Primii deținuți de la Poarta Albă care au profitat de noul Cod Penal: doi violatori de copii au scăpat de pușcărie

1973
11
Primii deținuți de la Poarta Albă care au profitat de noul Cod Penal: doi violatori de copii au scăpat de pușcărie - fondviolatoridebaieteiscapatidep-1391355890.jpg

Articole de la același autor

Violatori de băieței mutați în centre de reeducare și un individ condamnat pentru înșelăciune, pentru o lovitură de 13 miliarde de lei vechi, pus în libertate. Aceștia au fost printre primii deținuți de la Poarta Albă care au beneficiat de modificările aduse de intrarea în vigoare a noului Cod Penal. 
Încă de sâmbătă, 1 februarie, magistrații de la instanțele de judecată din întreaga țară au luat în discuție cazurile selectate de comisiile de evaluare alcătuite la nivelul fiecărui penitenciar (reamintim că rolul acestor comisii a fost să evalueze incidența legii penale mai favorabile în rândul deținuților și să-i aducă în fața judecătorilor pe cei condamnați pentru o perioadă mai lungă decât prevede noul Cod Penal). Prioritate au avut, de asemenea, și minorii, dar și cei care nu împli-niseră vârsta majoratului la data co-miterii faptelor infracționale. 
La nivelul țării, au fost câteva sute de cazuri luate în discuție, pentru ca la finalul zilei să se constatate că au fost eliberați 122 de deținuți. În Constanța, din totalul de aproximativ 20 de persoane selectate, judecătorii au aprobat o singură eliberare din Penitenciarul Poarta Albă. Totodată, au respins sau amânat o bună parte din cazuri, în alte dosare au dispus reducerea pedepselor, conform legii, iar în cazul celor care erau minori la data comiterii faptelor au luat decizia internării lor într-un centru de reeducare. 
Se încearcă reintegrarea lor socială 
Printre persoanele private de libertate care au beneficiat de schimbările aduse de noul Cod Penal se numără și doi tineri con-stănțeni, condamnați pentru violarea unui băieței. Givan Cadîr Arnăutu nu împlinise 18 ani, în 2012, când împreună cu un băiat de 12 ani, au bătut și violat un puști de 13 ani. Victima era cunoscută ca fiind copil al străzii și fugise din Adăpostul de Zi și Noapte din Constanța; s-a întâlnit cu agresorii pe o stradă din cartierul CET și a fost dus într-o clădire abandonată, unde a fost abuzat. La finalul anchetei, Arnăutu a fost condamnat la doi ani și șase luni pentru viol. Celălalt deținut este Adrian Grigore, condamnat la șase ani de închisoare pentru că în perioada 2007 - 2008  a abuzat sexual doi copii, de 7 și respectiv 9 ani. Prima victimă a fost abuzată sexual anal și oral în locuința bunicii suspectului, din Ghindărești, iar a doua victimă în zona canalului de irigații. 
În cazul celor doi, magistrații Tribunalului Constanța au luat decizia, în conformitate cu noul Cod Penal, să fie luată măsura educativă a internării într-un centru de detenție, pentru perioada pe care o mai aveau de petrecut după gratii. 
Iată ce se precizează în noul Cod Penal cu privire la această măsură: "Constă în internarea minorului într-o instituție specializată în recu-perarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum și programe de pregătire școlară și formare pro-fesională potrivit aptitudinilor sale. În cazul în care pe durata internării minorul a dovedit interes constant pentru însușirea cunoștințelor șco-lare și profesionale și a făcut pro-grese evidente în vederea reintegrării sociale, după executarea a cel puțin jumătate din durata internării, instanța poate dispune: liberarea din centrul de detenție, dacă persoana a împlinit 18 ani". Codul Penal prevede și reversul: dacă nu vor dovedi că se pot reabilita, tinerii aceștia vor fi trimiși înapoi la pușcărie pentru restul condamnării. 
Deținut eliberat 
De asemenea, în fața magistraților Tribunalului Constanța au ajuns și dosarele unor deținuți condamnați pentru înșelăciune, ce au fost condamnați la pedepse mai mari de 5 ani - cât este maximumul prevăzut, de sâmbătă, de noua legislație penală. Iar unul dintre aceștia a fost eliberat căci s-a constatat că a executat maximumul admis. Este vorba despre Nelu Buzea, de 45 de ani. Acesta a fost condamnat definitiv, în 2005, pentru că împreună cu alte persoane, în 1997, a înșelat SC "Comsuin" SA Brăila, cu peste 13 miliarde de lei vechi. Concret, aceștia au vândut firmei porumb inexistent. Bărbatul a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, în 2005. Magistrații constănțeni au aprobat solicitarea eliberării lui, căci a efectuat deja maximumul pedepsei pentru fapta comisă, potrivit noii legi. Alte dosare ale deținuților aflați în Penitenciarul Poarta Albă, care ar putea să beneficieze de modificările Codului Penal vor ajunge în fața instanțelor de judecată astăzi. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
3 februarie 2014
cancerul societatii

