Scandalul Volkswagen. Cum vor fi afectați deținătorii de VW, Audi, Skoda sau Seat

769
1
Scandalul Volkswagen. Cum vor fi afectați deținătorii de VW, Audi, Skoda sau Seat - volkswagen-1443806806.jpg
Registrul Auto Român (RAR) nu mai eliberează cărți de identitate pentru mașinile Volkswagen cu motoare Euro 5, aflate în stocurile dealerilor.

Mai mult decât atât, autoritățile române vor cere Volkswagen să plătească diferența pentru taxa de mediu rezultată în urma reclasificării motoarelor cu probleme, astfel încât cumpărătorii mașinilor nu vor fi afec-tați din acest punct de vedere, potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.

"Niciun cătețean român nu va plăti diferența taxei de mediu pentru că nu a avut nicio vină. Ne vom îndrepta asupra producătorului sau reprezentantului de drept Volkswagen în România", a afirmat Gavrilescu.

Dealerii Volkswagen care vând mașini germane în România pot primi amenzi de până la 100.000 de lei pentru că au adus pe piață un produs neconform cu standardele, a declarat și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Marius Dunca.

"Eu amendez dealerul. Este treaba lui, cum și într-un supermarket, dacă este vina lui, amendez supermarketul și supermarketul se îndreaptă către producător. Producătorul este în Germania, nu pot să sancționez producătorul", a declarat Marius Dunca, întrebat de jurnaliști cum se implică ANPC în scandalul Volkswagen. El a precizat că amenda maximă este de 100.000 de lei.

În România sunt în total 105.000 de mașini produse de grupul Volkswagen care păcălesc testele de poluare. Cifra este finală, anunță RAR, după ce a primit toate datele de la producător. Mai exact, este vorba despre 56.000 de mașini noi și 49.000 second hand. Autoritățile din România nu pot spune deocamdată care sunt modelele cu probleme, însă sunt afectate mărcile Skoda, Audi, Volkswagen, ori Seat, cu motor de 1,2, 1,6 sau 2 litri, norma de poluare Euro 5.

Iulian Matache, ministrul Transporturilor, i-a sfătuit pe clienții grupului VW să meargă la dealeri pentru a vedea dacă mașina lor se află printre cele cu probleme. "Cred că cel mai bine trebuie să mergeți la dealeri și vă vor spune pentru că este o chestie care se știe deja, seria mașinii este la producător și el vă va putea spune dacă este între seriile celor cu probleme", a declarat Matache.

Pe 7 octombrie, grupul Volkswagen urmează să stabilească un plan de măsuri. Acesta va fi transmis României pe 8 octombrie. Abia atunci vom ști dacă norma de poluare va fi modificată din Euro 5 în Euro 4.

"În momentul acela o să calculăm diferența de taxă de timbru, la ce s-a plătit, la ce trebuia să se plătească, suma respectivă o să vă fie comunicată și bineînțeles o să întocmim documentele ca împreună să ne îndreptăm asupra producătorului sau reprezentantului de drept al firmei Volkswagen în România", a precizat ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu. 

Comentează știrea

Crina
4 octombrie 2015
De ce suntem vazuti peste tot!

Crina

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : Scandal terminat pe patul de spital
Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
Stire din Actual : Cine este noul șef al grupului Volkswagen
Pagina a fost generata in 1.94 secunde