Proiect de amploare la Penitenciarul Poarta Albă: au început lucrările la Complexul corecțional de la Valu lui Traian

4031
Proiect de amploare la Penitenciarul Poarta Albă: au început lucrările la Complexul corecțional de la Valu lui Traian - x-fond-lucrari-penitenciar-valu--1692953935.jpg

Articole de la același autor

Un nou pavilion, cu 80 de locuri de deținere, o seră și mai multe curți de plimbare urmează să fie construite la Secția Exterioară Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă. Lucrările au fost demarate săptămâna aceasta, iar valoarea contractului se ridică la aproape 12 milioane de lei.

„Un eveniment de o importanță deosebită pentru sistemul corecțional românesc” – astfel au descris reprezentanții Penitenciarului Constanța – Poarta Albă demararea lucrărilor la Complexul corecțional de la Secția Exterioară Valu lui Traian. Proiectul este intitulat „Îmbunătăţirea serviciilor corecţionale în România prin implementarea principiului normalității 4NORM-ality” și este finanțat în cadrul Programului „Justiție” de către Regatul Norvegiei prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021. Valoarea estimată a achiziției a fost de 11.734.205,80 lei.

„Obiectivul de investiții prevede construirea la standarde europene a unui pavilion de 80 noi locuri de detenție; un pavilion multifuncțional în care se vor desfășura activități în comun de către angajații penitenciarului și angajații Serviciului de Probațiune Constanța; o seră; curți de plimbare și împrejmuire perimetrală a pavilionului detenție precum și o gospodărire de apă”, au precizat reprezentanții unității de detenție.

Cinci firme au depus oferte pentru realizarea lucrării, iar în final, după evaluarea dosarelor, execuția a fost atribuită către SC Elys Interdecor SRL în asociere cu SC Masterclass AG SRL. Oferta finală are o valoarea de 9.946.921,55 lei fără TVA, la care se adaugă TVA de 1.889.915,12 lei. Serviciile de supervizare a lucrărilor (dirigenție de șantier) aferente obiectivului de investiții, cu o valoare de 88.000 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 16.720 lei, îndeplinind toate cerințele autorității, vor fi asigurate de către SC Ziromet SRL.

Durata estimată de realizare a investiției este de 14 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Deținuții, învățați să se gospodărească singuri

Se impune menționat că un alt obiectiv al proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor corecţionale în România prin implementarea principiului normalității 4NORM-ality” vizează responsabilizarea deținuților – un pas important în transformarea unor persone asistate social în cetățeni activi și independenți.

„Programul de responsabilizare a fost pilotat după finalizarea, amenajarea și dotarea spațiilor identificate în incinta Penitenciarul Constanța-Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian, în perioada 23.11.2021-23.04.2023.

Astfel, programul zilnic al deținuților a fost adaptat celui pe care l-ar avea în libertate prin implicarea acestora în cât mai multe activități utile în scopul dezvoltării personale a acestora (participarea la cursuri de calificare, la activități educative și/sau lucrative, la acțiuni de auto-gospodărire etc) și implicit la pregătirea acestora pentru reîntoarcerea în societate.

De la data inițierii programului și până la data de 23.04.2023, în cadrul programului au fost incluse 89 persoane private de libertate, dintre care 12 aparținând etniei rome, 5 aparținând altor minorități, unul din categoria emigranților”, a afirmat subcomisar Nicoleta Bărăitaru, purtător de cuvânt al penitenciarului.

Până în prezent, cu ajutorul deținuților implicați în proiect a fost amenajat un teren de sport, iar persoanele private de libertate au fost implicate în reciclarea selectivă a deșeurilor, dar și în renovarea camerelor de deținere și o parte din spațiile comune din cadrul secției.

Deși pilotarea programului de responsabilizare s-a finalizat, activitățile din cadrul departamentelor continuă să se desfășoare, astfel încât să implementeze în mod constant scopul și obiectivele avute în vedere la realizarea programului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5261 secunde