Nu ignorați avertizările! Doi copii în pericol să piară la Corbu, un turist înecat la Vama Veche

229
Nu ignorați avertizările! Doi copii în pericol să piară la Corbu, un turist înecat la Vama Veche - xfondinecpompieristatistica1-1658741973.jpg

Articole de la același autor

Alarmant: în luna iunie, 35 de persoane au murit înecate, la nivelul întregii țări. În week-end-ul care s-a încheiat, la malul mării, patru persoane au fost scoase din apă, pentru că erau în pericol. Printre cei salvați, se numără doi copii de 5 și 10 ani, aflați pe o saltea gonflabilă luată de valuri, în dreptul plajei Corbu. În schimb, un turist de 54 de ani a pierit înecat la Vama Veche.

Temperaturile caniculare i-au determinat pe mulți să-și îndrepte pașii spre litoralul românesc. Poate nu mai sunt la fel de mulți turiști precum erau în anii dinainte de pandemie, dar cei care se află pe malul mării pentru a se relaxa uită că, inclusiv în concediu, trebuie să respecte o serie de măsuri preventive, astfel încât să evite petrecerea unor tragedii. Ignorând semnalele, mulți turiști s-au aventurat în valurile mării, iar pentru unii dintre ei, ajutorul a venit prea târziu, pierzându-și viața. De exemplu, potrivit datelor transmise de Ministerul Afacerilor Interne, numai în luna iunie, la nivelul întregii țări, au pierit înecate 35 de persoane. Iar potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea numai în perioada 22 – 24 iulie patru persoane au fost scoase din mare de salvamari și turiști. „Acestea au primit asistență medicală de la echipajele SMURD și nu a fost nevoie să fie transporați la spital. Printre acestea s-au aflat și doi copii, în vârstă de 5 și 10 ani, aflați pe o saltea gonflabilă, în zona plajei sălbatice Corbu. Curenții și valurile i-au împins mult în larg. Au fost aduși la mal de doi turiști cu ajutorul unor skijeturi și predați echipajului SMURD. Din fericire, copiii nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind doar speriați”, a transmis Oana Manoilă, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Din păcate, pentru un turist de 54 de ani din Cluj nu s-a mai putut face nimic. Bărbatul s-a aventurat prea mult în larg, în zona plajei Vama Veche și nu a mai putut ieși la mal. A fost adus la mal de salvamari, dar a fost prea târziu, cadrele medicale au efectuat protocolul de resuscitare, dar fără succes.

De asemenea, ambarcațiunea CBRN a ISU Dobrogea a intervenit, duminică, 24 iulie, în Portul Tomis, pentru remorcarea unui yacht aflat în derivă. Acesta avea o problemă la sistemul de propulsie și risca să fie izbit, de valuri, în stabilipozi. Yacht-ul a fost remorcat de pompieri și dus într-o zonă sigură.

„Nu vă aventurați dacă nu înotați bine”

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel: „Nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine. Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului. Respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie! Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte. Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente. Nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare. Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.398 secunde