Șoferi, puteți spune adio mașinilor cu numere bulgărești!

5036
16
Șoferi, puteți spune adio mașinilor cu numere bulgărești! - masiniinmatriculatebulgaria1-1314111966.jpg
Numărul de mașini înmatriculate în Bulgaria a crescut considerabil. Pe străzile orașelor circulă mașini care nu mai au mult și se descompun din mers, autoturisme cumpărate la prețuri mici, dar care le sunt utile unor anumite categorii de șoferi.

Această alegere pe care o fac românii este de înțeles. Uneori taxa de înmatriculare, în România, ajunge la mii de euro, spre deosebire de țara vecină, unde această taxă nu depășește câteva sute de euro. De asemenea, impozitul la vecini este de 70 de euro, pe când la noi este de șapte - opt ori mai mare.

Întrebat despre cât va mai ține fenomenul înmatriculării mașinilor "de Bulgaria", comisarul șef Romeo Tecău, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Autovehiculelor Constanța, a precizat că "nu există un timp limitat. Atâta timp cât se vor percepe taxe mari, cu siguranță românii își vor înmatricula mașinile în Bulgaria".

Opțiune utilă?

Pe un site unde se dezbat probleme auto, un român povestește cum a scăpat el de corvoada taxei de poluare și cât de ușor este să fentezi statul român. "Înmatricularea am făcut-o astfel: printr-o terță persoană, am cunoscut un cetățean bulgar de încredere, am făcut act vânzare-cumpărare cu acesta și am înmatriculat mașina pe numele lui, după care am mers la un notar bulgar (vorbitor de limbă română), unde respectabilul cetățean a cedat toate drepturile de folosință ale autoturismului în favoarea mea, atât în Bulgaria cât și în spațiul european".

Însă, potrivit polițiștilor constănțeni, când alegeți o astfel de modalitate trebuie să vă gândiți și la riscuri. Spre exemplu, cetățeanul bulgar poate declara faptul că mașina i-a fost furată și astfel vă treziți peste noapte că sunteți "hoț" de mașini.

De asemenea, bulgarul poate lua credit la bancă pentru care să gireze cu autoturismul dumneavoastră, iar pentru neplata ratelor să vă treziți că vi se ridică mașina din fața casei. Astfel de cazuri s-au întâmplat deja, cele mai multe situații fiind semnalate la Mangalia.

Nou proiect de lege pentru mașinile înmatriculate în alte state

Pe de altă parte, autoritățile române lucrează la un proiect de lege pentru a stopa înmatricularea autoturismelor în Bulgaria. Astfel, potrivit proiectului înaintat de Poliția Română către Guvern, circulația pe șoselele patriei cu un vehicul înmatriculat în alt stat european va fi permisă în limita a 90 de zile.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, șoferul unui vehicul înmatriculat în alt stat al Uniunii Europene are drept de circulație 90 de zile în România din momentul primului control în trafic. Sunt șanse mari ca la respectivul control să se coreleze datele automobilului cu datele șoferului și ca seria de caroserie și alte informații tehnice ale vehiculului să fie introduse într-o bază de date, pentru prevenirea eventualelor tentative de fraudă.

După trecerea celor 90 de zile calendaristice, șoferul vehiculului respectiv poate fie să înmatriculeze vehiculul în România, fie să renunțe definitiv la vehicul, indiferent că vorbim de exportul acestuia sau de radierea sa din circulație și sistarea utilizării.

Există și posibilitatea ca șoferul respectiv să înmatriculeze automobilul în România după expirarea celor trei luni de "grație", cu condiția ca șoferul să nu circule cu automobilul după ce trec cele 90 de zile de la primul control în trafic.

Polițiștii estimează că sunt peste 100.000 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria care circulă în țara noastră. Din păcate, nu există nici o evidență clară a acestor cazuri, iar polițiștii nu pot identifica șoferul unui vehicul înmatriculat în Bulgaria dacă acesta nu oprește la controlul în trafic. În plus, companiile de asigurări obligatorii din Bulgaria se sustrag adesea de la despăgubiri în cazul unui accident, iar șoferii care au automobile înmatriculate în țara respectivă pot să evite amenzile de rovinietă și de radar, automobilul lor nefiind "legat" de numele și adresa lor în baza de date a poliției bulgare sau române.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
?
24 august 2011
cat de stupid?

Deci acest articol de prima pagina nu are logica. de ce adio? si cand intram in shengen si numai sunt granite cum facem? ahahhahahaha. politia romana este ..... sa nu folosim cuvinte grele. sa citeasca constitutia europei cu libera circulatie si bla bla bla poate numai ne amendeaza toate comisiile pentru retardul mintal al unor militieni

adio jeguri de masini din bulgaria
24 august 2011
foarte bine le face

pe cel care a comentat primul ii raspund eu acum...fratica asa e si in grecia nene deci ,,,,daca nu stii mucles! bv ,,ciurucuri de bulgaria adio nene ca ne am saturat de ele si de ,,,ei

CATA-CT
24 august 2011
ABURELI

SE PARE CA ACESTI "LEGIUITORI" NU CUNOSC NICI MACAR UN SFERT DIN LEGISLATIA EUROPEANA !!! ABIA ASTEPT SA-MI INMATRICULEZ MASINA IN BULGARIA { CU PROCURA} SI SA-MI FIE LUATE PLACUTELE DE INMATRICULARE !!! DIRECT LA TRIBUNALUL DE LA HAGA SI CLAR INCALCAREA DREPTURILOR OMULUI SI UITE ASA SCOTI BANI FRUMOSI DE LA STATUL ROMAN !!! SUNTEM IN U.E. SAU TRAIM IN AFGANISTAN ? TARA DE C...T !!!

mulz
24 august 2011
PAPA TINICHELE DE BULGARIA !

