Vizate mii de hectare din Agigea, Eforie și Mangalia

Țeapă cu falsuri pentru a pune mâna pe terenuri de 12 milioane de euro

948
1
Țeapă cu falsuri pentru a pune mâna pe terenuri de 12 milioane de euro - fonddnaterenuri-1361108213.jpg
Doi bărbați, tată și fiu, ajutați de o femeie care a depus mărturie mincinoasă pentru ei, au încercat să obțină 1.300 de hectare de teren, în Agigea, Eforie și Mangalia, folosindu-se de certificate de moștenitor falsificate. Valoarea terenurilor pe care puseseră ochii cei trei, dacă ar fi fost valorificate ca loturi, ar fi depășit 12,5 milioane de euro. 


Cei trei au ajuns în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Astfel, Răzvan Ștefanco este anchetat pentru tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, uz de fals, participație improprie la fals intelectual și fals în declarații; tatăl său, Romică Ștefanco, este acuzat de complicitate la tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, iar Silviea Gheorghe este acuzată de mărturie mincinoasă și tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. 

Cum a fost pusă la cale înșelăciunea

Potrivit procurorilor, cei trei au început demersurile pentru obține-rea terenurilor încă cu cinci ani în urmă. Pe 25 august și respectiv 12 septembrie 2008, Răzvan Ștefanco a trimis trei cereri către Arhivele Naționale - Serviciul Județean Constanța, prin care a pretins, pe proprie răspundere și în mod mincinos, că este străne-potul unor persoane decedate care au deținut suprafețe mari de teren în județul Constanța. Extrasele au fost emise pe numele tatălui său, astfel că Răzvan Ștefanco a ob-ținut, pe 10 august 2009, o procură privind dreptul de reprezentare în vederea dezbaterii succesiunii. Folosind procura, pe 2 octombrie 2010, bărbatul a mers la notar și a cerut deschiderea procedurii succesorale notariale, depunând două certificate de deces falsificate. Astfel a încercat să creeze, în mod fraudulos, o legătură de rudenie între el și persoanele decedate ale căror terenuri voia să le obțină.

În fața notarului, Silviea Gheorghe a dat declarații mincinoase în favoarea lui Răzvan Ștefanco, iar ulterior, pe 26 august 2011, acesta i-a cesionat femeii jumătate din drepturile sale asupra terenurilor.

De altfel, pe 20 aprilie 2011, bărbatul a depus pe rolul Tribu-nalului Constanța trei acțiuni de revendicare în contradictoriu cu autoritățile locale din Agigea, Eforie și Mangalia. Unul dintre cele trei procese a fost soluționat defi-nitiv și irevocabil, prin respingerea solicitării lui Ștefanco, iar celelalte două încă sunt pe rolul instanțelor.

"Terenurile revendicate de inculpați sunt evaluate la valori de minimum trei milioane de euro, în ipoteza în care acestea sunt terenuri extravilane nelotizate, respectiv de minimum 12,5 milioane de euro, în ipoteza în care acestea vor fi terenuri extravilane lotizate", se arată în comunicatul DNA Constanța.

Băgați după gratii

Doi dintre suspecți, Răzvan Ștefanco și Silviea Gheorghe, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, de magistrații Tribunalului Constanța.

"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, regle-mentată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", au afirmat procurorii anticorupție.


Comentează știrea

eu
18 februarie 2013
cum, numai ei?!

Credeti ca numai ei au incercst sa obtina retrocedari fraufuloase? Trebuie verificati toti cei care au obtinut terenuri numai pe baza declaratiilor martorilor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2607 secunde