Percheziții la Constanța, într-un dosar cu obiecte de patrimoniu

317
Percheziții la Constanța, într-un dosar cu obiecte de patrimoniu - monede-1450445719.jpg

Articole de la același autor

Polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale - Inspectoratul General al Poliției Române, în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale - Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș sub coordonarea procurorilor au organizat o amplă într-un dosar cu bunuri de patrimoniu. 


"Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. 13 din O.G. 43/2000, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constând în sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potențial arheologic, constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani constând în deținerea, transferul și valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, precum și a infracțiunii de tăinuire.


În fapt s-a reținut că o serie de utilizatori ai unor site-urilor de vânzări online au oferit spre vânzare bunuri/obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, atât din categoria fond, cât și tezaur. Toate aceste bunuri provin din efectuarea unor detecții neautorizate în situri arheologice situate în partea de vest a României, în special în județele Timiș și Caraș-Severin.


În baza autorizațiilor emise de către instanță, în intervalul 9 – 11 decembrie 2015, sub coordonarea procurorilor, polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale - Inspectoratul General al Poliției Române, în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale - Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Arad, Bihor, Suceava, Constanța, Sălaj și București. 


În urma efectuării perchezițiilor au fost recuperate un număr de 720 de monede antice și medievale, 35 de piese de ceramică romană și 1 sigiliu medieval. Conform art. 11 și art. 17 din Legea nr. 182/2000 republicată, astfel de bunuri arheologice beneficiază de regimul de protecție pentru bunurile clasate în categoria tezaur. 


De asemenea, au fost descoperite și confiscate 2 detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, aplicându-se și două sancțiuni contravenționale pentru deținerea de detectoare de metale fără autorizația prevăzută de O.G. 43/200 republicată.
În documentarea activității infracționale procurorii au beneficiat de suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică", se arată într-un comunicat remis de procurori. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3978 secunde