Spulberați pe șosele. Cum ajung pietonii sub roțile mașinilor!

2664

Articole de la același autor

Câteva lumânări roșii care pâlpâie timid, o baltă de sânge, cioburi de sticlă și multe lacrimi. Mărturii ale accidentelor rutiere mortale. Anul trecut, 13 oameni au murit în accidentele rutiere din județul Constanța, iar 2021 nu se anunță a fi un an mai bun, căci deja au avut loc trei incidente rutiere soldate cu moartea a trei pietoni!

„Caroseria unei mașini se mai îndreaptă, oamenii în schimb pot să rămână cu traume ireparabile” – acesta a fost mesajul unei campanii de prevenire derulate de Poliția Română, cu titlul sugestiv „Traume Ireparabile”, în încercarea de a reduce numărul accidentelor rutiere cărora le cad victime pietonii. Căci, precum la alte capitole, țara noastră este fruntașă în Europa în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni și, din păcate, și în ceea ce privește numărul incidentelor soldate cu tragedii.

Realitatea este, după cum arată statisticile realizate de oamenii legii, că nu există o disciplină a participării la trafic. „Principalele cauze ale accidentelor rutiere în care au fost implicați pietonii în 2020 au fost neacordarea de prioritate pietonilor de către șoferi și traversarea neregulamentară a drumului public”, ne-au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Pe lângă campanii preventive, polițiștii au ieșit pe stradă și au aplicat amenzi usturătoare celor surprinși în ilegalitate. De exemplu, pe parcursul lui 2020 (mai precis până pe 3 decembrie 2020), polițiștii constănțeni au aplicat 595 de sancțiuni contravenționale pietonilor surprinși traversând strada prin loc nepermis. Privind spre cifrele care arată numărul de incidente nefericite, numărul amenzilor poate fi considerat insuficient!

„De la începutul lui 2020 până pe 3 decembrie 2020 au fost înregistrate 198 de accidente rutiere, iar 13 au fost soldate cu decesul pietonilor și 12 cu rănirea lor gravă. Dintre acestea, 93 de accidente rutiere au avut loc pe marcajul pietonal, iar 105 accidente rutiere au fost produse din cauza traversării neregulamentare a pietonilor”, se arată în statistica IPJ Constanța.

De menționat că, în comparație cu anii trecuți, numărul incidentelor rutiere este în scădere. „Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul accidentelor rutiere în care au fost implicați pietoni este în scădere, în 2019 fiind înregistrate 267 de accidente rutiere în care au fost implicați pietoni, soldate cu 23 de pietoni decedați și 16 răniți grav”, au mai afirmat polițiștii. Având în vedere însă contextul pandemic și restricțiile privind circulația, scăderea nu este relevantă. Polițiștii atrag atenția că studiile arată că 90% dintre pietoni traversează neregulamentar cel puțin de câteva ori pe an, iar 50% o fac în mod frecvent. La aceste statistici se adaugă și șoferii care nu acordă prioritate pietonilor nici măcar la trecerile evidențiate pe șosele.

Trei pietoni morți în trei accidente, de la începutul lui 2021

Începutul lui 2021 readuce în atenția opiniei publice problematica accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni, căci, în numai câteva zile, pe șoselele din județul Constanța au avut loc trei accidente rutiere toate trei soldate cu moartea pietonilor!

Primul accident a avut loc în noaptea de Revelion, în Medgidia. O femeie de 68 de ani a fost lovită în plin de autoturismul condus de un bărbat de 43 de ani și a murit la spital. După accident, șoferul a fugit de la fața locului, fiind prins ulterior. Un accident parcă tras la indigo a avut loc, în după-amiaza zilei de 5 ianuarie, pe o stradă din comuna Peștera. De data aceasta, femeia care a fost lovită a murit pe loc; la fel, șoferul a fugit. Ba mai mult, a încercat să dezmembreze mașina pentru a-i duce în eroare pe polițiști. Nu a reușit, iar joi, 7 ianuarie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Un al treilea accident a avut loc, pe 2 ianuarie, pe Bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța. Victima, un bărbat de 36 de ani, traversase prin loc nepermis când a fost izbit de mașina condusă de un bărbat de 39 de ani. A fost transportată în stare gravă la spital, dar a decedat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5634 secunde