Semnal alarmant:

"O Poliție batjocorită este un pericol social! Va intra în colaps, din cauza pensionărilor și plecării masive"

1669

Articole de la același autor

„Nu avem oameni!” – acesta este, de mulți ani, argumentul și răspunsul neoficial al șefilor de structuri de Poliție, la orice problemă li se ridică. Cu toate acestea, de la 1 iulie, se anunță suspendarea angajărilor la stat și, implicit, în Poliție. Măsura stârnește vii resentimente în rândul celor care poartă uniforma statului și se anunță, din nou, proteste masive.





Mai sunt câteva zile până la 1 iulie, data de la care vor fi aplicate o serie de măsuri sociale, anunțate de premierul Nicolae Ciucă, printre care suspendarea angajărilor la stat. Pe de o parte, această măsură este aplaudată de cetățeni, căci în repetate rânduri s-a afirmat că la stat sunt prea mulți angajați, care se bat de muscă. Pe de altă parte, nu poate fi ignorat faptul că, în unele domenii, personalul este insuficient, iar blocarea angajărilor va duce la creșterea demisiilor și pensionărilor. Este cazul, de exemplu, al Poliției. În ultimii ani, în repetate rânduri, atât șefii de structuri, cât și sindicaliștii au arătat că sunt prea puțini polițiști la posturi.



De ce nu sunt mai mulți polițiști de rutieră pe străzi, în mod evident este nevoie de ei? De ce nu este măcar o patrulă în fiecare localitate din mediul rural, în timpul nopții? De ce nu au mai fost văzuți sectoriști (actualii polițiști de proximitate) prin cartiere? De ce au ajuns polițiștii de proximitate să facă activități de ordine publică? De ce durează luni de zile soluționarea unui dosar penal? Invariabil, de prea mulți ani decât este benefic pentru această structură, responsabilă cu siguranța cetățenilor, răspunsul a fost și este același: „Pentru că nu avem oameni!”. O dată la câțiva ani, în urma presiunilor din partea sindicatelor, se dă „liber” la angajări din sursă externă – adică angajarea persoanelor care nu au absolvit școli militare. În toamna lui 2021 a fost o campanie scurtă de angajări din sursă externă, iar polițiștii au răsuflat ușurați pentru scurt timp. Erau speranțe că în curând nu vor mai trebui să facă, fiecare, munca a trei sau patru oameni. Dar speranțele le-au fost retezate în momentul în care premierul Nicolae Ciucă a ieșit public cu o declarație scurtă și lapidară, prin care anunța, printre altele, suspendarea angajărilor la stat.



„Este inadmisibil să blochezi angajările”

Prin urmare, resentimentele mocnesc în rândul polițiștilor, din nou.

„Din păcate, în continuare sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională nu reprezintă nici în al 13-lea ceas o prioritate pentru statul român. În condițiile unui deficit de peste 20.000 angajați în Ministerul Afacerilor Interne, raportat oricum la scheme de personal mult subdimensionate și neactualizate din punct de vedere operativ, cu 15.000 de polițiști și polițiști de frontieră lipsă, Guvernul României va adopta, în ședința de Guvern de săptămâna următoare, o OUG prin care va bloca ocuparea tuturor posturilor vacante din MAI (cu excepția celor unicat). Pe repede înainte se fac pregătiri ca săptămâna următoare, în instituțiile Ministerului Afacerilor Interne, să se facă mici cârpeli pentru astuparea găurilor imense de personal, urmând a fi scoase la concurs locuri din sursă externă pentru ofițeri, agenți și personal contractual, pentru a începe concursurile până cel târziu 1 iulie 2022. Lipsa de predictibilitate, lipsa de investiții duc la plecări din sistem masive, atât prin pensionări, cât și prin demisii. În scurt timp, sistemul va intra în colaps și nu va mai putea fi resuscitat. Este inadmisibil să blochezi angajările în condițiile în care, de exemplu, la o Poliție orășenească asiguri intervenția la apelurile 112 cu trei polițiști de ordine publică, încadrați, în loc de zece prevăzuți sau un criminalist în loc de cinci. Sau la un sector de frontieră asiguri dispozitivul cu șase sau opt patrule, în loc de 12, 15 sau 20 cât ar fi necesar”, a subliniat constănțeanul Vasile Zelca, președintele Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual.



La rândul nostru, am luat „pulsul” situației, în rândul polițiștilor. Al celor care ies pe stradă, zi de zi. „Sunt tot mai mulți care se gândesc din ce în ce mai serios să-și dea demisia. Ofițerii cu experiență ies la pensie, iar tinerii nu mai vor să stea, mai ales că se anunță vremuri din ce în ce mai grele”, spun voci din rândul polițiștilor.

Val de pensionări în IPJ Constanța: 64 anul trecut, 21 de la începutul anului 2022

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, seria demisiilor continuă. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții instituției, anul trecut au ieșit la pensie 64 de polițiști, iar de la începutul anului până în prezent, alți 21 de polițiști au încetat raporturile de serviciu prin ieșire la pensie. Oameni cu experiență, sătui de incertitudinea zilei de mâine.

„Cele mai mari probleme - salarizarea precară prin neaplicarea Legii salarizării, neactualizarea normei de hrană, calculul cuantumului de chirie la nivelul anului 2009, neaplicarea sporului de neuropsihic la 25%, deficit de personal imens (școlile nu mai fac față pensionărilor și demisiilor), lipsa totală de investiții în sedii, mijloace de protecție și de intervenție, decredibilizarea voită a instituției polițienești - se adâncesc și vor genera în perioada următoare proteste masive din partea angajaților MAI”, a mai declarat sindicalistul Vasile Zelca. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4422 secunde