Percheziţii în România, inclusiv la CONSTANŢA, şi în Republica Moldova, într-un dosar de înşelăciune cu criptomonede

1094
1
Poliţiştii din Timiş au efectuat 12 percheziţii în judeţele Timiş, Constanţa, Braşov, Iaşi, Hunedoara şi în municipiul Bucureşti, concomitent cu acestea fiind efectuate 13 percheziţii în Republica Moldova într-un dosar de înşelăciune cu criptomonede şi spălare de bani, informează, joi, IGPR.


Nouă mandate de aducere au fost puse în executare şi doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore.


"Percheziţiile fac obiectul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Timiş, care, în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova, au desfăşurat activităţi pentru identificarea şi depistarea unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor în mediul online, respectiv înşelăciuni ce au ca obiect tranzacţionarea criptomonedelor. În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că faptele ar fi fost comise în perioada 2020-2021, în dauna a 32 de persoane vătămate, prejudiciul total cauzat fiind în valoare de 1.632.000 de lei", precizează IGPR.
Schema infracţională ar fi constat în înşelarea persoanelor, în România, sub pretextul investirii sumelor de bani pe platforme investiţionale online. În acest scop, bănuiţii ar fi creat conturi false pe reţele de socializare, conectate la companii inexistente.


"Bănuiţii le-ar fi promis persoanelor contactate că o să investească sumele de bani încredinţaţi lor de către victime pe burse de vânzare-cumpărare a valutei virtuale, cu obţinerea în maxim două luni a "profitului garantat". Mai exact, aceştia ar fi lansat promisiuni false precum că profitul s-ar putea cifra uneori până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 de euro, în 72 de ore vor primi dublu", precizează IGPR.
Ulterior, banii investiţi de către victime ar fi fost transferaţi în conturile din Republica Moldova ale bănuiţilor, unde ar fi fost spălaţi, pentru camuflarea originii lor ilegale. Pentru câştigarea încrederii victimelor, acestea ar fi fost iniţial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiţie, iar ulterior le-ar fi fost retrimise sumele de bani transferate, precum şi presupusul profit.


În urma probatoriului administrat în cauză, doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, urmând ca în cursul zilei de joi să fie prezentaţi magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Activităţile au beneficiat de sprijinul EUROJUST, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi poliţiştilor de investigaţii criminale din judeţele în care s-au derulat activităţile.


Comentează știrea

Notiuni Simple, Credulul si Minunea
5 martie
"bănuiţii ar fi creat conturi false pe reţele de socializare, conectate la companii inexistente"

1. Nu exista cont fals de conversatie(in context de articol), poate un cont real cu date falsificate (persoana, companie). 2. "bănuiţii", practic sint infractorii (participantii la infractiune, doar juridic poate inca nedovediti). 3. Credul(i), o cautare triviala si e suficient ! 4. Minunea si Caritas, tot avem exemple. Azi pe noul trend informational, si infractorul se specializeaza dar baza de atac tot aia e Naivul(Neajutoratul, etc) ! Era zicala cu Bijuteriile si Cele 2 Vrednicii (cea dreapta si cea stinga). La fel e si azi, nu s-a schimbat nimica (in termeni generali, etc).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5066 secunde