Polițiștii locali vor salariile colegilor de la Poliția Rutieră

2932
25
Polițiștii locali vor salariile colegilor de la Poliția Rutieră - fondpolitistilocalisalarii-1362415476.jpg
Sunt prezenți pe stradă de dimineață până seara, intervin la fluidizarea traficului și, atunci când este nevoie, inclusiv pentru prinderea unor hoți sau tâlhari, dar primesc un salariu de mizerie. Aceasta este una dintre nemulțumirile polițiștilor locali, care le cer guvernanților să primească un salariu egal cu al agenților din cadrul Poliției Române. 

Polițiștii locali doresc o serie de modificări legislative care să le ușureze activitatea. Astfel, la ultima întrunire a Consiliului Director al Federației Naționale a Polițiilor Locale din România, care a avut loc la Timișoara, toate propunerile au fost discutate și puse pe hârtie, urmând să fie date mai departe reprezentanților Asociației Municipiilor din România (în condițiile în care structurile de poliție locale sunt subordonate autorităților locale), pentru a ajunge, în final, pe masa de lucru a guvernanților.

Printre aspectele aduse în discuție de reprezentanții structurilor de poliție locală s-au numărat: nevoia modificării Codului Rutier, creșterea salariilor, modificarea uniformelor pentru polițiștii locali de pe litoral, în timpul verii, dotarea cu mașini și, bineînțeles, mărirea efectivelor.

Complexul polițiștilor locali: salariile prea mici

Unul dintre aspectele "dureroase" pentru polițiștii locali, după cum ne-au declarat Daniel Bratu, șeful Poliției Locale Constanța - prezent la întrunirea de la Timișoara în calitate de vicepreședinte al Consiliului Director - este cel referitor la salarii. "Am făcut o propunere să primim salarii similare cu cele ale polițiștilor din cadrul Poliției Române. Aceștia primesc și diverse sporuri, în vreme ce polițiștii locali primesc 700 - 900 de lei, ceea ce nu este normal. Apar niște complexe, în condițiile în care intervenim atât pentru fluidizarea traficului, la acțiuni participăm împreună și intervenim și dacă se constată un furt sau o tâlhărie", a declarat pentru "Cuget Liber" directorul Poliției Locale Constanța.

Trebuie precizat că, potrivit tabelului cu veniturile salariale ale lucrătorilor Poliției Constanța, un agent de poliție, fie că este de la Ordine Publică sau Rutieră (cele două structuri care-și desfășoară activitatea în stradă, precum polițiștii locali) primește un salariu net între 1.200 și 1.900 de lei.

O altă solicitare, venită special din partea Poliției Locale Constanța, a vizat uniformele. "Am propus uniformizarea ținutei polițiștilor locali și schimbarea echipamentului pentru sezonul cald. Este un calvar în timpul verii să stai în stradă, în uniformă neagră, la peste 30 de grade Celsius", a adăugat Daniel Bratu.

Codul Rutier trebuie modificat

Pe de altă parte, polițiștii locali au trecut pe lista de propuneri și modificarea Codului Rutier. "Legea Poliției Locale a apărut după Codul Rutier, astfel că în cel din urmă nu este prevăzut că și polițistul local are atribuții pe linie de rutieră. Nu am întâmpinat probleme în desfășurarea activității, dar ar trebui modificată legea 195/2002 pentru a fi menționate și atribuțiile polițistului local", a mai precizat șeful polițiștilor locali constănțeni.

Comentează știrea

25 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
mr.Anaconda
5 martie 2013
???

Din partea mea chiar sunteti impertinenti! Zice-ti mersi ca aveti un loc de munca. Cum puteti pretinde acest lucru? Cei de la rutiera sau oricare politist, a facut o scoala de subofiteri sau ofiteri, iar voi ce ati facut? Un simplu test care sa luat pe spaga sau pile, va-ti facut gardieni publici sa paziti bancile din parcuri si acum sunteti POLITISI LOCALI.

