SRI: România - ținta celui mai mare atac cibernetic din ultimii 20 de ani

278
SRI: România - ținta celui mai mare atac cibernetic din ultimii 20 de ani - it-1358603223.jpg
Operațiunea de spionaj cibernetic denumită "Octombrie Roșu", pe care firma de securitate IT Kaspersky a devoalat-o săptămâna aceasta, a avut implicații mult mai mari asupra siguranței naționale a României decât se credea inițial, conform SRI. Astfel, spionii au vizat informații secrete privind politica externă, resursele naturale din Marea Neagră și secrete economice și politice din zona Mării Negre.

"Amenințarea a fost una dintre cele mai mari din ultimii ani, la adresa României și a aliaților săi, pentru că lucrurile au fost puse în contextul Uniunii Europene și al NATO, în care România este membră. Putem spune că este cel mai mare atac din ultimii 20 de ani. În ultima perioadă, se poate observa o turnură în modul în care acționează serviciile de spionaj în această zonă: se acționează prin atacuri de tip cibernetic", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, pentru Gândul.

"În afară că s-a urmărit accesul la rețelele naționale de informații, s-au căutat informații despre politica externă a României, despre resursele naturale și politica din zona Mării Negre și despre spațiul economic din această zonă", a mai spus oficialul SRI.

Firma de securitate IT Kaspersky a anunțat luni că a descoperit o operațiune de spionaj cibernetic care se derulează de 5 ani, cu precădere în zona Europei de Est și a fostelor state sovietice. Denumită "Octombrie Roșu", operațiunea se folosea de viruși creați de hackeri chinezi, care erau plantați în rețelele informatice spionate cu ajutorul unor programe create de hackeri ruși.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7016 secunde