Concurs Procesul primarului de la Agigea, Ion Ioniță, va fi reluat în ianuarie 2008

1185

Articole de la același autor

Tribunalul Constanța a amânat, pentru 17 ianuarie 2008, demararea cercetării judecătorești în dosarul primarului de la Agigea, Ion Ioniță. Până la acest termen, Consiliul Local Agigea va preciza dacă se constituie sau nu parte civilă în proces.
Alături de Ioniță au fost trimiși în judecată cinci angajați din cadrul Primăriei Agigea - Ovidiu Molceanu Perva, Daniela Anca Istrate, Monica Popescu, Merygean Bolat și Nuridan Amet, fosta secretară a Consiliului Local, Eugenia Lețu, și Ion Sandu, afacerist. Dosarul are 72 de volume, iar prejudiciul total se ridică, spun procurorii, la 2,1 milioane de euro.

Într-o primă parte a dosarului, primarul Ion Ioniță a fost trimis în judecată pentru înșe-lăciune, abuz în serviciu în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, fals în formă continuată și uz de fals în formă continuată.
Procurorii DNA susțin că, în perioada 2002 - 2003, Ioniță a indus în eroare mai multe părți civile cu privire la amplasamentul real al terenurilor pentru care au soli-
citat reconstituirea dreptului de proprietate și, implicit, cu privire la valoarea reală de circulație a acestora. O parte din terenuri, Ioniță a vândut-o personal, folosind procuri care atestau că reprezintă interesele persoanelor care dețineau respectivele terenuri. Cel puțin în cazul a trei familii, Ioniță, cu complicitatea Eugeniei Lețu, a înstrăinat terenurile ce le aparțineau lui Ion Sandu, el cumpărându-le cu aproximativ 10.000 dolari, dar vânzându-le, în scurt timp, către SC Selgros, cu 400.000 dolari.
Anchetatorii susțin că Ion Sandu, din Brașov, avea informația că Selgros caută teren în zona Agigea, motiv pentru care a profitat de pont și a revândut opt hectare cu un profit enorm.
Sandu este acuzat de complicitate la infracțiunea de înșelăciune, iar Eugenia Lețu de aceeași infracțiune, la care se adaugă fals în formă continuată.

Achiziții publice fără organizarea de licitații
Cea de-a doua parte a dosarului privește infracțiuni comise de Ion Ioniță și angajații din Primăria Agigea - Ovidiu Molceanu Perva, Anca Daniela Istrate, Monica Popescu, Merygean Bolat și Nuridan Amet.
Procurorii spun că, în urma unei expertize contabile, care se întinde pe 300 de pagini, s-a stabilit că cei șase au creat un prejudiciu de 28.630.297.846 lei vechi.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2000 - 2004, au fost încheiate mai multe contracte de achiziții publice în mod direct cu furnizorii și prestatorii de servicii, deși valoarea lor depășea 50 milioane lei vechi, caz în care era obligatorie organizarea de licitații. Au fost acceptate la plată documente care dețineau date fictive, au fost ridicați în numerar bani din casieria Primăriei sau de la Tre-zoreria din Constanța folosindu-se date nereale, sume care, se pare, au fost folosite de Ion Ioniță în interes personal și nu au mai fost returnate în contabilitate. Preju-diciul creat astfel se ridică la aproximativ 800.000 de euro.
Pentru această faptă, Ioniță a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, delapidare, fals, uz de fals, instigare la fals în formă continuată, deturnare de fonduri.
În ambele fapte, prejudiciile nu sunt recuperate, pe întreg dosarul ele atingând suma de 2.100.000 de euro. Consiliul Local Agigea
s-a constituit parte civilă în proces, la fel cele nouă părți vătămate (persoane fizice), precum și Selgros.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8287 secunde