Semnal de alarmă: "Au rămas puțini vameși, fără aparatură de control sau măcar uniforme!"

867

Articole de la același autor

Vameșii reclamă că au ajuns la limită: au rămas puțini angajați, cu dotări insuficiente și chiar fără uniforme de serviciu! Ba mai mult, în contextul conflictului armat din Ucraina și mutării traficului de cereale prin țara noastră, sunt mult mai solicitați. Drept pentru care trag un semnal de alarmă și cer condiții mai bune de muncă.

De mai bine de două săptămâni, la punctele de trecere a frontierei sunt cozi kilometrice de camioane. Principala cauză o reprezintă conflictul armat din Ucraina, care a determinat creșterea considerabilă a fluxului de autovehicule de mare tonaj, încărcate în special cu cereale. Situația a dus la suprasolicitarea vameșilor, care reclamă că sunt puțini la număr și că nu au dotările necesare pentru a efectua verificările în mod eficient. Drept pentru care aceștia trag un semnal de alarmă, prin vocea Sindicatului Meridian, și solicită luarea de măsuri pentru a beneficia de condiții adecvate de muncă.


„Vameșii nu solicită drepturi salariale, ci faptul că nu-și mai pot îndeplini atribuțiile de serviciu în mod corespunzător! Sunt multe aspecte care de-a lungul anilor au fost ignorate, iar într-o situație precum cea din prezent, nu mai pot fi trecute cu vederea. Vameșii au ajuns la limită și sunt deciși să treacă la măsuri mai drastice dacă nu se iau măsuri”, a declarat pentru „Cuget Liber” Voinea Negoiță, reprezentantul Sindicatului Meridian.

„Trebuie spus că numărul lucrătorilor vamali din România este considerabil redus, raportat la necesitățile actuale. Astfel, din 3.000 de posturi prevăzute de organigramă, la nivelul întregii țări, doar 2.800 sunt ocupate, iar din acestea doar câteva sute sunt alocate la punctele de frontieră. Prin comparație în Polonia, o țară de aproximativ două ori mai mare ca suprafață și populație, există un număr de 15.000 de posturi, iar în Bulgaria, o țară pe jumătate atât ca locuitori, cât și teritoriu, există un număr de 4.500 angajați”, a mai arătat Vionea Negoiță.

Detașați pentru 60 de zile, la punctele de vamă din port

În prezent, pentru a se diminua cozile de camioane, care se formează în special la vămile din Constanța și din estul țării, s-a luat măsura detașării câtorva zeci de lucrători. „Au fost mutați temporar câțiva zeci de lucrători, în Constanța și în vămile din est, pentru o perioadă de 60 de zile, și s-a luat măsura efectuării de controale comune cu Vama din Republica Moldova, unde trebuie arătat că raportul de angajați este de 3 la 1, față de România. Dar problema este rezolvată doar parțial, căci măsurile dispuse nu sunt de viitor. Soluția delegării angajaților este una provizorie, căci se poate aplica doar câteva luni pe an”, a mai arătat sindicalistul.

În ultimii ani au fost restructurări, în urma cărora Vama a pierdut numeroși angajați, ceea ce face ca în prezent angajații rămași să fie suprasolicitați. „Se poate ajunge în situația să le fie afectată calitatea muncii. Rolul vameșilor este unul foarte important, sunt principalii actori în verificarea bunurilor, mărfurilor care intră pe teritoriul țării. Dar și la acest capitol, trebuie precizat că dotările aflate în posesia vameșilor sunt la minimul necesar. Aparatura de control (scannere) a rămas doar la stadiul de promisiuni, iar angajații nu au nici măcar uniforme de serviciu, ele nemaifiind achiziționate de aproximativ șapte ani. În aceste aspecte se vede grija statului pentru cei care apără granițele țării!”, a mai declarat Voinea Negoiță.

Săptămâna viitoare, sindicaliștii urmează să se întâlnească cu reprezentanții Autorității Vamale. Oamenii sunt deciși ca, dacă nu vor fi îmbunătățite condițiile de muncă, se treacă și la măsuri extreme: exces de zel, grevă japoneză și alte forme de protest.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5979 secunde