Tunuri de 20 de milioane de euro la Constanța

2297
2
Tunuri de 20 de milioane de euro la Constanța - oilterminal-1324399769.jpg

Articole de la același autor

Adrian Botescu, șeful Biroului Controlul Calității Serviciului la SC Oil Terminal SA, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii anticorupție, el fiind acuzat de sprijinire a grupului infracțional organizat și condus de Racz Peter Attila și favorizarea infractorului. Alături de Botescu și Attila, anchetatorii au mai dispus trimiterea în judecată a altor 13 persoane, printre care și cunoscuții frați Ion și Stelian Livadariu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Attila este acuzat că, în perioada 2009 - 2010, alături de Ion Livadariu, Stelian Livadariu și Dumitru Costache și alte persoane, a creat un grup infracțional organizat care a avut drept scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecință prejudi-cierea bugetului de stat cu suma de 87 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro).

Anchetatorii spun că, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceștia au achiziționat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidențiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziția de la firme "fantomă" a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării așa-zisului produs finit. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme "fantomă" însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăți comerciale care dețin stații de distribuție carburanți din județele Sibiu, Botoșani și Brăila, prin intermediul unor alte societăți "fantomă". În majoritatea situațiilor, firmele "fantomă", cu sedii în România, Bulgaria și Ungaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparența de legalitate a acestui circuit infracțional, mai spun procurorii. Sumele de bani obținute în mod ilegal au ajuns în posesia membrilor grupului prin retrageri în numerar din conturile bancare prin intermediul firmelor fantomă, pe baza unor documente care justificau achiziții fictive de cereale sau fier vechi sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legătură cu aceste operațiuni.

Despre Adrian Botescu, procurorii spun că i-a transmis lui Carmen Stroie, o altă persoană care are calitatea de inculpat în acest dosar, un raport de încercare emis de SC Oil Terminal SA, acesta fiind folosit de grupul infracțional pentru a crea aparența legalității transporturilor efectuate. De asemenea, în perioada iunie - iulie 2011, Adrian Botescu i-a transmis aceleiași Carmen Stroie, angajată la una din firmele deținute în fapt de inculpatul Racz Peter Attila o fotocopie a adresei prin care procurorii DNA au solicitat de la SC Oil Terminal SA informații în vederea soluționării cauzei cât și răspunsul respectivei societăți comerciale la această solicitare.

Racz Peter Attila mai este acuzat că, în cursul lunii octombrie 2008, ar fi pretins unui administrator al unei societăți comerciale, inițial 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pre-tindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcționari din cadrul Gărzii Financiare și din cadrul Vămii pentru a favoriza firma denunțătorului în ceea ce privește controalele de specialitate. Întrucât denunțătorul nu a fost de acord cu această propunere, Racz Peter Attila i-a propus acestuia să folosească antrepozitul său fiscal în scop evazionist, urmând ca prin intermediul acestuia să vândă motorină achiziționată fără plata accizei, suma astfel obținută urmând a fi împărțită între aceștia, inclusiv cu funcționari din cadrul Vămii și Gărzii Financiare.

Comentează știrea

emil rahat
21 decembrie 2011
unde esti, DNA-ule ? Alo, Procuratura ?

AR TREBUI URGENT SA-L URMEZE LA INCHISOARE PE BOTESCU., MENTORUL LUI INFRACTIONAL, PROFESORUL LUI DE FRAUDA, POPONARU DE CATARGIU MIHAI, CEL CARE I-A FOST COMPLICE SI CARE L-A CALAUZIT.EI SUNT CEI MAI MARI INFRACTORI,care sunt si inruditi amandoi, catargiu e senior in acte de coruptie, fata de botescu. e clar ca lu wagner i-e frica sa nu-l toarne si pe el, atunci vom vorbi noi, toti cei care stim multe, curand va fi coada la usa DNA-ului.

armagedon
21 decembrie 2011
dosar

Dnu Burlacu...in spatele acestor pioni de 2 lei sta Babinciuc C. de la Grup Media Sud..chiar nu va treziti.uitati va ce se intimpla in tara...face ti ceva spectaculos

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7054 secunde