Scafandru la ISU Dobrogea. „Fiecare intervenție este unică și cu un grad de dificultate”

218
Scafandru la ISU Dobrogea. „Fiecare intervenție este unică și cu un grad de dificultate” - concursscafandru-1602687184.jpg

Articole de la același autor

Scafandrii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au intervenit, de-a lungul timpului, la unele dintre cele mai dificile misiuni, punându-și viața în pericol adeseori. „Fiecare intervenție este unică, prin gradul de dificultate, în sensul că procedura privind căutarea, salvarea în sau din mediul acvatic trebuie adaptată situațiilor întâlnite”, a afirmat Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU „Dobrogea”.

Iar situațiile au fost diferite și periculoase: plecând de la salvarea ovinelor de pe nava „Queen Hind”, răsturnată în portul Midia, în toamna anului trecut, până la salvarea a șase persoane, rămase blocate într-o mașină căzută în Canalul Dunăre-Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ zece metri, până la recuperarea trupului neînsuflețit al unui băiețel de opt ani, dintr-un bazin de dejecții de la Pecineaga. Dificile au fost și recuperarea persoanelor care, în urmă cu cinci ani, au căzut cu un elicopter SMURD în lacul Siutghiol, la fel cum pot ridica probleme și căutarea și recuperarea persoanelor din ape curgătoare, cu curenți puternici sau cu o temperatură a apei sub 10 grade; ori din Marea Neagră, când aceasta are un grad de agitație mai mare de 3 sau 4 și se formează hule de nisip în zona digurilor.

„Riscurile la care se expun scafandrii în timpul intervențiilor sunt în principal accidentele de scufundare, precum intoxicația cu bioxide de carbon, hiperoxie sau hipoxie, hipotermie, afectarea urechilor, sinusurilor, tubului digestiv, suprapresiune pulmonară, zgârieturi, lovituri, tăieturi, înec, care apar din neprevăzut sau ca urmare a nerespectării normelor de scufundare”, a mai arătat Ana Maria Stoica.

Pentru a putea interveni prompt și calculat, sunt importante antrenamentele. De exemplu, cel mai recent antrenament de amploare pentru situații limită a avut loc în perioada 5 – 9 octombrie, în județul Hunedoara, la lacul de acumulare Cinciș, care are o suprafață de 867 hectare și o adâncime de 48 de metri. A fost cadrul perfect pentru 21 de scafandri de la opt inspectorate din țară pentru a mina condițiile unei intervenții dificile, precum extragerea a două persoane, dintr-o mașină căzută în apă sau salvarea unui scafandru aflat în dificultate sub apă, acordarea primului ajutor și transportarea lui printr-o zonă stâncoasă, greu accesibilă, cu ajutorul Salvamontului, pentru a fi predat echipelor medicale.

La exercițiu au fost prezenți șase scafandri din Constanța, de la Centrul de Antrenament al Scafandrilor și de la Detașamentul „Slt. Fripis Daniel Marius”. De asemenea, au mai participat scafandri din Hunedoara, Arad, Timiș, Cluj, Dolj, Bihor și Alba. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5865 secunde