O treime din Poliția Rutieră Constanța este urmărită penal (galerie foto)

3267
O treime din Poliția Rutieră Constanța este urmărită penal (galerie foto) - e6b7a46f44d28c3bb1c645c93f3d75be.jpg
CITEȘTE AICI REZOLUȚIA DE ÎNCEPERE A URMĂRIRII PENALE ÎN CAZUL POLIȚIȘTILOR.
Cutremur, ieri, la Poliția Rutieră din Constanța. Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de polițiști și jandarmi au descins la 50 de adrese în vederea efectuării perchezițiilor într-un dosar în care sunt vizați 39 de subofițeri de la Serviciul Poliției Rutiere și patru civili, acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și fals intelectual.

Saci cu documente au fost ridicați, tot ieri, și de la sediul Serviciului Poliției Rutiere Constanța. Cercetările au fost coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, participând lucrătorii Direcției Generale Anti-corupție, în colaborare cu ofițeri din cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, la care s-au adăugat efective importante ale Jandarmeriei.
Potrivit Direcției Generale Antico-rupție, încă de la începutul lunii februarie 2009, existau indicii de comitere a infracțiunilor menționate mai sus.
Urmare a cercetărilor efectuate în perioada februarie - iunie 2009 (în special interceptări și filaje), s-a stabilit că agenții de poliție au încălcat, în mod repetat, atribuțiunile de serviciu, favorizând anumite persoane, prin neaplicarea măsurilor legale la regimul circulației pe drumurile publice, traficându-și influența pe lângă alți colegi, în scopul de a nu fi aplicate sancțiuni unor contravenienți.
De asemenea, au permis accesul la informații care nu sunt destinate unor persoane neavizate, au intervenit în favoarea unor persoane pentru a nu le fi întocmit dosar penal sau pentru a nu li se suspenda permisele de conducere, au omis intenționat inserarea în conținutul proceselor verbale de contravenție a unor elemente esențiale, în vederea creării posibilității făptuitorilor de a contesta și, ulterior, de a obține anularea respectivului proces verbal, au procedat nelegal la anularea unor amenzi de circulație.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate în cursul dimineții de ieri, au fost ridicate de la locațiile menționate mai multe unități de calculator, documente și înscrisuri, sume de bani, precum și alte bunuri necesare soluționării cauzei.
Polițiștii au prevenit un tâlhar că era urmărit de anchetatori
Potrivit rezoluției prin care s-a dispus începerea urmăririi penale, subofițerii au fost implicați în mai multe fapte de corupție.
De exemplu, în perioada 15 noiembrie - 7 decembrie 2008, subofițerii de poliție Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr și Enis Vuap, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi furnizat din proprie inițiativă inculpatului Alexandru Marian Lupu, cercetat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie cu consecințe deosebit de grave (dosarul privind jaful de la Hârșova), informații ce nu erau destinate publicului, referitoare la faptul că inculpatul se află în atenția organelor de poliție, fiindu-i dat în consemn autoturismul utilizat la comiterea infracțiunii de tâlhărie. Acest lucru a determinat îngreunarea urmăririi penale în scopul sustragerii lui Lupu de la răspunderea penală. În urma cercetărilor, a reieșit că cei trei au mai intervenit, în mod constant, pentru a-l ajuta pe Lupu în diverse probleme legate de Poliția Rutieră.
La data de 9 februarie 2009, în perioada 22 - 24 martie 2009 și la data de 7 mai 2009, subofițerul de poliție Dumitru Iulian Maxim, ca urmare a traficului de influență efectuat de Gigi Cristian Rușescu, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, omițând să-l sancționeze contravențional pe Nicolae Frangu. Iar astfel de "intervenții" au mai fost făcute, potrivit interceptărilor telefo-nice, și în cazul altor persoane.
De asemenea, în perioada 25 februarie - 3 mai 2009, în mod repetat, subofițerii au intervenit în mod direct pe lângă agentul de poliție Cristina Gherlan, în scopul favorizării lui Gigel Budur, precum și a altor persoane, prin înlocuirea alcool-testelor.
40 de "intervenții" pentru ca anumite persoane să nu fie sancționate sau să nu le fie întocmite dosare penale sunt enumerate de procurori, în cele mai multe cazuri polițiștii fiind recompensați cu bani sau cu diferite bunuri.
La închiderea ediției, pentru 12 persoane - 9 subofițeri (Gigi Cristian Rușescu, Elvin Cadîr, Enis Vuap, Marius Ivan, Daniel Andrei Mircea, Andrei Bogdan Călugăru, Paul Mihai Ciolpan, Cosmin Cristian, Cristina Gherlan) și trei civili (Alin Bogdan Drughe, George Guliu și Gigel Budur), procurorii emiseseră ordonanțe de reținere, urmând că în cursul nopții să fie prezentați instanței cu propunere de arestare.

Polițiștii cercetați
Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale a procurorilor constănțeni, polițiștii cercetați sunt următorii: Gigi Cristian Rușescu, Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Andrei Bogdan Călugăru, Iulian Liviu Conduleț, Cosmin Cristian, Marian Drăguț, Paul Mihai Ciolpan, Marius Ivan, Ervin Tulei, Alexadru Ivanov, Daniel Cociu, Alexandru Ianțoc, Răzvan Viorel Țigănuș, Cornel Ionuț Drăghici, Anatoli Trifanov, Marian Aldea, Laurențiu Dan Mihale, Marian Gabriel Ciubotariu, Bogdan Lucian Cojocaru, Ciprian Enache, Gheorghe Gabriel Rădulescu, Mihai Alexandru Manea, Marian Adrian Chisoiu, Cristian Nazarovici, Romeo Georgian Gănuț, Ion Zorilă, Edvin Osman, Cristina Gherlan, George Busuioc, Florin Marius Gîlcă, Gheorghe Costea, George Eduard Nițuleac, Răzvan Scurtu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9965 secunde