Mită la Bacalaureat, la Mangalia: 3.000 de euro și cazarea la hotel

591
1
Mită la Bacalaureat, la Mangalia: 3.000 de euro și cazarea la hotel - cap1-1374769524.jpg

Articole de la același autor

Cazarea la un hotel din stațiunea Saturn și 3.000 de euro. Asta ar fi primit, ca mită, spun procurorii DNA, un profesor universitar de la "Politehnica" București, desemnat să vegheze la buna desfășurare a Bacalaureatului la Liceul "Ion Bănescu" Mangalia.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța l-au reținut, ieri, pe prof. dr. ing. Gheorghe Amza, profesor universitar în cadrul Facultății de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehno-logice, din cadrul Universității "Politehnica" București. Cadrul didactic este acuzat de luare de mită și permiterea accesului la informații care nu erau destinate publicității. Reținerea, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, survine în cadrul anchetării acuzațiilor de dare și luare de mită, de la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia, unde prof. univ. Gheor-ghe Amza era președintele al co-misiei de Bacalaureat.

Mituit pentru rezolvările la examenul de chimie

Iar bunăvoința profesorului nu a fost deloc ieftină, după cum reiese din ancheta oamenilor legii. Iată ce spun procurorii: "În cursul lunii iulie, inculpatul Gheorghe Amza, în calitate de președinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic «Ion Bănescu» din Mangalia, cu ocazia desfășurării examenului de Bacalaureat, a primit, prin intermediar, de la mai mulți elevi, participanți la examen, suma de 3.000 de euro și a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei și a ser-viciilor de masă, cu titlu de mită". Banii au fost dați pentru ca profesorii să permită elevilor "să promoveze în mod fraudulos proba la disciplina chimie din cadrul Bacalaureatului". "Ca urmare, la data de 5 iulie, inculpatul Gheorghe Amza, împreună cu alte persoane, a pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial", au menționat anchetatorii. Tot aceștia au precizat că în acest dosar mai sunt anchetate penal și alte persoane. Ieri, profesorul universitar a fost reținut, urmând să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. "Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", au subliniat procurorii DNA.

Cine este Gheorghe Amza

Prof. dr. ing. Gheorghe Amza este, potrivit C.V.-ului făcut public pe site-ul Universității "Politehnica" București, șeful catedrei Tehnologia Materialelor și Sudare, din cadrul Facultății de Ingineria și Manage-mentul Sistemelor Tehnologice, decanul Colegiului Universitar Tehnic nr. 1, din cadrul universității și director al Centrului de Cercetare și Consultanță în Ingineria Materialelor și Sudare, având zeci de studii publicate și numeroase par-ticipări la proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Anchetă similară la un liceu din Năvodari

Menționăm că procurorii au demarat ancheta după ce inspectorii școlari au descoperit, într-un clasă din liceul respectiv, două copii xerox cu su-biectele rezolvate. Urmărind imaginile surprinse de camerele de supra-veghere din liceu, polițiștii au descoperit că nu doar câțiva elevi au avut foi cu subiectele rezolvate, ci întreaga clasă, respectiv 26 de elevi. O anchetă similară este în curs de desfășurare și cu privire la modul cum s-a desfășurat examenul de Bacalaureat la Liceul "Lazăr Edeleanu", după ce o elevă a reclamat că i-au fost ceruți bani, ca mită, dar ulterior a fost dată afară din sala de examinare.

Comentează știrea

USL NeuroService srl
26 iulie 2013
Frectii pe neuroni

Executam frectii pe neuroni.In cazul asta nu pot sa-mi fac meseria.Trebuie sa astept pozitia USL-ului. Adrian Nastase este un martir. Ponta a spus ca Becali este nevinovat.Fenechiu,la fel.Gadea,un jurnalist exceptional este hartuit de basisti.Sa vedem ce spune despre profesor.USL gandeste pentru tine ! Noi avem grija de neuronul tau !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3551 secunde