SPER SA SE APLICE LEGEA ASTA SI SA SCAPAM DE TOATE TIGAILE ASTEA PE 4 ROTI ! GATA FLACAI S-A TERMINAT CU MERTANELE SI BMW-URILE DIN 1990 CARE LASA UN NOR DE FUM IN SPATE !

joe
24 august 2011
exista legea aia deja!!!

Politia parca zice "vezi, daca te sui acolo si cazi, o sa faci buba". Am si eu o nelamurire. OUG 195/2002 Sectiunea a 6-a: Circulatia autovehiculelor in traficul international. La alineatul 4 zice asa: "Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maximum 90 de zile de la introducerea acestora in tara...". Daca ati fi fost jurnalisti destepti v-ati fi facut tema si ati fi intrebat: um...nu exista deja legea asta?

vasile pesmet
24 august 2011
ilegal dpdv european

ori in ue si cu legislatia lor,ori comunisti izolati si cu granite inchise.pai unde sint drepturile omului cu libera circulatie si legea concurentei neloiale?mi am luat un audi a8 acum 2 luni din 1999 de la vecinii nostri mult mai destepti.masina adusa de la nemti,impecabila si la juma de pret ca la noi,plus ca platesc cam 130 euro pe an toate taxele fata de vreo 6-700 la noi.care e problema statului roman?ca nu cumpar un jeg de dacie din anii 1950?sau citroen ca sa i fac c...rul mare lui tariceanu?sintem popor de vaci proaste.ne lasam mulsi intruna de jegul asta de stat si nu facem nimic.taxe,taxe aberante si ilegale.pai daca se pling militienii ca nu au baza de date,e f.simplu daca se vrea sa se vina in ajutorul cetateanului amarit care nu isi permite mai mult.cind vii cu masina in tara,la vama,te poate lua f.usor in baza de date.atit.nu sa te caute dupa aceea ptin trafic.si sint de acord ca sint multi tigani si oameni necinstiti care se ascund in spatele unui nr de bg si si au adus junghiuri de masini,dar nu generalizati.singura solutie nu mai este decit sa ne conduca cineva adus de afara,din germania de exemplu,asa cum a fost acum 150 de ani,cu monarhia.altfel nu ne mai facem bine.noi vrem si cu aia n c...r si cu sufletul curat.adica si in ue si cu legile noastre.s au saturat toti de noi si de tiganii romani si si blesteama zilele ca ne au primit in casa lor civilizata,ue

gigel
24 august 2011
in UE poti circula cu orice fel de numere

eu sunt in italia ,am masina cu nr de bg adusa aici de 3 ani,deci in orice tara ue ai voie sa circuli liber nu conteaza tara unde este inmatriculata masina atat timp cat ai actele in regula ,deci valabile,ptr pers de mai sus care a fost in grecia se inseala amarnic ,habar nu are cate masini cu nr de bg sunt si in grecia conduse de romani

COMUNISTU'
24 august 2011
Mai fac o vizita in Bulgaria

CE ATATA DISCUTIE?!. DUPA 90 DE ZILE NU MAI POT CIRCULA?! SIMPLU, IN ZIUA 90 IES CU EA DIN TARA, IN UNGARIA, SERBIA SAU BULGARIA SI REVIN A DOUA ZI. FAC O MICA EXCURSIE, POATE CA-MI VA SI PLACE SI DUPA AIA VIN DIN NOU IN TARA ,UNDE CONDUC MASINA FARA PROBLEME ALTE 90 ZILE.SI MAI MULT, MASINA NE "E A MEA",EU "AM DOAR DREPTUL SA O FOLOSESC". MAI GANDITI D-LOR POLITISTI.

kiki
24 august 2011
pt comunistu

destept mai esti... nu ai citit ca se considera 90 de zile de la data la care te.a oprit politistul in trafic nu de cand ai intrat cu masina in tara. stai linistit ca le vin astia de hac cocalarilor cu rable de bulgaria

yo
24 august 2011
Romania 2011= romania 1988

pentru toti fraierii care inghit dacia logan fara sa comenteze si sa gandeasca, orice om are dreptul la o masina straina decenta si asa te duci frumos la nemti si iti iei masina sh adevarata, dar pentru ca statul te pune sa o mai platesti odata te duci si o inmatriculzi la bg de nevoie nu de placere. Cat timp o sa mai inghitim as ineptii ilegale , suntem in ue din 2007 dar nu se vede deloc tara p.lii

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6592 secunde