Taxă de poluare pentru șoferi, la începutul lui 2018. "Încă sunt dezbateri, se încearcă mai multe variante"

886
4
Taxă de poluare pentru șoferi,  la începutul lui 2018.

Articole de la același autor

Șoferilor li se pregătește o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu. Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a confirmat proiectul care urmează să afecteze, în principal, mașinile cu norme de poluare Euro 2 și Euro 4. Potrivit ministrului, se lucrează la stabilirea unei taxe pentru autoturismele cu norma de poluare mică și emisii mari de dioxid de carbon. 


Deputatul constănțean Mircea Banias ne-a confirmat că sunt în lucru mai multe variante, iar o astfel de măsură ar putea fi promovată abia la începutul anului viitor. 


"Anul acesta, în România, comparativ cu 2016, în aceeași perioadă de timp, au intrat în țară mașini cu norme de poluare între Euro 2 și Euro 4, aproximativ 350.000, comparativ cu 146.000 de mașini în 2016. S-a constituit un grup de lucru în vederea calculului și gândirii corecte, nu așa cum s-a întâmplat în perioada precedentă, încât să găsim o metodă prin care mașinile care poluează, care au o normă de poluare mică și care au emisii de dioxid de carbon mari, să plătească o taxă de poluare", a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului. 


În lipsa unei comunicări concrete pe tema acestui subiect, românii și-au făcut mai multe scenarii despre înlocuirea taxei timbrului de mediu. În urmă cu câteva luni, Ministerul Mediului a anunțat că are în plan un proiect privind înlocuirea timbrului și introducerea a șase stickere colorate, care să facă distincția între autoturisme în funcție de norma de poluare a acestora. Proiectul presupunea împărțirea autoturismelor în șase categorii, în funcție de timbrul de mediu. Proiectul a picat și, în prezent, sunt discuții pentru alte variante de promovare a taxei de mediu. 


"Am vorbit chiar astăzi cu doamna Gavrilescu și, deocamdată, este un grup de lucru la nivelul ministerului, iar proiectul nu a căpătat o formă concretă. Încă sunt dezbateri pe această temă și nu putem furniza informații certe. Se încearcă mai multe variante și probabil că va mai dura până să se adopte o asemenea măsură. Nu am informații clare în sensul acesta, însă cred că abia de la începutul anului viitor ar putea fi promovată o asemenea taxă, întrucât până la finalul anului nu mai este mult timp", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mircea Banias, vicepreședintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.


Potrivit unor date publicate de gsp.ro., 4,6 ani este media europeană a Parcului Auto, în timp ce vârsta medie a Parcului Auto din România este de 13,1 ani, în creștere față de anul 2016. 


Se estimează că aproximativ 600.000 de autoturisme vor fi importate până la finalul acestui an. Întrebată dacă există șanse ca o eventuală taxă de primă înmatriculare să revină în legislativ, ministrul Mediului a negat o astfel de inițiativă. 


"Consider că nu trebuie să punem o taxă la taxă de primă înmatriculare, adică este ca și cum gândim înainte, în viitor, punem căruța înaintea boilor, în sensul că noi trebuie să știm, în momentul în care gândești o astfel de taxă, să te gândești cât circulă ea (mașina n.r.), deci care este rulajul ei într-o anumită perioadă de timp, astfel încât să poți să-i faci determinarea de astfel de emisii. Și atunci o să ținem cont de trei criterii: de capacitatea cilindrică, cea la care astăzi, de fapt, este impozitată orice mașină și este un impozit la taxe și impozite locale, norma de poluare – al doilea criteriu, și al treilea, emisiile pe care le dă fiecare autovehicul", a mai adăugat Gavrilescu. 


Comentează știrea

Contribuabil
5 octombrie 2017
Luam si pielea dupa voi

Vrem sa va luam banii dar nu stim cum.Daca va permiteti sa aveti masina dati-ne si noua ceva. Chiar daca ne dati in judecata o anulam pe aia si facem alta.Cam asa lucreaza guvernul asta care are majoritate absoluta dar nu stie ce sa faca cu ea.Au mancat banii de la taxa de mediu si nu are de unde sa-i dea inapoi.Halal tara halal guvern.

Mihai
5 octombrie 2017
Taxa

E bine daca se poate sa tina cont si de km parcursi....ca na, daca ai masina si mergi cu ea alegi sa poluezi...daca ai doar sa fii in rand cu lumea, sa platesti mai putin. Pana la urma care e ideea sunt multe masini sh sau sunt multe noxe in aerul care il respiram.

Dragnea
6 octombrie 2017
La pușcărie cu penalii din guvern

Pe tâmpiții ăstia din parlament nu îi interesează că mașinile poluează ei calculează câți bani a pierdut bugetul prin neincasarea unor taxe aberante, păi măriri de salarii la bugetari se unde !?

Om simplu
17 martie 2018
Taxa de poluare

Accesul la masini ieftine fie si secand e o normalitate , o normalitate de crestere a bunastarii ( e adevarat ca mult mai tarziu fata de cei din vestul europei , asta e, ce sa facem.......) pentru cei cu venituri mici, modeste. Sunt prea aroganti ( uneori si in trafic) cei cu posibilitati si cu masini noi , scumpe si care sar cu propuneri de eliminare a celor saraci din trafic, sa fie ei singuri pe sosele. Sunt de acord cu taxe , masuri de reducerea poluarii . Am urmatoarea propunere : TAXA SAU IMPOZITUL NU NUMAI DUPA VECHIMEA MASINII CI SA FIE DIFERENTIATA DUPA ZONA DE CIRCULATIE : - CAPITLA - ORASE RESEDINTA DE JUDETE , ORASE MARI , RURAL , TAXA SA FIE POSIBIL DE PLATIT SI PE ANUMITE PERIOADE: PE NUMAR DE ZILE ZILE , LUNI , AN . Nu ar fi prea complicat ........., ca la taxa de drum avem deja un sistem si cu care lumea sa obisnuit . Ar fi o mare bucurie pentru cei venituri mici , pentru cei de la tara , agricultori , pentru cei din zone izolate sa-si duca produsele la piata , copii la scoala , sa duci un batran la spital ............. pentru pasionatii de masini vechi - nu istorice ( eu de exemplu am si o Dacia 1300 perfecta tehnic prima din judet de care sunt atasat , pe care am invatat " meserie " si cu care circul cateva zile pe an cateva sute de km). Pentru orasul de domiciliu respectivii sa aiba o reducere de exemplu , si evident alte reduceri si exceptii pentru alte categorii....... Multumesc ! poate ajunge si la cei ce iau decizii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4971 secunde