Polițiștii constănțeni nu mai vor pânde cu radarul și norme de amenzi. "Suntem polițiști, nu vânători!"

4834
6
Polițiștii constănțeni nu mai vor pânde cu radarul și norme de amenzi.

Articole de la același autor

În urma incidentului din Capitală când un polițist a fost grav rănit de un șofer care nu a oprit la semnalul regu-lamentar, tot mai multe nereguli și nemulțumiri ale polițiștilor au început să iasă la iveală. Liderului Sindicatului Național ProLex, Vasile Lincu a inițiat un proiect în care îi transmite ministrului Gabriel Oprea să ia inițiativă, deoarece polițistul începe să își piardă din autoritate, iar acest lucru îi afectează și pe cetățeni și pe oamenii legii. Printre nemulțumirile sesizate de Vasile Lincu se numără și norma de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească polițiștii, care de fapt nu este normă.

Radare și filtre în locuri cheie

Nu de puține ori am întâlnit în trafic aparatele radar și filtre ale Poliției Rutiere în locuri unde nu se impune prezența lor. "Oficial nu au norme de amenzi și nu sunt postați în diferite locuri de vânătoare, în schimb, la bilanț sunt ridicați în picioare cei care au mai puține amenzi. Astfel, ca să dea bine la bilanț, oamenii sunt determinați să stea în locuri cheie unde șoferii sunt predispuși să încalce legea. De multe ori sunt echipaje de poliție unde nu e nevoie. Sunt determinați să facă asta ca să nu mai fie arătați cu degetul, nejustificat. Mai bine să stea în intersecții, unde e necesară intervenția lor, nu în curbe și la intrarea în localități unde șoferul nu încetinește imediat și automat e prins. Eu am fost prezent la o discuție în urmă cu câțiva ani când șeful IGPR a atras atenția unor șefi de inspectorat că sunt prea multe avertismente și prea puține amenzi. Păi scopul nostru nu este acela de a preveni incidentele?", a declarat Vasile Lincu, președintele ProLex.

Podul de la Agigea

Nici Constanța nu este ferită de această problemă. Mai mulți șoferi sunt nemulțumiți că unii polițiști sunt amplasați în locuri cheie, în timp ce alții se bucură că se face ordine. "Locuiesc în Constanța și zilnic fac naveta la Techirghiol. De cinci ani podul de la Agigea este în reparații și pentru mine ca și cetățean este frustrant că nu îi interesează să repare podul, iar pentru Poliția Rutieră este mai interesant să stea după pod și să te prindă când depășești limita legală de viteză, respectiv 50 km/h. Această limitare este din cauza faptu-

lui că podul este în reparații, iar poliția speculează acest moment de cinci ani. Pe mine ca și șofer nu mă încurajează cu nimic să conduc mai legal doar pentru că polițiștii mă prind acolo cu 60 sau 70 de km/h", a declarat un conducător auto.

În aceeași notă con-tinuă și liderul sindi-catului polițiștilor din Constanța.

"Nimeni nu recunoaște că există normă de amenzi. S-au făcut presiuni pe oameni, în special pe cei de la Rutieră. La un moment dat, la o secție de Poliție era afișat la avizier că dacă vor calificativul FB să dea atâtea amenzi, atâtea avertismente etc. Ei trebuie să înțeleagă că noi suntem polițiști nu vânători",a declarat Vasile Zelcă, președintele SNPPC Con-stanța.

Polițiștii,

abandonați de minister

Liderul ProLex a mai sesizat și alte nemulțumiri ale polițiștilor precum logistica necesară, separarea politicului de poliție, consilierea psihologică a polițiștilor pentru decompresie psihică în mod periodic și în anumite situații ce vor fi reglementate expres prin acte normative, modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, în sensul introducerii unei sume de bani cu titlu de rentă viageră persoanelor care au fost victime ale infracțiunii de ultraj și au fost clasate ca fiind inapte medical, asigurarea asistenței juridice în cazul în care un polițist este implicat într-un incident etc.

"Deși, potrivit legii, polițistul primește asistență juridică, asta nu s-a întâmplat niciodată. Polițistul este abandonat de minister în acele momente, chiar dacă legea îl obligă. Ministerul face un abuz și sindicatul este cel care acoperă cheltuielile. Deși am cerut în nenumă-rate rânduri ni s-a spus că nu sunt fonduri", a declarat Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Nu în ultimul rând o altă mare problemă pe care polițiștii și-ar dori să o regle-menteze este uzul de armă.

