Polițiștii din Constanța protestează în stradă. „Vrem salarii corecte!”

1715

Articole de la același autor

După ce au înlocuit amenzile cu avertismente scrise și verbale, polițiștii au trecut la etapa a doua: de săptămâna aceasta protestează în stradă. Totul pentru a convinge guvernanții să revină asupra deciziei de înghețare a salariilor.

Măsura înghețării salariilor a stârnit reacții dure în rândul celor care aplică legea în țara noastră. Luni, polițiștii constănțeni, alături de colegi din întreaga țară, membri ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual au pichetat Palatul Cotroceni. „Solicităm respectarea în întregime a Legii 153/2017, aplicarea ei până în 2022, scoaterea vechimii din salariu și aplicarea după calculul salariului. Ne dorim un trai decent pentru polițiști. Ne dorim un spor de solicitare neuropsihic calculat la maximul prevăzut de lege, adică la 25% astfel încât să fie oprit exodul polițiștilor de la judiciar către ordine publică. În trecut, judiciarul era văzut ca fiind elita Poliției, astăzi, polițiștii cu experiență încearcă să plece de pe aceste posturi pentru că sunt prost plătite. O salarizare corectă înseamnă că polițiștii își pot face treaba cum trebuie. Vom continua protestele până în februarie și cât va fi nevoie”, a declarat Vasile Zelca, liderul SNPPC Constanța.

Alți polițiști, de la alte sindicate, au intrat de luni, 18 ianuarie, în a doua etapă a calendarului de proteste și anume au refuzat să mai îndeplinească alte atribuții decât cele trecute în fișa postului. Printre atribuțiile refuzate – subliniem, de membrii sindicatelor Europol, Pro Lex, Diamantul și Decus, nu de toți polițiștii! – se numără și verificarea izolaților și a celor carantinați la domiciliu. De asemenea, polițiștii refuză și efectuarea de ore suplimentare. 


„Dacă este să analizăm cu titlu de exemplu fișa postului unui agent de ordine publică, veți constata că această activitate nu numai că nu se circumscrie niciunei sarcini, dar nici nu există o procedură legală cu privire la modalitatea în care se realizează. Este cea mai reprezentativă dovadă că această activitate pe care am realizat-o timp de zece luni, cu titlu de „muncă patriotică”, nu a fost procedurală pentru că nu există temei legal. Iar prin comparație, gândiți-vă că pentru toate celelalte activități, legitimarea, conducerea persoanelor la sediu, controlul persoanelor, bagajelor, vehiculelor etc. există proceduri”, a precizat Cosmin Andreica, lider sindical Europol. 


Miercuri, polițiștii și grefierii vor protesta în fața Prefecturii Constanța

Totodată, tot în formă de protest, miercuri, 21 ianuarie, polițiștii membri ai Europol, cât și alte sindicate membre ale Federației Publisind vor ieși în stradă, respectiv vor picheta Prefectura Constanța. Printre protestatari se vor număra și angajații din cadrul instanțelor de judecată constănțene. Pichetarea Prefecturii va avea loc de la ora 10.00, iar solicitările protestatarilor sunt: eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum etc.

Totodată, menționăm că polițiștii plănuiesc ca luni, 25 ianuarie, să suspende activitatea pentru întreaga zi, urmând să asigure răspunsul numai la urgențele sesizate prin 112. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3975 secunde