Polițiștii comunitari nu pot da amenzi șoferilor pe drumurile publice

4545
Polițiștii comunitari nu pot da amenzi șoferilor pe drumurile publice - e9db8366ab845f3bbb2a35f02ccb2d49.jpg
Înființați anul trecut prin hotărâre de consiliu local și echipați ca la carte cu autoturisme și motociclete, polițiștii comunitari constănțeni își desfășoară activitatea numai pe linie rutieră. Mai exact, dirijează circulația în anumite zone cu probleme sau unde se execută lucrări pe partea carosabilă, însă sunt cu adevărat cunoscuți șoferilor constănțeni pentru că toată ziua se plimbă cu caracatițele după ei.
Sunt îmbrăcați asemănător cu polițiștii de la rutieră, putând fi deosebiți în special după cascheta albă cu pătrățele negre (pentru a avea unde să joace puricii șah – ar zice oltenii invidioși).
Deși își desfășoară activitatea în stradă alături de colegii lor din Ministerul de Interne, polițiștii comunitari au atribuții și responsabilități limitate în ceea ce privește circulația pe drumurile publice și regimul contravențiilor. Pentru că, de-a lungul timpului, au existat constănțeni care au reclamat anumite abuzuri din partea polițiștilor comunitari sau exercitări de atribuții care nu le revin, vă vom prezenta mai jos care sunt limitele în care pot acționa aceștia.
În primul rând, trebuie să știți că polițiștii comunitari nu pot da amenzi pentru abateri la regimul circulației rutiere pe drumurile publice. Mai exact, nu vă pot sancționa pentru că ați parcat aiurea, pentru că ați trecut pe roșu la semafor sau pentru că ați depășit coloana de mașini la semafor și pentru toate celelalte infracțiuni pentru care, de regulă, polițiștii rutieri vă penalizează. Vă pot amenda însă dacă parcați pe spațiul verde sau în alte locuri care nu fac parte din categoria "drumuri publice". Nici măcar celebra caracatiță nu poate fi aplicată pe roțile mașinilor oprite nelegal, decât în prezența unui polițist de la rutieră. De aceea, printr-o convenție între Inspectoratul de Poliție și Primăria Constanța s-au stabilit echipe mixte, polițist rutier – polițist comunitar, care să acționeze pe drumurile publice.
"Ei nu pot aplica amenzi decât în prezența unui polițist de la rutieră. Uneori se pot produce confuzii, oamenii să spună că au fost amendați de un polițist comunitar, însă alături de el să fie și unul de-al nostru", spune comisarul Tudorel Dogaru, care a ținut să precizeze că un polițist comunitar nu poate opri mașini în trafic pentru comiterea de infracțiuni la regimul circulației rutiere.
La capitolul atribuții, ei trebuie să fluidizeze traficul în zonele aglomerate, să dirijeze circulația când semafoarele sunt defecte sau când se execută lucrări pe carosabil, să constate și să aplice amenzi dacă vreun șofer parchează autoturismul pe spațiu verde sau în alte locuri interzise, mai puțin pe drumurile publice.
Însă, potrivit ministrului Dan Nica, în viitorul statut al poliției locale vor fi adăugate atribuții importante în ceea ce privește circulația rutieră. Până atunci însă, polițiștii comunitari au puteri limitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Mai 2009
Stire din Diverse : Criza auto mondială
Pagina a fost generata in 0.3337 secunde