RISCURI ÎN TRAFIC, PE CANICULĂ. Recomandări de la Poliție!

116
RISCURI ÎN TRAFIC, PE CANICULĂ. Recomandări de la Poliție! - xrecomandarirutieracanicula2-1658646490.jpg

Articole de la același autor

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în această perioadă, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, disconfortul termic va fi accentuat în sudul țării, motiv pentru care se recomandă conducătorilor de autovehicule:

- Verificaţi presiunea pneurilor înainte de a porni la drum. În după-amiezile călduroase de vară, când temperatura asfaltului este ridicată, cauciucurile devin maleabile. O presiune prea mare poate provoca explozia pneurilor, iar prea scăzută poate permite desprinderea acestora de pe jante, mai ales pe timpul frânării sau în curbe. Nu folosiţi pneuri uzate sau care prezintă crăpături (aşa-numitele cauciucuri „coapte”). Un cauciuc este considerat uzat atunci când talonul măsoară mai puţin de 2 mm.

- Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autovehiculul care circulă în faţă, pentru a opri la timp în cazul în care acesta frânează brusc. Distanţa trebuie să fie mărită pe măsură ce viteza de deplasare creşte. Ca regulă generală, distanţa în mers trebuie să fie de minimum 2 secunde faţă de autovehiculul din faţă.

- Când încheiaţi o coloană de autovehicule iar aceasta încetineşte sau opreşte brusc, puneţi în funcţiune luminile de avarie. Acestea au rolul de a-i atenţiona pe conducătorii autovehiculelor care se apropie din spate să frâneze din timp. Ţineţi cont de faptul că, de regulă, cele mai multe coliziuni în lanţ se produc în zonele unde viteza de deplasare a autovehiculelor scade, cum ar fi nodurile rutiere, staţiile de taxare sau punctele în care autostrăzile se termină brusc. În plus, riscul unor coliziuni în lanţ este determinat şi de alţi factori, cum ar fi vizibilitatea redusă în cazul incendiilor de vegetaţie sau în condiţii de ceaţă, asfalt umed pe timp ploios sau „neted”, cu compoziţie necorespunzătoare, reacţia întârziată a unor şoferi.

- Oboseala la volan apare mai ales pe vreme caniculară, când, din cauza căldurii sau a disconfortului creat de aparatele de aer condiționat, conducătorii auto se odihnesc mai puțin. În plus, pe perioada vacanței, conducătorii auto parcurg distanțe mari. Recomandat este ca la primele semne de oboseală (moleşeală, clipire frecventă), cel de la volan să oprească într-o parcare şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţii de conducere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.4107 secunde