Reguli noi pentru ordinea publică. Să sperăm că polițiștii vor bate la picior cartierele Constanței?

2206
1

Articole de la același autor

Începutul lunii martie 2023 reprezintă momentul în care intră în vigoare o nouă dispoziție a Inspectoratului General al Poliției Române, ce vizează modul în care își vor desfășura activitatea, de acum înainte, polițiștii de ordine publică. O noutate vizează introducerea conceptului de „patrulare în sistem semi-mobil”, care-i obligă pe polițiști să patruleze și pedestru, nu doar cu autospecialele. De ani buni, polițiștii din Constanța nu au mai fost văzuți să ia cartierele la picior.

Dispoziția înlocuiește un document similar, emis în urmă cu mai bine de un deceniu, și aduce o serie de modificări, ce vizează atât modul cum se vor pregăti polițiștii de exercitarea sarcinilor, cum vor patrula, dar și cum anume vor fi verificați. „Practic, a fost nevoie de mai bine de 10 ani ca decidenții din Inspectoratul General al Poliției Române să constate că actuala formă de organizare a structurilor de ordine publică este cu mult depășită, atât prin raportare la resursa umană avută la dispoziție, cât și în ceea ce privește evoluția fenomenului infracțional”, a punctat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, cu privire la cea mai recentă dispoziție a șefilor din Poliție.

O noutate demnă de remarcat vizează introducerea unui nou concept, acela de „patrulare în sistem semi-mobil”. „Activitățile de patrulare sunt planificate și executate în sistem semi-mobil, sens în care se adaptează variantele de patrulare, astfel încât polițiștii programați să execute serviciul de patrulare, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, să desfășoare activitatea prin alternarea perioadelor de patrulare cu autospeciala de serviciu cu perioade de activitate pedestră”, se arată în concepția privind managementul structurilor de ordine publică din cadrul Poliției Române.

„În ceea ce privește activitatea de menținere a ordinii și liniștii publice a fost introdus un nou concept, acela de patrulare în sistem semi-mobil, astfel încât activitatea de patrulare să fie executată în mod alternant, respectiv auto și pedestră, perioada acestor două tipuri fiind stabilită de către persoana care întocmește registrul dispozitivelor. Față de această situație, sperăm să nu întâlnim din nou analfabeți funcțional care vor dispune unui polițist să patruleze pedestru ore în șir pentru diverse răzbunări ori hărțuiri, așa cum am mai întâlnit la nivelul diverselor unități de poliție din țară”, au interpretat sindicaliștii, punând accent pe faptul că polițiștii ar putea fi obligați să patruleze numai pedestru.

Pe de altă parte, nu se poate să nu remarcăm faptul că, cel puțin în municipiul Constanța, locuitorii nu au mai întâlnit o patrulă pedestră de ani buni, în rarele ocazii în care oamenii legii au fost văzuți prin cartiere, ei aflându-se în autospeciale. Explicația oferită a invocat, invariabil, lipsa de personal. De altfel, surse din rândul polițiștilor ne-au spus că, din cauza deficitului de personal, s-a ajuns ca în unele cartiere ale reședinței de județ să patruleze câte o singură autospecială pe tură, ceea ce face imposibilă patrularea pedestră. În acest context, nu se poate să nu ne întrebăm: acest nou concept va schimba într-adevăr ceva, vor reapărea patrulele pedestre sau se va invoca, precum până în prezent, faptul că nu există suficiente echipaje?

Compartimente de patrulare și intervenție la evenimente la secțiile rurale

În ceea ce privește ordinea publică la nivelul localităților din mediul rural, noua concepție privind managementul impune instituirea unui nou compartiment la nivelul secțiilor de poliție rurală: compartimentul de patrulare și intervenție la evenimente. Ideea este salutată de sindicaliștii de la Europol, care speră că în acest fel se va renunța la procedura din prezent, căci polițiștii sunt nevoiți să patruleze în alte localități decât cele unde sunt încadrați, a căror situație infracțională nu o cunosc.

„Un element de bun augur este reprezentat de înființarea unui Compartiment de patrulare și intervenție la evenimente în cadrul Secțiilor de poliție rurale, în responsabilitatea căruia se va afla activitatea de menținere a ordinii și liniștii publice prin două paliere, respectiv cel de patrulare și cel de intervenție la evenimente, nu precum modul haotic de acțiune existent la acest moment în care polițistul A de la postul de poliție B împreună cu polițistul C de la postul de poliție D să nu mai ajungă să intervină la evenimente pe raza postului de poliție Z, deși aceștia erau încadrați și cunoșteau situația operativă doar de la posturile de poliție în care își desfășurau activitatea și îndeplineau un dublu rol, acela de ajutor de șef de post, dar și de agent de siguranță publică”, se mai arată în comunicarea sindicaliștilor.



Comentează știrea

braniste george
3 martie 2023
sa dea slana jos

unii ar trebui numai pedestru sau cu biciclete ca s-au obisnuit sa se ascunda printre blocuri si sa se ,,odihneasca"

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4225 secunde