Polițiștii vor să pensioneze pistolul Carpați. "Este un pericol. Trage și nu se duce glonțul"

2133
4
Polițiștii vor să pensioneze pistolul Carpați.
Comunitatea polițiștilor din România îi cere lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate națională și ministrul Afacerilor

Interne, să aibă în vedere înlocuirea armelor de serviciu - pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpați).

În cazul unor situații nedorite, cei care intervin ca să ne apere sunt polițiștii. Dotările de care aceștia dispun lasă de dorit și uneori nici nu au cu ce să intervină. Pe lângă faptul că la serviciu nu li se asigură măcar strictul necesar, polițiștii nu au nici măcar cu ce să intervină în stradă.

"Polițiștii sunt în prima linie, în cazul unor situații nedorite. Polițistul de ordine publică sau rutieră este cel care ajunge primul la locul evenimentului și intră în contact direct cu atacatorii. Polițiștii care acționează în stradă sunt cei mai vizibili, expuși și vulnerabili, deoarece nicio altă structură specializată pentru intervenția la astfel de situații nu va ajunge la fața locului înaintea polițistului de ordine publică sau rutieră. De asemenea, deta-liile rezultate din ancheta în urma căreia a fost destructurată celula jihadistă din Belgia, au arătat că suspecții respectivi erau pe punctul de a comite atentate care vizau sedii ale Secțiilor de Poliție. Așadar este ușor de anticipat că, atunci când astfel de indivizi vor să atragă atenția, își vor îndrepta atenția spre polițiști, ei fiind cei mai vizibili și expuși reprezentanți ai autorității unui stat", scriu polițiștii.

În acest sens, polițiștii spun că este prioritară înlocuirea armelor Carpați din dotare, deoarece România nu este ferită de pericole, mai ales că în anul 2012 un atentat terorist a avut loc în apropiere de România, respectiv atentatul cu bombă de la Burgas, Bulgaria, a cărui țintă a fost un grup de turiști israelieni.

30 de ani de utilizare

Polițiștii trag un semnal de alarmă și spun că pistolul Carpați a fost conceput în anii 1930. În urmă cu 40 de ani a debutat producția armei care este copia celor din anii ’30 și pistoalele folosite în prezent au peste 20 de ani de utilizare. "Este un model foarte vechi. Această armă scurtă de foc nu mai îndeplinește caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un polițist. Trage și nu se duce glonțul. Cade în fața pistolului. Gloanțele sunt de proastă calitate. Nu trebuie să trag zece gloanțe ca să nimeresc o dată. Trebuie schimbate pentru a avea o siguranță. Pistolul trage aiurea și sunt decalibrate. Unele dintre ele au peste 30 de ani de utilizare", a declarat Vasile Zelcă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractat Constanța.

Tragedii din cauza armelor

Polițiștii amintesc că au fost câțiva colegi care au căzut la datorie din cauza arma-mentului care deja nu mai oferă siguranță. "Aceste pistoale nu permit efectuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experiență și antrenament, va avea un handicap major și va fi pus în dificultate în fața unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic, executarea unui foc rapid și de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea și uzura accentuată le-au transformat în pericole pentru cei care le folosesc. Nu ar trebui să mai așteptăm ca alte tragedii să se mai producă pentru a se lua măsuri. Amintim de polițiștii căzuți în misiune, ale căror vieți au depins de armamentul pe care îl foloseau: Nelu Florea - București, 1992, Sașa Disici - Timișoara, 2001, Tiberiu Sârbu - Sânnicolau Mare, 2009", au mai scris polițiștii în petiție.

Mai mult decât atât, polițiștii constănțeni atrag atenția că folosirea acestor pistoale poate duce și la victime colaterale. "Au numai șase gloanțe, în condițiile în care restul polițiștilor au pistoale cu câte 17 cartușe. Poliția Română este singura dintre serviciile polițienești ce încă utilizează acest calibru redus de 7,65 mm, în timp ce în toate celelalte state europene structurile de poliție utilizează calibrul de 9 mm. Se întâmplă des ca pistolul să nu tragă bine și să nu lovești ținta. Asta nu pentru că nu tragem noi cum trebuie, ci pentru că sunt foarte vechi", a declarat un polițist constănțean.

