Vârful epidemiei de coronavirus încă nu a fost atins în Europa

249
Vârful epidemiei de coronavirus încă nu a fost atins în Europa - ddd-1586366820.jpg

Articole recomandate

Noul coronavirus încă infectează și ucide foarte mulți oameni în Europa și nu sunt semne că în această regiune s-ar fi ajuns la un vârf al epidemiei, a avertizat miercuri într-un raport Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), agenția specializată a Uniunii Europene, transmite Agerpres. Potrivit raportului de risc întocmit de ECDC, sistemul acestuia de monitorizare arată că mortalitatea se află încă peste ratele așteptate în Belgia, Franța, Italia, Malta, Spania, Elveția și Marea Britanie, în special în rândul categoriei de vârstă de peste 65 de ani.

În pofida unor indicii anterioare din Italia și Austria conform cărora numărul cazurilor de COVID-19 și cel al deceselor provocate de această boală scade, ''în prezent nu există niciun indiciu că vârful epidemic ar fi fost atins'', subliniază această instituție a UE. Mai mult, potrivit directorului ECDC, Andrea Ammon, pe baza datelor și situației actuale rezultă că ''se poate aștepta o răspândire continuă a virusului''. Prin urmare, ''este prea devreme pentru a elimina brusc măsurile de distanțare fizică și comunitară (...), chiar dacă aceste măsuri stringente provoacă perturbări pe plan economic și social'', atenționează ECDC în raport.

Această evaluare survine unui avertisment asemănător lansat în aceeași zi de directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, care a descris epidemia de coronavirus în Europa drept "foarte îngrijorătoare" și a îndemnat guvernele statelor UE să fie foarte precaute cu relaxarea măsurilor de distanțare socială, după ce mai multe state membre au anunțat că vor ridica ori iau în calcul ridicarea unora dintre restricțiile instituite.

Potrivit lui Andrea Ammon, o coordonare la acest capitol între statele membre ale UE va fi esențială în ''etapa de dezescaladare'', atunci când vârful epidemiei va fi fost depășit și societățile vor începe să se deschidă din nou. S-ar reduce astfel cât mai mult riscul unei reluări a răspândirii virusului între statele membre, risc care va crește dacă aceste țări vor relaxa măsurile de prevenire într-un ritm și prin modalități diferite, mai estimează șefa ECDC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5267 secunde