Adevarata fata a USL-ului. Uite unde am ajuns,cand i-a eliberat, le-a dat cineva detinutilor si adresele celor din USL ? Scarbe nenorocite, conduci beat, drogat, ucizi, violezi, delapidezi, scapi fara probleme. Inseamna ca noi, restul, suntem de fapt prostii societatii. Ca pe 7 400 000 din acesti prosti i-am vazut la ultimele alegeri.

sf. dracu
3 februarie 2014
fara numar

mai votati USL, dobitocilor. si pe drogatul mazare. v-ati platit intretinerea pe decembrie, apropo?

Angela
3 februarie 2014
ce porcarie !

Îi buuun asaaa ?! Acum leprele au liber sa abuzeze / violeze minori, ca scapa mai usor. Votati in continuare tot asa ! USL are grija de voi ! USL va vrea prosti ! Dormiti linistiti !

relu
3 februarie 2014
bravo usl

In sfarsit faceti si voi ceva bine. Felicitari. Asteptam ca ponta si Antonescu sa elibereze si criminalii, a dde corupti au avut grija. Votati in continuare usl ca e bine

@sf.dracu
3 februarie 2014
Apropo

Eu nu am platit caldura pe decembrie,pentru ca m-am incalzit cu scrisoarea lui Mazare.I-am dat foc ca sa-mi tina de cald pana in aprilie 2014.La adresa asta ( http://www.gandul.info/stiri/facturi-la-caldura-mai-mari-si-cu-60-in-decembrie-2013-fata-de-decembrie-2012-in-unele-orase-12004590) gasiti date despre facturile la incalzire din alte orase.In tot cazul,RADET Constanta a promis ca cetatenii "regularizati" in decembrie 2013 vor fi "reregularizati " in ianuarie 2014.Sa ne traiasca regulatorul partidului.

Răspuns la: fara numar
Adăugat de : sf. dracu, 3 februarie 2014
mai votati USL, dobitocilor. si pe drogatul mazare. v-ati platit intretinerea pe decembrie, apropo?
dodo
3 februarie 2014
noul cod penal

Ce le pasa politicienilor?Au garzi,bariere,paza,prostimea sa se descurce.Sa dea domnul sa fie agresat un membru a familiilor lor sa-i vezi atunci ce-i pe ei,poate atunci avem o sansa si noi,sa fim mai protejati.Si asa sint multi infractori liberi,mai dati-le drumul si la altii,ca sa va mirati apoi de ce ne ocolesc turistii straini.

dodo
3 februarie 2014
noul cod penal

Ce le pasa politicienilor?Au garzi,bariere,paza,prostimea sa se descurce.Sa dea domnul sa fie agresat un membru a familiilor lor sa-i vezi atunci ce-i pe ei,poate atunci avem o sansa si noi,sa fim mai protejati.Si asa sint multi infractori liberi,mai dati-le drumul si la altii,ca sa va mirati apoi de ce ne ocolesc turistii straini.

RICA VENTURIANO
3 februarie 2014
EXEMPLU

ASTIA GANDESC CEVA ??? DAR GLOATA SE MAI DESTEAPTA ODATA,SAU PUIUL,ZAHARUL SI OREZUL LE-A ADORMIT SI ULTIMUL STROP DE MINTE ???

ado
3 februarie 2014
asa, ca fapt divers

Acest cod penal a fost promulgat de catre presedintele Basescu in 2010 si este exclusiv opera PDL. Puteti verifica...

hermes
3 februarie 2014
doar doi ani?

Adica aia doi au distrus vietile unor copii si acum sunt la reeducare??? In statele civilizate se discuta de castrarea chimica a pedofililor pentru ca s-a demonstrat ca sunt irecuperabili si ai nostrii ii trimit in strada "reeducati"dupa 2 ani?

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.583 secunde