Semnal de alarmă: va înflori traficul de carne vie în lunile următoare!

991
Semnal de alarmă: va înflori traficul de carne vie în lunile următoare! - fondapeltrafic-1588773106.jpg

Articole de la același autor

Mulți și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, iar viitorul financiar este unul nesigur. De aceea, autoritățile se așteaptă ca în perioada următoare să crească numărul victimelor traficului de persoane, în scopul exploatării prin muncă.

Dar faptul că vor ajunge sclavi nu va însemna rezolvarea problemelor financiare, drept pentru care oamenii legii atrag atenția asupra detaliilor la care trebuie să fie atenți cei care își caută un loc de muncă, în special peste hotare.

Perioada pe care o traversăm este una plină de provocări, în special pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar. În consecință, multe persoane vor alege să plece către orice ofertă de muncă, fără să-și ia minimele măsuri de precauție. Astfel, riscă să îngroașe rândurile victimelor traficului de persoane. "În urma unui episod de exploatare suferă întreaga familie, recuperarea materială, emoțională sau psihologică făcându-se foarte greu. Ei pleacă la muncă tocmai pentru că au ajuns la o limită de suportabilitate", a arătat inspectorul principal Ionuț Daniel Filimon, coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Constanța.

În consecință, cei care vor să plece la muncă peste hotare trebuie să fie atenți la câteva detalii: să verifice temeinic informațiile despre firmă, dar și agenția de plasare a forței de muncă. "Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc. Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la șantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.). Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol. Notați coordonatele ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă. Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, rețineți orice detalii privind traseul efectuat și persoanele care vă însoțesc. În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați", a atras atenția Ionuț Daniel Filimon.

Detaliile care dau de gol anunțurile traficanților

Anunțurile de angajare care duc spre exploatarea prin muncă au un tipar ușor de recunoscut: promit câștiguri substanțiale într-un timp scurt, nu solicită experiență în domeniu, nici studii sau cursuri sau măcar cunoașterea limbii țării de destinație, sarcinile de muncă nu sunt clar specificate. "Traficanții mai reușesc să atragă victimele și prin faptul că însoțesc diferite oferte de lucru on-line cu mențiuni precum open mind, câștiguri peste medie și activitate discretă, cu plata unor servicii turistice în străinătate, împrumutarea unor sume de bani", au mai arătat specialiștii.

Potrivit oamenilor legii, sunt câteva elemente care din momentul în care sunt menționate în conversațiile cu așa zișii angajatori trebuie să constituie semnale de alarmă: "Victimele primesc oferta să li se împrumute sume de bani pentru plaja transportului, pentru obținerea documentelor, primesc propunerea de a pleca cu acte false, cu viză turistică sau sunt informați că documentele pot fi perfectate fără participarea lor și într-un timp foarte scurt. De asemenea, li se spune să țină totul secret față de rude, apropiați, prieteni, de a nu spune adevărul la frontieră despre scopul plecării. De asemenea, intenția de a li se lua actele de identitate sau telefoanele mobile trebuie să fie un semnal".

"În majoritatea cazurilor, victimele realizează pericolul doar în momentul în care sunt sechestrate sau obligate să desfășoare activități împotriva voinței lor", au mai arătat specialiștii. De aceea, este important să știe cum să procedeze în aceste împrejurări. "Trebuie să obțină informații despre locul unde se află, să spună oricărei persoane cu care intră în contact că este o victimă a traficului, să trimită un mesaj de ajutor celor din țară, să contacteze Poliția sau ambasada", au mai arătat specialiștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3892 secunde