Polițiști sau vânători de ,,caracatițe''?

2516
19
Polițiști sau vânători de ,,caracatițe''? - politialocalaconstanta10-1321557505.jpg

Incidentul de acum două zile care a avut loc în centrul Constanței și a ajuns să fie dezbătut de televiziunile naționale, în care managerul unui restaurant este încătușat pentru că a vociferat la decizia de a i se pune "caracatița" la roțile uneia dintre mașinile
de aprovizionare, a născut zeci de mesaje pe site-ul ziarului Cuget Liber. Mulți dintre cititori nu au fost de acord cu atitudinea de care au dat dovadă polițiștii locali, postând comentarii pe alocuri chiar malițioase la adresa acestora, alții, mai puțini, au susținut
că aceștia au acționat corect.

Mulți dintre cetățeni nici nu știau cât de multe atribuții au polițiștii locali. De exemplu, de când a intrat în vigoare Legea nr. 155/2010, respectiv 1 ianuarie 2011, atribuțiile lor au fost lărgite, putând, de exem-plu, să aplice amenzi la încălcarea regulilor de circulație fără a avea musai lângă ei un polițist rutier!
Potrivit legii amintite, atribuțiile Poliției locale sunt diverse și ating mai multe domenii: ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor; circulația pe drumurile publice; disciplina în construcții și afișajul stradal; protecția mediului; activități comerciale și evidența persoanelor.

Care sunt atribuțiile polițiștilor locali?
În ceea ce privește ordinea și liniștea publică, polițiștii locali pot, de exemplu, să participe la acțiuni de identificare a cerșetorilor, a copiilor lipsiți de supravegherea și ocrotirea părinților sau a reprezen-tanților legali, a persoanelor fără adăpost, constată contravenții și aplică sancțiuni cu privire la neres-pectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi; asigură protecția persona-lului din cadrul Primăriei cu atribuții de control; participă, împreună cu alte autorități competente, la asigu-rarea ordinii și liniștii publice cu ocazia mitingurilor, marșurilor, demonstrațiilor, procesiunilor etc; constată contravenții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea normelor legale privind conviețuirea socială; execută mandate de aducere etc.
În domeniul circulației pe drumurile publice, polițiștii locali pot asigura fluența circulației rutiere, pot verifica integritatea mijloacelor de sem-nalizare rutieră și sesizează nereguli privind funcționarea semafoarelor, starea indicatoarelor și a marcajelor rutiere.
Printre multe alte atribuții, la art. 7 litera h), polițiștii locali "constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționare, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar". Ei pot amenda și șoferii care nu respectă normele legale privind masa maximă admisă, dar și pietonii, bicicliștii, conducătorii de mopeduri și căruțe care sunt în ilegalitate.

Construcțiile, la control!
O altă atribuție a polițiștilor locali, dar care nu se vede în haosul arhitectural constănțean, este legată de disciplina în construcții.
La articolul 8 al Legii 155/2010, se spune că ei pot efectua controale pentru identificarea construcțiilor executate fără autorizație de construire, pentru identificarea persoanelor care nu respectă autorizația de executare a lucrărilor de reparații ale părții carosabile și pietonale, verifică respectarea normelor legale privind afișajul publicitar, electoral și orice altă formă de afișaj sau reclamă, participă la acțiuni de demolare a construcțiilor efectuate fără autorizație pe domeniul public etc.
În ceea ce privește protecția mediului, Poliția locală "controlează respectarea prevederilor legale privind condițiile de ridicare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și industriale", verifică bunurile abandonate pe domeniul public sau privat, igienizarea surselor de apă, a malurilor, a albiilor sau cuvetelor acestora, precum și existența contractelor de salubrizare, dar și verifică și soluționează sesizările cetățenilor cu privire la încălcarea regulilor legate de mediu.

Chiar dacă aria de acțiune este atât de largă, până în prezent, polițiștii locali nu sunt identificați decât, în marea majoritate a situațiilor, ca cei care pun "caracatițe" la mașini, neîncercând să dezlege ițele unui haos din multe alte domenii în care, după cum vedem, pot acționa.


Ce spune comisarul șef Tudorel Dogaru?
Potrivit comisarului șef Tudorel Dogaru, de la Serviciul Poliției Rutiere (SPR) Constanța, între SPR și Poliția locală există un protocol de colaborare, iar în anumite situații se acționează împreună. El spune că nu este nevoie de prezența polițiștilor de la rutieră atunci când cei de la locală constată încălcarea unora dintre prevederile rutiere.
"Cu privire la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două zile nu aș putea să-mi spun un punct de vedere. Din câte am înțeles, mașina de marfă era parcată în afara ariei în care acționează indicatorul "staționarea interzisă cu excepția mașinilor care aprovizionează". Iar dacă cetățeanul a refuzat să se legitimeze, polițiștii aveau dreptul să-l ia la sediu. Dacă el s-a opus și a fost recalcitrant putea fi imobilizat, chiar să-i fie puse cătușele", ne-a declarat comisarul șef Tudorel Dogaru. "Probabil că, în situația lor, ținând cont că fac parte dintr-o instituție mai tânără, tentația oamenilor de a le răspunde mai nepoliticos este mai mare", a mai completat Dogaru.



Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Miruna
18 noiembrie 2011
Iar dacă cetățeanul a refuzat să se legitimeze, polițiștii aveau dreptul să-l ia la sediu. Dacă el s-a opus și a fost recalcitrant putea fi imobilizat

dar as vrea sa vad acelasi curaj la pol.locala si cand au de-a face cu rromulani..mari farisei gaborii ,fac pe razboinicii cu un om dar cand ii vad pe rromulani mor de frica

bruno
18 noiembrie 2011
corect

asa este ,miruna,daca era saceanu in locul aluia cred ca-i pupau si mana si isi cereau scuze ca i-au pus cacatul ala de caracatita,toti sunt niste lasi

Nicu G
18 noiembrie 2011
Nu sunt locuri de parcare!

Orasul are prea putine locuri de parcare. Centrul este blocat si in plus semnele de circulatie care interzic parcarile pe trotuare sunt abuzive. In alte tari masinile sunt parcate pe trotuare, ca sa se asigure fluidizarea traficului auto. Noi avem trotuare prea largi, de parca trebuie sa mearga 5 persoane in linie. Una e un trotuar pe faleza sau in Mamaia si altul trebuie sa fie un trotuar din centru. In plus politistii de la rutiera dau amenzi acolo unde nu li se da spaga. Solutia: mai multe locuri de parcare si mai putina rautate din partea politistilor care fac abuzuri. Sunt de acord ca acei cocalari care opresc masina unde vor ei si pun avaria, sa fie amendati!

Mine
18 noiembrie 2011
E foarte simplu

Ca sa rezolvam problema legal , trebuie sa se raspunda la 2 intrebari : 1. Masina era de aprovizionare ( rezulta din actele de insotire a marfii ) ? 2. Era parcata intre orele 10-18 cum scrie pe indicator ? Daca raspunsul este " da " pentru ambele intrebari , civilul are dreptate, daca raspunsul macar la o intrebare esta " nu " politistii au fost corecti. Asa se face o analiza corecta in acest caz !

am
18 noiembrie 2011
da'maidanezii, cind ii aduna de pe strazi?

Si protectia vietii si integritatii corporale a cetatenilor, de haitele de maidanezi nu intra in competenta lor? Mai ales ca Parlaemntul a votat legea care da voie la eutanasiat! Tov. primare nu a auzit?

admirator
18 noiembrie 2011
ei...trotuarele...

las' ca ne-a facut PZD niste trotuare sa mergem in sir indian, parca ar fi piste prin jungla. Pentru a mari parcarile din fata blocurilor, in loc sa faca parcari supraetajate de cartier... In ce oras din lume, ati mai vazut voi trotuare de 0'5 m? Sa nu spuneti de cele medievale..... Felicitari "Mine"!

Miruna
18 noiembrie 2011
am (Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:02 )

degeaba ''rasuflati''usurati,credeti ca jegosul de mazare va face ceva prea curand?o lege absolut ridicola...deputatii si senatorii nostri sunt nu doar caraghiosi ci si criminali la adresa locuitorilor acestei tari;cum e posibil sa se lase animale periculoase pe strazi caci pasarelele si mieii nu musca precum cainii iar ei sunt cei mai pupati in ''botic'' atat la propriu cat si la figurat ,niciun animal nu e lasat liber fie ei porci,vaci,oi,iepuri,vulpi,samd dar cainii sunt...desi nici oile nici vacile nu musca....traim in tzara absurdistanului,..sunt pro ,e normal ,orice om normal si civilizat nu poate accepta maidanezi

Miruna
18 noiembrie 2011
cum mazare o sa o lungeasca la infinit si o sa taraganeze sub pretextul ca nu ii da boc bani

am 2 propuneri: 1. Fie sa se infiinteze un fond alimentat din amenzile date oamenilor care abandoneaza in strada caini sau chiar si celor care refuza sa isi sterilizeze animalele, amenzi care ar trebui sa fie suficient de usturatoare. 2. Fie sa adoptam varianta cea mai simpla si sa-i eutanasiem direct pe cei care abandoneaza animalele, pt ca asa cu siguranta nu o sa mai lase nimeni caini pe strada.

Miruna
18 noiembrie 2011
am m zis o si o repet

e clar,trebuie eutanasierea maidanezilor in toata tzara altfel prelungim bulibaseala a la longue.....''dragi''maidanezofili, cainii nu s iepurasi sau miei sau vrabii sau capre sau iezi si animale inofensive ,maidanezii liberi=animale periculoase

Telespectator
18 noiembrie 2011
Situatia a devenit clara

Din fotografie se vede clar ca masina este parcata in interiorul ariei in care actioneaza indicatorul " stationarea interzisa cu exceptia masinilor care aprovizioneaza", deci este parcata CORECT PTR. CA SOFERUL FACEA APROVIZIONAREA. Daca ar fi fosr parcata in afara ariei in care actioneaza indicatorul,DEASEMENEA AR FI FOST PARCATA CORECT PTR. CA NU AR FI FOST IN ARIA UNDE PARCAREA ESTE INTERZISA. Fotografia este clara si oricum analizazi situatia soferul este NEVINOVAT!!!

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2602 secunde