B.D.
5 martie 2013
Anaconda

Peste 60% din politistii "nationali" provin din sursa externa (declara Basescu) in consecinta au studii de specialitate similare politistilor locali ( cursuri de trei luni la intrarea in sistem).Cam asta este pregatirea politistilor in Romania.

constantean
5 martie 2013
mr. anaconda

E, pentru ca, din punctul tau de vedere, nu au studii, nu au dreptul la un salariu decent! Pentru informatia ta, sa stii ca si ei sunt oameni! Iar vara, cand tie iti este prea cald si nu iesi din birou, ei stau in soare! Iar iarna, cand tu te incalzesti la aerul conditionat, ei degera in trafic. Din contra, eu cred ca ar merita salarii mai mari si decat 2.000 de lei!

alt constantean
5 martie 2013
raspuns

Pai daca remuneram dupa principiul ca si ei sunt oameni,sa marim salariile si la soferii de ambulante si sa le dam dreptul sa faca si opratii minore gen(apendicita,polipi,amigdale),nu ca si ei sunt oameni?Si aia cu declaratia lui baselu e o balarie,20% dintre politisti sunt angajati din sursa externa(probabil procentul este mai mare la pompieri)

NELU
5 martie 2013
nu ati decelat esentialul

Mi se pare corect SA AIBA nu sa nu aiba, cu stema carpita nu ai nici autoritate si nici bun profesionist nu poti fi ca si scolirea se face cu bani nu cu scuipat de musca vaduva.

sergiu
5 martie 2013
.....

ce salari vreti voi ma,care nu fct nimika toata ziua,aveti vreo scoala ceva de subofiteri sau ofiteri asta chiar ar fii ultima sa le dea drepturi ca la toti din m.a.i.,toti betivi si inculti sunt politisti locali .

boșo
5 martie 2013
Milițianul

Eu propun ca polițiștii să fie plătiți la normă peste salariu de bază în funcție de câți borfași, hoți, interlopi, criminali, drogați, traficanți, țigani bișnițari ,etc prind într-o lună. Numărul polițiștilor de pe teren să fie dublat și dotați cu mașini. Eu unul accept să plătesc o taxă anuală în plus pentru acești polițiști de teren,. decât să plătesc gunoiul de 3 ori mai mult .

crs
5 martie 2013
politia locala

exista scoli de specialitate pentru politistii locali in afara de cele 3 luni...sunt centre universitare in tara si chiar la universitatea ovidius care au facultati de politie locala si unde se face scoala pe bune, cu politisti de la nationala...interesati-va

Un cititor
5 martie 2013
......

Doamne, ce incult agramat vorbeste de scoala altora. Mai bine taceai!

Răspuns la: .....
Adăugat de : sergiu, 5 martie 2013
ce salari vreti voi ma,care nu fct nimika toata ziua,aveti vreo scoala ceva de subofiteri sau ofiteri asta chiar ar fii ultima sa le dea drepturi ca...
politist
5 martie 2013
pt cititori

Te rog sa-mi arati cei 60% din politisti care sunt facuti ca cei de la politia locala,cu exceptia euroagentilor dupa 2006.In primul rand nu confundati un politist care este investit cu exercitiul autoritatii publice printr-o lege organica cu un politist local care-si exercita atributiile cu imputernicirea primarului.Vedeti dumneavoastra domnii de la locala mai terminati odata cu colegialitatea pt ca nu suntem colegi nici macar de minister iar in ceea ce priveste atributiile faceti diferenta dintre functionarul cu atributii de control in constatarea INFRACTIUNILOR(atributie pe care nu o aveti)si cea contraventionala(doar pe o anumita legislatie si art).Pai ,cum vreti voi salarii ca politistii cand nu faceti nimic si nu sunteti politisti.

Răspuns la: Anaconda
Adăugat de : B.D., 5 martie 2013
Peste 60% din politistii "nationali" provin din sursa externa (declara Basescu) in consecinta au studii de specialitate similare politistilor locali...
25 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4004 secunde