilele construite pe malul lacului, sau, așa cum cred oamenii din zonă, despre deversările de la un combinat chimic care arunca, în anii ’70, diverse substanțe chimice în lac etc. Cert este că poluarea a dus la reducerea vizibilității, ceea ce a îngreunat și acțiunea scafandrilor în după-amiaza și seara zilei de luni, 15 decembrie.

Apoi, așa cum a subliniat Alexandru Micu, dacă pe lac s-ar fi aflat pescari amatori sau sportivi, aceștia ar fi putut ajunge în doar câteva minute la victime. Cel puțin la cele care reușiseră să iasă la suprafață. "În lacul Siutghiol s-a pescuit excesiv, astfel că în prezent, nici nu mai este pește și nici pescuitul nu mai este permis. Până la urmă, și braconieri dacă ar fi fost pe lac, ar fi putut să ajungă mai repede la victime. Un alt factor care a contribuit negativ este lipsa unei culturi nautice în zona noastră, a Dobrogei. Cum ar fi fost dacă pe malul lacului erau, de exemplu, zece cluburi nautice, de caiac, de canotaj, de yachting, de înot etc. Erau sportivi, erau oameni pregătiți care ar fi putut să intervină într-un timp mai scurt", consideră specialistul în yachting.

Toată lumea poate învăța cum să dea o mână de ajutor!

Motive pentru care salvatorii nu au reușit să ajungă la timp se găsesc suficiente. Important este ca după un astfel de eveniment să fie luate măsuri pentru a nu se repeta, pentru a nu fi pierdute și alte vieți. Iar Alexandru Micu, cel care, de atâtea ori, a făcut cinste țării noastre în competițiile de yachting la care a participat, propune realizarea unei rețele de instructori voluntari în intervenții de salvare pe apă.

Atât istoria, cât și evenimente recente au dovedit că civilii au un rol important în salvarea de vieți.

"În Primul Război Mondial, americanii se confruntau cu o problemă: nu aveau dotări și oameni suficienți pentru alimentarea navelor de război. Iar soluția a fost propusă de Franklin Roosevelt, care era secretar asistent la Departamentul de Marină Militară. Acesta i-a solicitat lui Chapman, editorul șef al unei reviste de bărci cu motor, redactarea unui manual cu instrucțiuni pentru manevrarea bărcilor. Și i-a cooptat pe civili, pentru a realiza aprovizionarea navelor de război. Manualul de 144 de pagini a fost realizat în trei zile și cuprindea instrucțiuni cum să fie manevrată o barcă, cum să se deplaseze civilii până la nave, cum să le abordeze fără să le lovească etc.

Apoi, în urmă cu două luni, regele Willem Alexander al Olandei atrăgea atenția că statele europene nu vor mai avea puterea financiară de a susține serviciile sociale, iar cetățenii Europei vor trebui să-și dezvolte propriile rețele de ajutor social", a exemplificat Alexandru Micu.

Și, așa cum a punctat și constănțeanul, "s-a dovedit, atât în tragedia din lacul Siutghiol, cât și în cazul celei din Munții Apuseni, că oamenii pot fi mai eficienți decât autoritățile".

În concluzie, propunerea pe care constănțeanul o adresează autorităților, dar și organizațiilor non-guvernamentale, este realizarea respectivei rețele de instructori voluntari pentru salvarea de vieți pe apă. Iar acești voluntari, la rândul lor, vor instrui locuitorii cum să intervină eficient și rapid, cu mijloacele pe care le au la îndemână. "Chiar și în cazul tragediei din lacul Siutghiol au fost oameni, civili, care au dorit să intervină, dar nu au putut", a subliniat Alexandru Micu. 