"Din analiza textului de lege, observăm faptul că polițistul poate folosi arma-mentul doar în situațiile de la lit. b) (îm-potriva acelora care atacă persoanele învestite cu exercițiul autorității publice sau cărora, potrivit legii, li se asigură protecție;) și g) (pentru a împiedica fuga de sub escortă sau evadarea celor aflați în stare legală de deținere;), celelalte articole sunt incoerente și susceptibile de interpretări diferite. Polițistul trebuie să acționeze rapid, decizia de a folosi uzul de armă se ia în secunde sau fracțiuni de secundă, apoi, anchetatorii, din birou, analizează dacă indiciile erau temeinice din punctul lor de vedere, dacă arma ori obiectele agresorilor îi puteau pune în pericol viața ori integritatea corporală a polițistului, dacă limitele apărării erau proporționale cu atacul etc. Infractor este persoana care a săvârșit o infracțiune. Operând prezumția de nevinovăție, numai instanța de judecată, prin hotărâre definitivă, apreciază dacă o persoană a săvârșit o infracțiune. În această situație, lit. b) s-ar aplica doar persoanelor care au fost condamnate și care refuză să se predea", se mai arată în proiectul inițiat de Sindicatul Național ProLex.

Comentează știrea

militaru gheorghe
12 august 2015
Part time

Foarte mulți dintre oameni își blochează singuri accesul la această sursă infinită de putere prin gândurile lor de sărăcie, de îndoială și de teamă, care împiedică afluxul de prosperitate în viața lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câstige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa de e-mail :[email protected].

prostii ale sindicalistilor sefi
12 august 2015
ministerul nu v.a abandonat

Bai desteptilor,cei din minister nu stiu cum Sa vs intareadca ca institute,iar voi veniti prin obositii de la sindicat SI vorbiti.nu ATI facut nimic ptr politie.v.ati trezit acum,cand ministerul va intareste institutia.vorbiti prostii,ca Sa.i derutati PE angajati.

daniela
12 august 2015
Cautam colaboratori

Cautam colaboratori pentru publicare anunturii Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi,in functie de abilitati Cerinte:necesar calculator -conexiune internet -rabdare -cunostinte minime PC -seriozitate -perseverenta -atentie la detalii Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti,o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Important:nu cereti detalii pe facebook. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pt. infor****** trimiteti textul ,,info" la adresa : [email protected] Oferim si solicitam seriozitate.In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati! Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore.

n
12 august 2015
n

Incredere si siguranta.Ce cuvinte frumoase,de visatori.Voi politia ati ajuns una dintre cele mai purulente plagi a societatii romanesti.Ati ajuns sa fiti pentru oamenii cinstiti ce erati pe vremea lui ceasca pentru tigani.Sunteti aparatorii interlopilor,violatorilor,cocalarilor si ai tuturor tiganilor.Institutia voastra trebuie desfiintata din temelii si inlocuita cu o alta ce poate sa sustina "incredere si siguranta''

t
12 august 2015
pt n

Sa ne sugi pe toti militieni....

BD
12 august 2015
Pardon !

Sa corectam putin: turcul nu a oprit la semnal si militianul de foame ce era s-a aruncat pe masina ! Asta s-a intamplat. Acuma care cum reactioneaza, sa te trezesti cu un rupt d-asta pe capota nu stiu ce as face... Cat despre militieni: cea mai joasa speta, ultimul hal ! Mai rau ca infractorii !! Bai macar hotul e hot si gata, aia e, pe cand gaborii astia (intr-adevar nu toti, majoritatea) sunt platiti sa te apere si te fura ! Hotul e pe fata, stii cu cine ai de-aface de la inceput, gaborul e mai parsiv ca hotul, chiar nu stii cu cine ai de-aface ! Ehe, vedeti diferenta ? D-aia bah nu va inghite nimeni si aveti carne in congelator tot timpul, ca sunteti mai grav ca hotii ! Si foame pe deasupra ! Si nu zic foame ca n-ai ce manca, foame de spaga si bani negrii ! Daca as avea de ales intre un hot si un gabor merg pe hot cu toata increderea, ala e mai corect decat gaboru'! Politist inseamna respect pentru cetatean, voi v-ati facut militieni sa va-mbogatiti pe banii nostri ! Halal oameni, mai rau ca voi doar criminalii si violatorii !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4511 secunde