Sfaturi pe vreme de caniculă. Ce recomandări fac medicii

106
Sfaturi pe vreme de caniculă. Ce recomandări fac medicii - fondcanicula1-1658406186.jpg

Articole de la același autor

Luna lui Cuptor și-a intrat pe deplin în drepturi, motiv pentru care este nevoie să aveți și mai mare grijă de sănătatea voastră. Până ce temperaturile exterioare se vor mai domoli, medicii vă fac o serie de recomandări.

Înainte de toate, pe timp de caniculă evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11.00 - 18.00. Dacă aveţi aer condiţionat acasă, reglaţi aparatul, astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura de afară, pentru ca diferențele să nu fie mari. Apoi, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă ori la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine) precizează specialiștii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța.

De asemenea, când ieșiți afară, purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, iar pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.

Recomandarea de hidratare se menține pentru toată lumea, indiferent că sunteți mari sau mici. Așa că, beţi zilnic cel puțin doi litri de apă, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Atenție, nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Și, bineînțeles, evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice și favorizează deshidratarea. În schimb, consumaţi fructe şi legume proaspete (cireșe, căpșuni, pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, ardei) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, precizează dr. Loti Popescu.

Totodată, este recomandat a se evita activităţile în exterior, care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și, în mod special, să aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Nu în ultimul rând, trebuie să păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Cum puteți să limităm creşterea temperaturii în locuinţe? Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Apoi, țineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. După aceea, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă și stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. În plus, este indicat să închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2697 secunde