După intrarea în vigoare a Legii pensiilor militare de stat

Peste 1.000 de pensionari militari s-au trezit cu veniturile înjumătățite

1181
8
Peste 1.000 de pensionari militari  s-au trezit cu veniturile înjumătățite - pensiemilitara-1455555071.jpg
Peste 1.000 de pensionari militari s-au trezit, de la 1 ianuarie 2016, că veniturile li s-au redus substanțial. Motivul este reprezentat de intrarea în vigoare a controversatei Legi 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cei afectați sunt pensionari militari membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Pentru a lămuri situația, Ministerul Apărării a făcut următoarele precizări: "Prin intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, cei peste 1.100 de pensionari militari care au și calitatea de membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică nu au mai putut beneficia de indemnizația suplimentară stabilită prin prevederile Legii nr. 8/2006.

Situația a fost cauzată de faptul că Legea nr. 8/2006 instituie, la art. 1 alin. (1) și (2), pentru pensionarii membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate pu-blică, o indemnizație lunară care reprezintă echivalentul a 50 la sută din pensia cuvenită titularului, fără a depăși două salarii de bază minime brute pe țară, doar pentru pensionarii din sistemul public de pensii.

De altfel, din aceleași considerente, pensionarii militari în cauză nu au beneficiat de aceste drepturi decât de la data de 1 ianuarie 2011, nefiind cuprinși până atunci într-un sistem public de pensii. Acest beneficiu le-a fost deschis odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 și a fost întrerupt odată cu reîntoarcerea pensiilor militare din sistemul public în sistemul de pensii de stat.

La nivelul M.Ap.N. există în prezent o preocupare activă pentru identificarea și promovarea de soluții legale pentru depășirea acestei situații", se arată în comunicatul MApN.

Potrivit legislației, beneficiarii acestei indemnizații sunt pensionarii sistemului public, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Uniunile de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, recunoscute de Ministerul Culturii sunt:

Uniunea Scriitorilor din România; Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România; Uniunea Artiștilor Plastici din România;

Uniunea Teatrală din România; Uniunea Cineaștilor din România;

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România;

Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România; Uniunea Arhitecților din România.

Pensionarii care sunt membri ai acestor uniuni beneficiază de o indemnizație al cărei cuantum reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată.

Comentează știrea

Dan
16 februarie 2016
Civil

Bravo , Ciolos !!

Dexter
16 februarie 2016
Iau de la unii dau la altii

Eh..uite ca după doua luni aleșii noștri si-au votat pensii speciale. SIC!!!

a-mirabilis
16 februarie 2016
artistii si sportivii armatei

Ca militar,ai scris,ai compus,ai dansat ai jucat,ai filmat?Foarte bine!Acum, la pensie ,joaca daca poti.Si sa nu-mi sugerati ideea ca la cei din poza li s-a injumatatit pensia ca nu tine.Nu va cred.!Totusi acesti domni,creatori,compozitori pentru ce au primit grade militare?Activitatea lor era publica,la vedere ca a oricarui artist si om de cultura dar si...sportiva, fara o anumita discretie ca a unui militar luptator.Apropo,acesti domni au drepturi de autor?Ca,la trupa nu au .

Intrebatorul
16 februarie 2016
Intrebare

Eu am 60 de ani. Intrebarea mea este: a fost vreun razboi in acesti 60 de ani ??????, nu-mi aduc aminte decat de o lovitura de stat, in rest ......bautura, femei, distractie, si "n" facilitati fata de un civil. Cum a gandit domnul Ciolos este corect. Asteptam si alte masuri si fata de cuibul de infractori aciuat in Guvernul Romaniei.

Nicu
16 februarie 2016
nu se mai satura

Sunt consternat, acesti domni mai primeau si pana la doua salarii medii, pe langa pensie? Cred ca militarii cu pensii peste doua mii de lei ar trebui sa renunte de bunavoie la ele, ca niste adevarati patrioti

Ionescu
16 februarie 2016
indemnizatie

Pentru dobitoxcii care comenteaza negativ amenintand creatorii militari o intrebare: de ce scriitorul membru al Uniunii Scriitorilor ca si mine daca este medic, profesor, inginer etc etc primeste aceasta indemnizatie iar eu pentru simplul fapt va provin din sistemul militar, nu o primesc. Suntem colegi de Uniune a Scriitorilor cu aceleasi drepturi.

Nicu
16 februarie 2016
domnule Ionescu

pentru ca cei mentionati de tine au pensie de maximum doua mii pe cand dumneata ai cel putin dublu

IvanTurbinca
4 martie 2016
Armata socialista

Comunismul a creat o disproportionat de mare adunatura care sa apere poporul de imperialismul american. Baietei smecheri sau cuminti adunati de visul bocancilor , hainelor verzi de vara si de iarna, caciuli cu urechi, ceva stofa, mancare, pachet pentru acasa, sau, si mai bine, scoala de ofiteri, pentru origine sanatoasa, cizme de piele, caciuli de blana de miel, latrai, lichele, ofiteri cu parul cret, scursura societatii pusa sub drapel timp de 45 de ani, bodnaras & co. Au pensie INJUMATATITA? pai sa o aiba 600 de lei, sa inteleaga de ce au macat degeaba solda socialista ! ..Mos Teaca era un mic copil...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.452 secunde