Numele lui Valeriu Gheorghiță apare pe un document în achiziția de vaccinuri în pandemie

455
Numele lui Valeriu Gheorghiță apare pe un document în achiziția de vaccinuri în pandemie - 476622-1702311126.jpg

Articole de la același autor

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, președintele CNCAV în perioada pandemiei de Covid-19 figurează în mega-dosarul achiziției de vaccinuri, numele acestuia fiind strâns legat de cel al lui Andrei Baciu, în legătură cu întocmirea de memorandumuri și semnături pentru cumpărarea de doze.


În dosarul ajuns la Parlament pentru ridicarea imunității se arată că în cazul unuia dintre contractele pentru statul român semnat de fostul prim ministru Cîțu, documentația de bază ar fi fost întocmită de Valeriu Gheorghiță și de către Andrei Baciu. Contractul este în atenția anchetatorilor DNA care verifică felul în care s-a derulat.


Participarea României la negocierile pentru acest nou contract și angajarea de fonduri au fost aprobate de către prim-ministrul Cîțu Florin Vasile în data de 11.01.2021.


Astfel, prin Nota de informare din 11.01.2021, referitoare la achiziția suplimentară de vaccinuri împotriva Covid-19, întocmită de președintele și vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Gheorghiță Valeriu și Baciu Romică Andrei, s-a solicitat prim-ministrului României să analizeze oportunitatea achiziției de către România a unei cantități suplimentare de 8.055.394 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de către BioNTech/Pfizer (înlocuind cantitatea de 1,6 milioane de doze pentru care România a transmis opțiunea în data de 04.01.2021), pentru un cost estimativ de aproximativ de 125 milioane euro, și să dispună reprezentanților din cadrul Ministerului Sănătății în Comitetul Director pentru Vaccinuri de la nivelul Comisiei Europene transmiterea cât mai curând posibil a opțiunii Guvernului României privind accesarea de doze suplimentare de vaccin.


În dosar se mai arată că inițiatorii Notei lasă să se înțeleagă că singurul vaccin eficace și care poate fi livrat într-un termen scurt, este cel produs de compania BioNTech/Pfizer, deși clauzele noului Acord de cumpărare (AC) nu conțin nicio garanție în acest sens, respectiv nici în privința eficacității și nici în privința respectării termenelor de livrare.


În ce privește garanția respectării graficului de livrare, din analiza clauzelor Acordului nu există o astfel de garanție, cum de altfel nu există pentru niciunul dintre vaccinurile contractate de România până la acel moment.
În ceea ce privește afirmația inițiatorilor Notei privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca administrat persoanelor vârstnice, ”există motive serioase de îngrijorare în privința certificării eficacității pentru persoane vârstnice din cauza datelor foarte limitate disponibile din studiile clinice pentru această categorie populațională”, nu are niciun fundament.


Chiar dacă această afirmație ar fi fost adevărată, persoanele care urmau a fi vaccinate în România nu erau doar persoane vârstnice, erau persoane cu vârsta de peste 18 ani, și prin urmare dozele de vaccin AstraZeneca contractate puteau fi folosite pentru vaccinarea altor categorii de persoane decât cele vârstnice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5216 secunde