Val de amenințări cu sinuciderea în rândul copiilor. La Constanța, polițiștii și profesorii iau măsuri

6478

Articole de la același autor

Polițiștii și școlile din Constanța iau atitudine după ce au fost înștiințați de Centrul de Cooperare Polițienească Internațională că mai mulți copii din țara noastră au transmis, în mediul online, amenințări cu sinuciderea, pentru că le-a fost închis contul de pe o platformă de jocuri online. La nivelul județului Constanța, polițiștii vor merge din școală în școală și împreună cu diriginții și alți specialiști le vor vorbi despre gestionarea emoțiilor.

La începutul acestui an, Centrul de Cooperare Polițienească a transmis către structurile de siguranță școală din întreaga țară, care la rândul lor au semnalat inspectoratelor județene școlare, creșterea alarmantă a numărului amenințărilor cu sinucidere, prezente în mediul online, din partea unor minori. Mai multe astfel de amenințări dramatice au fost transmise și din țara noastră. „Ca urmare a comunicatului de interes înaintat de Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, prin care ne este semnalată existența mai multor cazuri de amenințări cu suicidul proferate de minorii români pasionați de jocuri online pe platforma Roblox, ca urmare a închiderii conturilor de către administratorul jocului, vă înaintăm comunicarea, cu rugămintea de a analiza posibilitatea prelucrării cu cadrele didactice și părinții elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, în cadrul ședințelor susținute la nivelul unităților de învățământ”, se arată în adresele transmise de IPJ Constanța către IȘJ Constanța.

„La nivelul Constanței, polițiștii de Siguranța Școlară urmează să discute cu cadrele didactice, cu părinții și elevii, în vederea realizării unor activități cu caracter preventiv, în cadrul unităților școlare”, au precizat, pentru „Cuget Liber”, reprezentanții IPJ Constanța.

Cum este recunoscută dependența de jocuri online

Roblox este una dintre platformele de jocuri populară, mai ales în rândul copiilor de până în 12 – 13 ani. Minorii folosesc această platformă atât pentru a se juca, dar și pentru a păstra legătura cu alți minori. Închiderea conturilor de către administratorul platformei a dus la un val alarmant de mesaje cu amenințări de sinucidere.

Tot mai mulți minori sunt dependenți de jocurile online, de dispozitivele tehnologiei moderne. În aceste condiții, atrag atenția specialiștii, părinții și cadrele didactice trebuie să fie atenți atât la semnalele dependențelor, pentru a interveni din timp și eficient.

„Simptomele comportamentale pentru dependenții de gadgeturi sunt aceleași precum cele din alte dependențe: pierderea noțiunii timpului, atitudini de apărare și justificare, agitație, schimbări de dispoziție, frică, anxietate, plictiseală în rezolvarea sarcinilor de zi cu zi, amânare, izolare, minciună, sentimente de vinovăție, inabilitate de a respecta un program prestabilit, euforie la folosirea computerului/telefonului/internetului, depresie, igienă personală deficitară, evitarea sarcinilor. Simptomele fizice se aseamănă mult: dureri de cap, sindrom de tunel carpian, dureri de ceafă, dureri de stomac, boli de stomac în urma alimentației deficitare și a stresului, ochi uscați, probleme legate de vedere, îngrășare sau slăbire”, au arătat specialiștii Centrului Equitas Constanța.

Specialiștii spun că părinții își pot da seama, în funcție de comportamentul copilului lor, dacă acesta este sau nu dependent de anumite jocuri de pe Internet. Simptomele sunt dintre cele mai simple: copilul nu mai mănâncă, nu mai simte nevoia să meargă la toaletă și ajunge să petreacă și până la 12 ore online. De asemenea, devine violent atunci când cineva îl întrerupe din activitate și, în lipsa acesteia, este furios constant, absent, nemulțumit și nu interacționează cu cei din jur. Performanța la școală poate fi, de asemenea, afectată, la fel ca și prieteniile pe care, odinioară, le avea cu alți copii.

Reacții nepotrivite la aflarea gândurilor de sinucidere ale unei persoane

În altă ordine de idei, psihologii spun că există și o serie de semnale care arată că un minor sau un adult se gândesc la suicid. Potrivit Alianței pentru Prevenția Suicidului în România, sunt zece lucruri pe care persoanele care se gândesc la suicid le au în comun. „Persoana își vede moartea drept singura scăpare de problemele care o copleșesc; persoana dorește să înceteze suferința; persoana simte o durere sufletească insuportabilă; durerea sufletească oamenii o simt la fel ca și pe cea a corpului; persoana se simte neîmplinită, simte că nu are parte de nimic din ce ar avea nevoie; persoana simte neajutorare, neputință, disperare; persoana dorește să moară, dar în același timp dorește și să fie salvată; gândurile persoanei intră parcă într-un tunel în care persoana nu vede dincolo de problemele prezentului, își amintește doar lucruri negative și nu vede singură ieșirea. Oricât de logic își argumentează persoana gândurile de sinucidere, e important să ne amintim că persoana nu gândește cu claritate și nu poate vedea singură posibilitățile pe care le are; persoana se simte încolțită și dorește să scape de probleme, chiar cu prețul propriei vieți. Persoana care se gândește la suicid comunică acest lucru, în diverse feluri. Felul de a fi al persoanei din viața de zi cu zi ne poate indica în ce fel va reacționa persoana într-o situație de criză – în aceste reacții includem gândurile și comportamentele suicidare, metodele de sinucidere luate în considerare, reacțiile la încercările celor din jur de a ajuta”, au arătat specialiștii alianței.

Sunt nepotrivite și fac mai mult rău reacțiile de furie (manifestate prin replici de genul „Ești nebun/ă?” sau „Cum poți să faci una ca asta?”), de rușine sau critică („Ce lucru stupid ai făcut!”), de evitare („Dacă mă comport ca și cum nu s-a întâmplat nimic și nu știu nimic, îi va trece mai repede) sau de minimizare („Vrea doar atenție”). Cel mai bine este apelarea la ajutorul specialiștilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5453 secunde