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
specialist
31 decembrie 2014
depsre alte propuneri de succes ale domnului mincu

ca idee, despre nivelul propunerilor si calitatea acestora. in urma cu o saptamana, federatia sporturior nautice din romania a fost data peste cap de un clasament furnizat de domnul mincu. clasament realizat pe baza de punctaje si algoritmi luati de pe meleaguri straine. discutia e lunga. ideea e ca a fost dat publicitatii un astfel de clasament ce nu este in concordanta cu reguilamentele actuale ale federatiei. persoane ce se gaseau pe locuri cunoscute, s-au regasit mai sus sau mai jos. in concluzie: probabil acest algoritm este corect sau nu, dar inainte de a se face public rezultatele clasamentului, acesta trebuie sa fie omologatr de catre federatie. adica... seriozitate maxima! sau este vorba de felul in care actioneaza domnul mincu pentru a iesi in evidenta cu orice scop? sa nu exageram. apropo, cine controleaza calitatea si siguranta ambarcatiunilor folosite de cei de la bazaele de care raspunde? nu ma refer la cele de concurs, ci la cele de training pentru incepatori si mediu avansati... Un An Nou plin de fericire si realizari tuturor! Minti luminate!

eva
1 ianuarie 2015
munca la domiciliu

Avem oferte pentru toate varstele! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Oferim pe loc contract legal si dovada platii! Au fost acordate deja primele castiguri! NU e MLM si nici NU e joc piramidal! Veti castiga 300 dolari lunar, cu o munca de 3 ore pe zi, ca operator online! Pentru detalii mai multe, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

gigi salvatoru
8 ianuarie 2015
Initiativa si intrebari

Salut tuturor, Se pare ca omul asta mai si face nu doar zice. A lansat o invitatie pe grupul de Facebook "Actioneaza! Ignoranta ucide!" pentru cei interesati sa participe la o intalnire de dezbatere a problemei infiintarii unui ONG. Eu unul vreau sa merg. Pacat ca nu am aflat locul inca. Cat despre SPECIALIST. Observ o diferenta radicala de scriere se pare ca sunteti doi sau trei oameni care scrieti sub acelasi pseudonim. Chiar ma intreb care este scopul. Ce vreti sa obtineti? Aveti dovezi care sa sprijine teoria lansata de voi? Sau doar aruncati cu noroi de dragul de a murdari pe cineva? Nimeni nu e sfant si probabil ca si omul asta are bubele lui dar va inteleg reactia. CEL MAI IMPORTANT LUCRU: De ce criticati o idee fara sa veniti cu alternativa? Si mai ales de ce treceti la atacuri personale cand aici se discuta despre o solutie la o problema a societatii? Astept cu mare interes raspuns(uri).

Răspuns la: depsre alte propuneri de succes ale domnului mincu
Adăugat de : specialist, 31 decembrie 2014
ca idee, despre nivelul propunerilor si calitatea acestora. in urma cu o saptamana, federatia sporturior nautice din romania a fost data peste cap de...
gigi salvatoru
8 ianuarie 2015
initiativa

Salut, Omul vrea sa puna bazele unui ONG care sa sprijine tema discutata. Daca esti interesat intra pe grupul de pe Facebook "Actioneaza! Ignoranta ucide!". vrea sa organizeze o intalnire in seara asta.

Răspuns la: Tot inainte..
Adăugat de : Engineer, 21 decembrie 2014
Ca de obicei , se vorbeste mult si prost. Vorbiti mult si fara rost domnilor. Nu mai judecati.. " ca e bine ca nu e bine " ce-a zis omu` in inteviu...
gigi salvatoru
8 ianuarie 2015
Care federatie?

Salut, Care federatie? Am cautat informatia pe Google si nu am gasit nimic despre ea. Despre ce vorbesti? Si mai ales care este legatura cu subiectul actual?

Răspuns la: depsre alte propuneri de succes ale domnului mincu
Adăugat de : specialist, 31 decembrie 2014
ca idee, despre nivelul propunerilor si calitatea acestora. in urma cu o saptamana, federatia sporturior nautice din romania a fost data peste cap de...
magelan
26 mai 2015
sfatul specialistului.lol

Amice esti lol!penibil!specialistul Micu e un cetatean care implementeaza manuale la purtator:braconierilor,pescarilor,prostituatelor.....

26 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 1.5545 secunde