Poliția are nevoie de forțe proaspete. Transferul jandarmilor, preferat în locul angajărilor din sursă externă!

16030

Articole de la același autor

Poliția Română se confruntă cu un deficit de personal în creștere. Potrivit sindicaliștilor, „ies la pensie mai mulți decât vin din școli!”. Trebuie luate măsuri urgente, iar prin urmare guvernanții intenționează să modifice Statutul Polițistului, astfel încât să se deschidă mai larg ușile pentru persoanele din sursă externă. Sindicaliștii acuză însă că această măsură poate fi o „Cutie a Pandorei” și susțin că înainte de a recurge la sursă externă, mai bine sunt transferați jandarmi!

Numărul polițiștilor este în scădere de ani buni. Este de notorietate deja faptul că în mediul rural numărul de echipaje este insuficient, iar de-a lungul anilor s-a ajuns ca un echipaj de poliție să patruleze, într-o singură seară, prin mai multe localități. De asemenea, din cauza instabilității legislative și financiare, numărul celor care au ales să iasă la pensie este din ce în ce mai mare. Accentuarea deficitului este admisă și de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, care au lansat un proiect pentru modificarea Statutului Polițistului, în sensul posibilității de a deveni polițiști cu grad de ofițeri cei care au absolvit studii superioare, urmate de un master în cadrul Academiei de Poliție. Potrivit proiectului de lege, „programele de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizate în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» sunt destinate candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor M.A.I.”. Luni, 28 iunie, a fost organizată o dezbatere publică în mediul online, la care au participați atât reprezentanți ai M.A.I., cât și sindicaliști și reprezentanți ai societății civile.

„Masterul la Academia de Poliție ar trebui să fie pentru agenții de poliție”

Referitor la intenția de modificare a Statutului Polițistului, Vasile Zelca, liderul Biroului Constanța al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a declarat pentru „Cuget Liber”: „Această procedură, de trecere în corpul ofițerilor în urma unui master la Academia de Poliție ar trebui să fie adresat exclusiv agenților de poliție și personalului contractual. Există deja o procedură pentru angajarea din sursă externă, care arată că pot fi angajate persoane pe posturi de specialiști. În acest mod au fost angajați medici veterinari pentru Protecția Animalelor, ingineri mecanici, chimiști și biologi pentru Criminalistică, contabili. Această nouă metodă se poate dovedi a fi o Cutie a Pandorei, pentru a fi angajate persoane după criterii obscure. În rândul agenților de poliție sunt mulți cu studii superioare, în diverse domenii, care îndeplinesc criteriile pentru a fi ofițeri”.



Soluții propuse: creșterea cifrei de școlarizare și transferarea jandarmilor


Cât privește măsurile prin care se poate reduce deficitul de personal, Vasile Zelca a arătat că SNPPC propune alte două soluții, înainte de a se ajunge la angajări masive din sursă externă. „Este nevoie de o școlarizare masivă. Noi propunem să se realizeze cursuri de șase luni, astfel încât într-un an să fie două rânduri de absolvenți. În prezent, ies la pensie mai mulți decât vin din școală! De exemplu, dacă din școală ne-au venit 70 de debutanți, au ieșit la pensie în jur de 100 de polițiști. O altă măsură ar fi transferarea jandarmilor către Poliție. Au fost discuții privind restructurarea structurilor de Jandarmerie, inclusiv a grupărilor mobile, iar noi propunem ca numărul de 5.000 de jandarmi care ar fi supus restructurării să fie transferat către Poliție. Abia a treia măsură să fie angajarea din sursă externă”, a afirmat Vasile Zelca.

De asemenea, acesta a arătat că, neexistând proceduri bine puse la punct, se poate ajunge ușor în situația ca persoane angajate pe funcții de specialiști să acceadă pe funcții de conducere, fără a avea pregătirea și experiența necesară. „Pe cei angajați pe funcții de specialiști, cu grad de comisar sau comisar șef, ce îi împiedică, după câteva luni în funcție, să ajungă șefi de structuri. Nu există reglementări restrictive și se poate ajunge în astfel de situații”, a mai subliniat sindicalistul.

Pe de altă parte, această măsură ar putea fi o metodă de avansare a agenților de poliție și a personalului contractual, cu ani de experiență în spate. Deocamdată, proiectul a fost supus dezbaterii publice, rămâne de văzut în ce formă va fi adoptat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.367 secunde