Se retrag polițiștii judiciariști? "Devin tot mai frustrați de modul cum sunt tratați"

1777
Se retrag polițiștii judiciariști?

Articole de la același autor

O normă legislativă adoptată anul acesta le interzice polițiștilor care lucrează în dosarele penale să mai dețină un al doilea loc de muncă. Drept pentru care, polițiștii aveau la dispoziție trei luni să aleagă ce slujbă vor să păstreze. Decretarea stării de urgență a întrerupt acest proces. Dar starea de urgență se încheie, motiv pentru care, sindicaliștii se întreabă: ce se întâmplă cu polițiștii judiciari?

"Poliția Judiciară este pe cale de dispariție? Aceasta este întrebarea pe care și-o adresează foarte mulți colegi, în contextul în care s-a împlinit termenul limită de 90 de zile prevăzut în legea privind organizarea și funcționarea Poliției Judiciare, modificată prin OUG 20/2020. Concret, polițiștii din structurile Poliției Judiciare, care își suplimentează veniturile în mod legal, prin desfășurarea unor alte activități lucrative în timpul liber, trebuie să aleagă dacă renunță la al doilea job sau la această calitate, care le aduce mai multe obligații decât drepturi. De exemplu, un agent de investigații criminale cu 20 de ani vechime, plătit pe funcția maximă, este remunerat cu «fabuloasa» sumă netă de 160 de lei, ca spor de suprasolicitare neuropsihică. Este o sumă înghețată la valoarea din 2018", au atras atenția reprezentanții Sindicatului Europol.

Pe timpul stării de urgență, atât demisiile cât și solicitările de ieșire la pensie din Poliție au fost suspendate, pentru a se asigura că există suficiente forțe de ordine care să pună în aplicare măsurile necesare. Dar de pe 15 mai încetează starea de urgență, începe să curgă zilele până la împlinirea celor 90 de zile, astfel că sindicaliștii se așteaptă ca tot mai mulți polițiști care în prezent lucrează în cadrul structurilor de investigații criminale sau economic (altfel spus, cei care lucrează în dosarele penale) să "migreze" către structurile de ordine publică sau rutieră sau efectiv să renunțe la calitatea de om al legii.

"Care ar mai fi motivația să rămână în structurile Poliției Judiciare. De ce să lucrăm într-o structură unde vom fi chemați la serviciu oricând din timpul liber, pentru că s-a comis o tâlhărie, un viol, un accident rutier cu victime sau o altă infracțiune gravă, iar orice minut pierdut face ca acel infractor să scape? Sau să investighezi infracțiuni economice cu prejudicii de milioane de euro. Pentru toate acestea, răspunsul Ministerului Afacerilor Interne este: 160 de lei. Majoritatea colegilor o fac încă din convingere, din dorința de a «curăța» străzile de infractori, cu toate riscurile pe care le implică. Dar oamenii devin tot mai frustrați de modul cum sunt tratați și încep să se reorienteze către alte structuri, unde au un program clar, cu mult mai puține atribuții și interdicții, iar în plus sunt plătiți mai bine", au mai subliniat sindicaliștii.

"Trebuie luate măsuri urgent. Polițiștii de la judiciar se perfecționează în foarte mulți ani și simpla înlocuire a unuia cu un tânăr venit de pe băncile școlii sau fără experiență în activitatea de cercetare penală va rezolva doar cantitativ problema", au mai arătat reprezentanții Sindicatului Europol.

Potrivit surselor noastre, la nivelul județului Constanța încep să fie probleme la nivelul structurilor de poliție orășenești și rurale, unde polițiștii de cercetări penale sunt din ce în ce mai puțini, motiv pentru care se îngroașă stivele cu dosare care așteaptă să fie soluționate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6065 secunde