Folosirea armelor personale la muncă

Polițiștii îi mai solicită lui Gabriel Oprea o modificare legislativă respectiv, să permită polițiștilor ce dețin legal arme personale să le poată folosi și pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. "În prezent, deși legea privind statutul polițistului conferă dreptul privind portul permanent al armamentului achiziționat personal, din cauza unei formulări ambigue din Legea nr. 295/2004, se poate interpreta că polițiștii pot purta în timpul serviciului armele personale legal deținute, dar nu pot face uz de aceste arme pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, ci numai în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate", se arată în cererea polițiștilor.

Aceștia întăresc ideea că cererile formulate pentru dotarea polițiștilor sunt pentru asigurarea siguranței cetățenilor.

De asemenea, polițiștii au subliniat că la sfârșitul anului 2014, în Poliția Ro-mână, își desfășurau activitatea aproximativ 60.000 de angajați, deci necesarul va fi sub această cifră din moment ce numărul total al angajaților este compus și din polițiști ce își desfășoară activitatea în structuri neoperative, dar și din personal civil.

Comentează știrea

Cezar
17 septembrie 2015
Da

Au dreptate . Interlopii sunt mai bine inarmati decat politistii si in plus legile sprijina mai mult interlopii decat pe politisti. Pistoalele Carpati sunt inferioare unei prastii cu bile .

Murphy
17 septembrie 2015
De de domnule Basescu ?

Draga fostule presedinte al statului, diavole Trainus Basescus, citez din discursul tau de cretin, pardon, de crestin ortodox, : " USL-ul e-n toate, e-n cele ce sunt, si-n cele ce maine vor rade la Soare, le-a murit tribunul ! " , a zis nebunul ! Tu iti mai aduci aminte ce strigau politistii la tine la Cotroceni ?....Pai iti zic eu : " Iesi afara, javra ordinara !!! " Pai vezi tu mai Base draga, cat de mult te-a iubit pe tine poporul ? Cand o sa mori, o sa vezi, sau nu o sa mai vezi nimic atunci, dar iti spun eu acum ce va urma, nu o sa ai nici o coada de romani la biserica unde vei fi depus tu, adica, o sa vina tot PMP-ul cu toti membrii, deghizati in cetateni iubitori de basism, la tine nu o sa fie coada cu poporul roman, asa ca , tine-ti gura aia proasta si nu mai jigni un erou roman care a murit din cauza legilor tale sociale ! Tu ai ucis poporul cu televizorul, cu Udrea, Boc, Videanu, Blaga, Berceanu, ai furat cu nemiluita din avutia tarii, crezand ca esti mare smeker de comandant de cursa lunga. Asteptam vestea cea mare pe televizor, adica azi a murit Iuda cu nume de scena " Sa traiti bine ! "

Cosmin
17 septembrie 2015
Selectam dezvoltatori pentru piata globala.

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: cosminstoica2015@yahoo.com

Doina Balasa
18 septembrie 2015
Oferta noua de lucru la domiciliu !

"Lucrurile la care va ganditi si modul in care ganditi va vor determina sanatatea, bogatia si fericirea in fiecare domeniu al vietii"-Brian Tracy -Succesul în viata! Oferta noua de lucru la domiciliu! Cautam in toate localitatile tarii persoane serioase care vor sa castige bani in regim de colaborare parteneriat. Asiguram: contract de comision, instruire gratuita, asistenta pas cu pas in desfasurarea activitatii. Cerinte: calculator, conexiune la internet, circa doua ore libere zilnic. Solicitati acum mai multe detalii la adresa de email: doinabalasa2006@yahoo.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2637 secunde