Căzut la datorie

Un militar român a fost ucis și alți patru au fost răniți, în Afganistan

1272
Un militar român a fost ucis și alți patru au fost răniți, în Afganistan - f817154f97e447b8b003591c9bd5537a.jpg
Un militar român a fost ucis și un altul a fost rănit după ce autovehiculul blindat în care se aflau a trecut, ieri, peste un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan.
Sergentul major Florin Bădiceanu a decedat, iar fruntașul Marian Zamfir a fost rănit. Inițial, agenția AFP anunțase că cinci militari români au fost răniți în regiunea Zabul.

Potrivit reprezentanților MApN, militarii din cadrul Batalionului 33 Manevră executau o misiune de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule blindate de teren, în provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. În jurul orei 5,00 (ora României), la aproximativ trei kilometri Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagrației, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuați de urgență pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor.
Medicii au încercat să-l salveze pe sergentul major Florin Bădiceanu, dar acesta a decedat în timpul acordării îngrijirilor. Subofițerul era la a doua misiune în Afganistan. El avea 31 de ani, era căsătorit și tată al unui copil. Fruntașul Marian Zamfir se află internat în spital pentru tratament medical și investigații de specialitate.
Inițial, agenția AFP anunțase că cinci militari români au fost răniți în Afganistan. "Pot confirma faptul că o patrulă a lovit un dispozitiv explozibil artizanal într-un district din Zabul. Există mai mulți răniți, dar nu sunt victime. Sunt cinci răniți", a afirmat un purtător de cuvânt al NATO, pentru AFP. El a refuzat însă să precizeze naționa-litatea acestora.
Mohammad Khan Rasoulyar, purtător de cuvânt al guvernatorului din Zabul, a confirmat însă că cei cinci soldați erau români.
"Bomba a lovit un vehicul blindat românesc pe o autostradă din zona Qalat, capitala provinciei Zabul", a precizat Mohammad Khan Rasoulyar.
Tragedia de ieri vine la doar cinci zile după ce un alt militar român a fost rănit în Afganistan. În cursul zilei de vineri, plutonierul Eugen Mănăilă, militar în batalionul 33 Manevră, prezent în Afganistan, a fost rănit, după ce mașina de patrulare în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, aflat la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Qalat, în provincia Zabul. În urma exploziei, Eugen Mănăilă a fost rănit la piciorul drept. Militarul a fost transportat de urgență cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din baza Lagman, unde a fost operat, ulterior fiind transportat la spitalul din Kandahar, starea lui fiind stabilă.
În momentul de față, România are 1.025 de soldați în Afganistan. În altă ordine de idei, Florin Bădiceanu este cel de-al 12-lea militar român căzut la datorie în Afganistan.

Mesaj de condoleanțe din partea președintelui Băsescu
"În aceste momente, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului căzut la datorie în timpul misiunii de patrulare, în regiunea Zabul din Afganistan. Asumându-și datoria de militar cu devotament și credință, memoria sergentului major Florin Bădiceanu va rămâne vie prin curajul de care a dat dovadă. Transmit sincere condoleanțe familiei sale! Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul de condoleanțe transmis de președintele Traian Băsescu, familiei militarului ucis în Afganistan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 08 Iunie 2009
Stire din Eveniment : Procuror pe cinci județe
Pagina a fost generata in 0.9821 secunde