Modificări privind regimul juridic al străinilor

896
Începând cu data de 31 iulie, a intrat în vigoare o nouă lege, publicată în Monitorul Oficial, prin care au fost aduse modificări și completări unor acte normative privind regimul juridic al străinilor. Una dintre noile modificări și completări se referă la regimul reglementării dreptului de ședere, precum și regimul îndepărtării străinilor de pe teritoriul României.
Astfel, datorită faptului că au fost desființate articolele referitoa-re la cărțile de rezidență temporară sau permanentă, care erau eliberate acestei categorii de străini, în prezent ei vor putea solicita eliberarea următoarelor documente: permis de ședere temporară, valabil pe o perioadă de la unu până cinci ani sau permis de ședere pe termen lung, valabil pe o perioadă de zece ani.
Contravaloarea unui permis de ședere este de 240 lei și se poate achita la orice unitate CEC. Cărțile de rezidență eliberate anterior rămân valabile până la data expirării valabilității lor.
De asemenea, pentru a opri "practica" unor cetățeni străini, căsătoriți cu cetățeni români, de a intra pe teritoriul României doar pentru a obține documentul de ședere, modificările aduse prevăd posibilitatea revocării dreptului de ședere temporară acordat, dacă se constată ulterior că străinii au absentat de pe teritoriul României mai mult de șase luni în decurs de un an. Excepțiile privind acest lucru sunt: absența de pe teritoriul României pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, indiferent de perioadă, absența motivată de starea de graviditate și de naștere, absența din cauza unei boli grave și absența ca o consecință a unei împrejurări excepționale care a făcut imposibilă întoarcerea voluntară.

În prezent, în județul Constanța, la nivelul Serviciului pentru Imigrări Constanța, aflat în subordinea Oficiului pentru Imigrări din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, figurează un număr total de 1.208 cetățeni străini, membri de familie ai cetățenilor români, dintre care 1.051 au drept de ședere temporară și 157 au drept de ședere pe termen lung. Cei mai mulți dintre cetățeni, 409, provin din Turcia, 286 din Republica Moldova și 118 din Siria.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1245 secunde